Kia XCeed primește un facelift și versiune GT-Line

Da mai departe!

După ce a înregistrat vânzări de peste 120.000 de unități în Europa, foarte apreciatul crossover compact Kia XCeed a primit o serie de îmbunătățiri pentru 2022, inclusiv un nou design exterior îndrăzneț, un interior îmbunătățit și o nouă versiune GT-line care aduce modelului popular caracterul emoțional al lui Ceed GT. Aceste schimbări vor face din XCeed o propunere și mai atrăgătoare în popularul segment C-Crossover.

Noul XCeed integrează o serie de modificări de design alături de o gamă competitivă de sisteme de propulsie, care include versiuni mild hybrid, plug-in hybrid, benzină și diesel. Atât exteriorul, cât și interiorul au fost îmbunătățite pentru a se potrivi mai bine cu natura sportivă urbană a modelului XCeed și pentru a-l face un membru și mai distinct al familiei extinse de modele Ceed.

Introducerea pentru prima dată a unei versiuni sportive GT-line, combinată cu motorul pe benzină care produce 204 CP, oferă o experiență de condus captivantă și dinamică. Acest model sportiv dedicat captează imaginația și provoacă o reacție emoțională, atrăgând clienții care doresc beneficiile raționale ale unui automobil mai mare, fără a compromite așteptările lor în privința stilului sau sportivității. Un model remarcabil în gama XCeed ”facelift”, versiunea GT-line sfidează așteptările prin designul său sportiv unic și performanțele de inspirație GT.

Fiind una dintre cele mai hi-tech mașini din clasa sa, noul XCeed este un model emblematic pentru Kia datorită celor mai noi tehnologii, inclusiv sistemelor avansate de siguranță, conectivitate și infotainment. Conceput pentru a îmbunătăți utilizarea de zi cu zi, plăcerea și siguranța ocupanților, aceste actualizări continuă moștenirea XCeed ca lider tehnologic în segmentul C-Crossover.

În calitate de furnizor de soluții de mobilitate sustenabilă, Kia lansează noul XCeed ”facelift” cu o gamă largă de opțiuni electrificate și eficiente ale sistemului de propulsie. XCeed Plug-in Hybrid (PHEV) oferă o autonomie 100% electrică de 48 km în ciclu combinat sau 60 km de condus în ciclu urban, în timp ce sunt disponibile și alte sisteme de propulsie eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, de la motoare turbo la sisteme inovatoare mild-hybrid, care fac ca XCeed să fie echipat pentru orice stil de viață modern.

Sjoerd Knipping, Vice President of Marketing and Product al Kia Europe, a declarat: „Clienții noștri au lăudat combinația unică de manevrabilitate, dinamică, practicitate de zi cu zi și tehnologie a modelului XCeed. Acest nou model se bazează pe aceste puncte forte, cu o serie de modificări elegante ale designului exterior și interior și noi caracteristici tehnice. De asemenea, ne-am asigurat că crossover-ul nostru îmbunătățit beneficiază de cele mai recente opțiuni ale sistemului de propulsie, un semn al angajamentului nostru pe termen lung de a oferi clienților noștri soluții de mobilitate sustenabilă.

„O alternativă sportivă la modelele mai mari, XCeed a devenit cel mai bine vândut model din familia extinsă Kia Ceed. Oferă o poziție de condus ce oferă vizibilitate amplă și confortul unui SUV cu manevrabilitatea dinamică a unui hatchback european compact”, a adăugat Knipping.

Ca și în cazul celorlalți membri ai familiei de modele Ceed, noul XCeed va fi fabricat la unitatea de producție de înaltă tehnologie Kia din Zilina, Slovacia, vânzările începând din septembrie 2022. Noul crossover va veni din nou cu garanția Kia de șapte ani, 150.000 de kilometri.

Performanță sportivă într-un pachet de dotări al unui crossover modern și practic

Cu un aspect elegant, expresiv și modern noul Kia XCeed se bazează pe designul distinct al predecesorului său. Un produs al centrului european de design al mărcii din Frankfurt, Germania, designul actualizat al modelului XCeed a fost realizat sub conducerea lui Gregory Guillaume, vicepreședinte de design al Kia Europa.

Guillaume a comentat: „XCeed este cel mai popular model al nostru din gama Ceed și a fost important să profităm de această ocazie pentru a-și perfecționa și mai mult stilul și pentru a dezvolta limbajul de design Ceed. Schimbările pe care le-am făcut evidențiază și mai mult natura sportivă, urbană și aventuroasă a modelului XCeed.”

Noul Kia XCeed dispune de noi blocuri optice tip LED și o grilă revizuită, bara de protecție față și prize de aer cu un design inovator. Prin integrarea creativă a lămpilor de ceață în faruri, designerii au reușit să includă fante de aer pe ambele părți, care ghidează aerul în jurul roților automobilului pentru a reduce rezistența la deplasare și pentru a îmbunătăți eficiența consumului de combustibil.

Noul XCeed rulează pe jante din aliaj dedicate de 18 inch, concepute special pentru a spori caracterul de CUV al modelului. În spate, elementele rafinate includ un nou difuzor cu un spoiler de protecție negru lucios și un design discret pentru ornamentele tip ”eșapament” care aduc un aspect sportiv reîmprospătat. Din profil, capota relativ lungă a modelului XCeed se continua armonios cu în stâlpii A situați în spatele roților din față, dând mașinii o siluetă sportivă. În timp ce ampatamentul rămâne același cu cel al celorlalte modele din gama Ceed, de 2.650 mm, partea din față și spate ale modelului XCeed a fost extinsă față de hatchback-ul în cinci uși cu 25 mm în față (la 905 mm) și 60 mm în spate (la 840 mm). Singurele elemente de caroserie preluate de la fratele său hatchback în cinci uși sunt portierele din față.

Linia plafonului coboară rapid către haion, cu un unghi abrupt ce îmbunătățește aspectul dinamic de coupé al modelului XCeed. Automobilul rulează pe o gamă de jante din aliaj de aluminiu prelucrat de 16 sau 18 inchi, echipate cu anvelope de mare aderență 205/60 R16 sau 235/45 R18.

În partea din spate, blocurile optice LED au o nouă semnătura luminoasă hi-tech, iar private din anumite unghiuri par să brăzdeze cu îndrăzneală ”umerii” mașinii. Liniile de caracter accentuate care traversează hayomul si bara din spate îi dau lui XCeed o alură mai lată, mai stabilă.

Garda la sol înălțată a modelului XCeed și caroseria sculptată prezintă o imagine solidă care atrage constant cumpărătorii către portofoliul de produse Kia. Garda la sol a modelului XCeed este de 172 mm cu roțile de 16 inch și de 184 mm echipat cu roțile de 18 inch, o creștere de până la 44 mm față de hatchback-ul Ceed cu cinci uși. Arcul roții și ornamentul pragului lateral, împreună cu șinele de pe plafon din crom satinat, conferă mașinii o prezență robustă.

Introducerea ADN-ului GT pentru gama XCeed

Odată cu introducerea versiunii GT-line, Kia introduce atractivitatea sportivă printre calitățile modelului XCeed, provocând o experiență vizuală și de condus emoțională, ridicând acest model popular la un nivel cu totul nou. Acesta vorbește direct acelor clienți care mențin un echilibru între inimă și rațiune și care aleg un automobil de familie practic, spațios, sigur, cu design atrăgător și performanțe de vârf.

Versiunile GT-line au fost introduse în gama Kia pentru a amplifica idea de performanță și conexiunea emoțională cu mișcarea, care face parte din ADN-ul mărcii. Iar acum și XCeed are parte de același ”tratament”.

Noua echipare GT-line prezintă o serie de accente sportive care o diferențiază de modelul de bază. Un design mai dinamic al grilei „tiger nose” încadrează noua parte frontală, în timp ce o priză de aer inferioară sportivă și un element ornamental lateral al spoiler-ului adaugă un aspect mai agresiv mașinii. Fantele de aer cu finisaj cromat, închise la culoare, ajută la alimentarea cu aer prin partea din față pentru a reduce rezistența în timpul deplasării și pentru a îmbunătăți eficiența aerodinamică. În partea posterioară, farurile spate uimitoare cu LED-uri în formă hexagonală și un difuzor inferior sportiv în culoarea caroseriei completează modelul modernizat și separă versiunea XCeed GT-line de orice alt model de pe șosea.

Noul model rulează pe jante elegante de 18 inch, prelucrate, pentru a oferi un aspect atletic, în timp ce pragurile în culoarea caroseriei, barele de plafon și oglinzile în culoarea negru lucios îi sporesc și mai mult aspectul activ și dinamic.

Noul Kia XCeed va fi oferit într-o gamă cu până la 12 finisaje de vopsea, în funcție de specificație, inclusiv trei noi culori deosebit de distincte: Lemon Splash, Celadon Spirit Green și Yuca Steel Grey.

Ergonomie superioară

În interior, consola centrală sculptată a noului Kia XCeed este ușor orientată spre șofer. Cu o poziție înaltă a scaunului și garda la sol ridicată față de un hatchback convențional, Kia XCeed oferă șoferilor o poziție de condus mai sportivă, permițând în același timp o vedere mai bună a drumului din față.

Un sistem infotainment cu ecran tactil „plutitor” domină vizual planșa de bord, în timp ce partea inferioară a panoului de instrumente oferă un set de butoane, cadrane și comutatoare sensibile la atingere pentru a controla volumul audio, încălzirea și ventilația. Foarte ergonomice ca aspect și funcționalitate, aceste butoane au fost reproiectate pentru a îmbunătăți interacțiunea și a permite șoferilor să facă schimbări rapide în mediul cabinei, fără a-și lua ochii de la drum.

Noul Kia XCeed vine cu noi teme grafice captivante pentru panoul de bord digital Supervision de 12.3 inch, ale căror mod de afișare se schimbă în funcție de modurile de condus ale automobilului, în timp ce un nou panou al selectorului transmisiei – negru lucios – și o nouă oglindă retrovizoare cu ramă subțire îmbunătățesc atât forma, cât și funcționalitatea.

Interiorul este finisat cu materiale sofisticate la atingere, cu ornamente cromate satinate ale planșei de bord care prezintă o ambianță rafinată și luxoasă. Cumpărătorii pot alege dintr-o gamă de finisaje ale tapițeriei din pânză, piele de căprioară, piele sintetică sau piele naturală pentru scaune.

De asemenea, Interiorul primește un tratament GT-line, cu o serie de îmbunătățiri pentru a se potrivi cu aspectul sportiv a exteriorului, inclusiv un volan de tip „D-cut” inspirat din motorsport, plafon interior în culoarea neagră, mânerul schimbătorului de viteză învelit în piele perforată și un design special al scaunelor de inspirație GT-line.

Habitaclu și spațiu de stocare într-o caroserie sportivă compactă

Noul Kia XCeed este conceput pentru a obține un habitaclu și spațiu de depozitare al unui model mai mare într-o caroserie mai sportivă, cu o amprentă mai compactă. Aflat direct între hatchback-ul Ceed cu cinci uși și Kia Sportage, Kia XCeed reușește să ofere spațiu interior și capacitate pentru bagaje comparabile cu cele mai bine vândute modele mai mari din Europa.

Cu o lungime totală de 4.395 mm, noul Kia XCeed este cu 85 mm mai lung decât hatchback-ul Ceed cu cinci uși și cu 120 mm mai compact decât modelul Sportage. De asemenea, înălțimea maximă a plafonului de 1.495 mm înseamnă că se află la 48 mm deasupra modelului Ceed și la 155 mm sub modelul Sportage, oferind șoferilor un centru de greutate mai coborât decât fratele său mai înalt.

Noul Kia XCeed oferă spațiu interior generos pentru ocupanții locurilor din față și din spate. Cu spațiu la nivelul șoldului pentru fiecare scaun ridicat cu până la 44 mm față de cel al hatchback-ului Ceed, șoferilor li se oferă o poziție de conducere înălțată, pe lângă intrarea și ieșirea mai ușoară din mașină. O zonă din sticlă în formă de jumătate de lună și linia plafonului de tip fastback oferă pasagerilor din spate o ambianță mai luminoasă, mai aerisită și mai mult spațiu la cap decât alți rivali din clasa crossoverelor compacte.

Capacitatea pentru bagaje în noul Kia XCeed este evaluată la 426 de litri (VDA), iar cu scaunele din spate rabatate, capacitatea de depozitare a bagajelor crește la 1.378 de litri. Versatilitatea este asigurată și datorită scaunelor din spate rabatabile 40:20:40, a haionului Smart Power cu deschidere electrică și reglare pe înălțime și a podelei portbagajului reglabilă în două trepte care poate fi mutată în sus sau în jos pentru a oferi fie mai mult spațiu, fie un compartiment de depozitare ascuns sub podea. De asemenea, această podea mai înaltă a portbagajului îmbunătățește ergonomia la mutarea bagajelor înăuntrul sau în afara automobilului.

Sisteme de propulsie avansate

Noul Kia XCeed este propulsat de o gamă de motoare turbo pe benzină, dintre care majoritatea dispune de tehnologie mild-hybrid, în timp ce un motor plug-in hybrid avansat permite șoferilor să beneficieze de o mobilitate extinsă fără emisii.

Trei motoare turbo cu injecție directă pe benzină (T-GDi) sunt disponibile în gama reîmprospătată XCeed. Un motor T-GDi de 1.0 litri cu trei cilindri oferă 120 CP și un cuplu de 172 Nm, în timp ce motorul T-GDi de 1.5 litri cu patru cilindri produce 160 CP și un cuplu de 253 Nm. Motorul T-GDi puternic de 1.6 litri, aceeași unitate întâlnită la modelele Ceed și ProCeed GT, este disponibil și pentru cea mai puternică variantă XCeed. Cu o putere de 204 CP și un cuplu de 265 Nm disponibil pe o plajă largă de turație, motorul T-GDi de 1.6 litri se potrivește perfect cu capacitatea mașinii de a se manifesta într-o varietate de situații de condus. Poate accelera de la 0 la 100 km/h în 7.5 secunde când este echipat cu transmisia cu dublu ambreiaj și șapte trepte de viteză.

Ideal pentru cei care parcurg în mod regulat distanțe lungi, noul XCeed este disponibil și cu un motor diesel mild-hybrid (MHEV). Acest motor diesel de 1.6 litri poate fi asociat cu o transmisie manuală cu șase trepte pentru a furniza 136 CP și un cuplu de 280 Nm, sau 320 Nm pentru versiunea cu șapte trepte de viteză și dublu ambreiaj.

Sistemul MHEV suplimentează cuplul motorului cu puterea de la o baterie compactă de 48 volți litiu-ion polimer, care este acum disponibilă pentru întreaga familie de modele. Lansarea noii tehnologii mild-hybrid pentru grupul motopropulsor în gama actualizată XCeed reduce emisiile CO2 cu până la 10% (NEDC 2.0, ciclu combinat), în funcție de stilul caroseriei, alegerea transmisiei, puterea motorului și specificațiile automobilului. Important, în timp ce adoptarea tehnologiei MHEV îmbunătățește eficiența consumului de combustibil, performanța motorului rămâne aceeași ca înainte.

În loc de un control hydraulic al ambreiajului, XCeed este echipat cu transmisia manuală inteligentă (iMT) dezvoltată de Kia, care funcționează pur electronic și este integrată perfect cu sistemul de propulsie EcoDynamics+. Sistemul iMT funcționează cu generatorul MHSG (Mild-Hybrid Starter-Generator) pentru a opri motorul atunci când automobilul staționează. În modul de condus „Eco” al modelului XCeed, acesta permite, de asemenea, perioade scurte de oprire a motorului la viteze de până la 125 km/h (77 mph), reactivându-se fără probleme atunci când șoferul apasă pedala de accelerație, frână sau ambreiaj. Sistemul MHEV contribuie la îmbunătățirea generală a eficienței consumului de combustibil și reduce emisiile de CO2 cu aproximativ 3% în condiții reale de condus.

Un sistem de propulsie plug-in hybrid (PHEV) extrem de eficient este din nou disponibil pentru noul XCeed, combinând un pachet de baterii litiu-polimer de 8.9 kWh, un motor electric de 44.5 kW și un motor termic eficient „Kappa” GDI de 1.6 litri cu patru cilindri. Cuplat la o transmisie cu dublu ambreiaj și șase trepte de viteză (6DCT), sistemul de propulsie PHEV oferă 141 CP și un cuplu de 265 Nm roților din față, în timp ce șoferii vor beneficia și de o autonomie 100% electrică de 48 km în ciclu combinat, sau 60 km de condus în ciclu urban. Acest lucru va permite șoferilor să efectueze majoritatea deplasărilor zilnice și navete scurte numai cu energie electrică.

Cutia de viteze manuală cu șase trepte este disponibilă pentru variantele pe benzină de 1.0 și 1.5 litri împreună cu modelele diesel de 1.6 litri, în timp ce transmisia cu șapte trepte și dublu ambreiaj este o alegere pentru motorul T-GDi de 1.5 litri și 1.6 litri și versiunea diesel de 1.6 litri. Modelul XCeed PHEV de 1.6 litri este disponibil doar cu transmisia cu dublu ambreiaj cu șase trepte de viteze.

Rulare și manevrabilitate

Caracteristicile de rulare și manevrabilitate ale noului XCeed au fost dezvoltate de echipele de ingineri Kia din Europa pentru confort și implicare maximă în toate condițiile. În ciuda înălțimii sale ridicate, noul XCeed a fost proiectat pentru a fi captivant în timpul condusului datorită setării personalizate a suspensiei, dimensiunilor exterioare compacte, centrului de greutate mai scăzut și greutății reduse.

Unic în gama de modele Ceed, Kia XCeed dispune de elemente hidraulice pentru absorbția șocurilor montate standard pe puntea față a tuturor modelelor. Opritorul din cauciuc plutește în lichidul hidraulic din interiorul amortizoarelor, oferind o rulare foarte confortabilă pe suprafețele deteriorate. Mașina a fost proiectată să absoarbă chiar și șocurile puternice ale suspensiei, cu un răspuns confortabil și progresiv, prevenind caroseria să se balanseze pe măsură ce suspensia se așează după o comprimare rapidă. De asemenea, contribuie la o un răspuns mai prompt al direcției și la un control general îmbunătățit al caroseriei, reducând în același timp zgomotul provenit de la suspensie la trecerea peste denivelări.

Arcurile modelului XCeed sunt cu 7% mai moi în față și cu 4% mai moi în spate pentru a oferi un confort și o stabilitate mai mare în toate condițiile de rulare, în timp ce un amortizor dinamic pentru puntea din spate atenuează și mai mult zgomotul la rulare și vibrațiile structurale în timpul mișcării.

Unitatea electronică de control (ECU) care guvernează motorul servodirecției este reglată pentru a oferi un răspuns inițial mai rapid la comenzile direcției. Acest lucru asigură șoferii că se pot bucura de un răspunsuri rapide la comenzile direcției și de niveluri reduse de ruliu ale caroseriei. Nivelul de asistență oferit de motorul servodirecției oferă o direcție generală subtil mai ușoară pentru a reduce oboseala șoferului în timpul călătoriilor mai lungi și la viteze reduse.

Sistemul Drive Mode Select dezvoltat de Kia le permite șoferilor să-și ajusteze experiența de condus prin ajustarea greutății direcției, a răspunsului la apăsarea pedalei de accelerație și, pentru modelele echipate cu transmisie cu dublu ambreiaj, a răspunsurilor la schimbarea vitezelor. Având posibilitatea de a alege între modurile de condus „Eco”, „Normal” și „Sport”, șoferii pot selecta modul Sport pentru a îmbunătăți subtil timpii de răspuns ai accelerației și adaptarea direcției pentru a oferi greutate suplimentară și răspunsuri mai decisive la intervențiile șoferului, în timp ce modul Normal îi permite șoferului să maximizeze confortul pentru o călătorie relaxată. În cele din urmă, modul Eco este conceput pentru a reduce sarcina motorului în vederea creșterii eficienței consumului de combustibil.

Sisteme infotainment și de conectivitate high-tech

Suita avansată de sisteme infotainment, de conectivitate și tehnologii de siguranță a noului Kia XCeed asigură că acesta rămâne una dintre cele mai complet echipate mașini din clasa sa. Caracteristicile sale sunt concepute pentru a face condusul mai sigur și mai puțin stresant, oferind în același timp o ușurință totală în utilizare.

Noul sistem de navigație cu ecran tactil de 10.25 inch al noului XCeed dispune de conexiune multiplă Bluetooth oferită standard, permițând ocupanților să conecteze două dispozitive mobile simultan, în timp ce funcționalitățile Android Auto și Apple CarPlay sunt, de asemenea oferite în dotarea standard. De asemenea, în funcție de specificațiile automobilului, utilizatorii XCeed pot alege între un sistem radio DAB de 5.0 inchi sau un sistem audio cu ecran tactil de 8.0 inchi cu Android Auto și Apple CarPlay cu conectivitate wireless.

Șoferii pot opta pentru un grup de instrumente Supervision complet digital de 12.3 inch, ce beneficiază de o serie de noi teme grafice care se modifică ca răspuns la selectarea modul de condus „Eco”, „Normal” sau „Sport”. Cu un afișaj digital de înaltă definiție cu rezoluție 1920×720, cadranele sunt afișate cu o claritate precisă, în timp ce un display multifuncțional comunică instrucțiuni de navigare pas cu pas, informații audio, informații detaliate despre călătorie, alerte de diagnosticare a automobilului și notificări pop-up legate de diferitele tehnologii de siguranță activă și de asistență pentru șofer ale mașinii.

Noua aplicație „Sport” înseamnă că utilizatorii nu vor rata niciodată jocul echipei lor favorite în timp ce sunt în mișcare. Scorurile live și cele mai importante momente ale jocului sunt actualizate în fiecare minut pe ecranul central pentru ca toți ocupanții să se bucure doar aruncând o privire. Afișajul poate fi personalizat pentru a adăuga echipele favorite la o listă de acces rapid și poate afișa, de asemenea, clasamentul curent al ligii sau dacă un sport este în pauza competițională.

De asemenea, conectivitatea îmbunătățită oferă integrarea calendarului, astfel încât utilizatorii să își poată conecta jurnalul Google sau Apple la afișajul audiovizual și să se asigure că nu pierd niciodată o întâlnire. În plus, dacă o destinație a fost salvată în în urma unei invitații de a participa la o întâlnire, aceasta poate fi folosită pentru a porni navigația din interiorul automobilului asigurând astfel o experiență intuitivă și sigură pentru clienți.

Noul XCeed beneficiază, de asemenea, de cea mai recentă versiune a aplicației Kia Connect, un sistem care conectează șoferii cu lumea din jurul lor, oferind informații neprețuite prin intermediul ecranului tactil al mașinii sau prin aplicația Kia Connect. Dispunând de serviciile Kia Live accesate prin sistemul de infotainment al automobilului, aplicația Kia Connect folosește propriul card eSIM pentru a prelua și actualiza datele în timp real în timpul condusului. Acestea includ informații în timp real despre trafic, prognoze meteo, puncte de interes și detalii despre posibilele locuri de parcare pe stradă și în afara străzii (inclusiv prețul, locația și disponibilitatea zonelor de parcare). Șoferii pot folosi Kia Connect pentru a planifica călătoriile în avans, trimițând date de navigație prin intermediul smartphone-ului către automobil înainte de călătorie, în timp ce utilizatorii pot accesa și aplicația pentru a-și localiza mașina, funcționalitate ideală în parcările mari sau în zone necunoscute.

Cea mai recentă versiune a aplicației Kia Connect adaugă funcția profilului personalizat de utilizator, permițând clientului să creeze două profiluri de utilizator personalizate. Această caracteristică le permite utilizatorilor să facă o copie de rezervă a preferințelor din aplicația Kia Connect din automobil prin cloud și să transfere setările de la un automobil la altul. Acesta este conceput pentru clienții care comută adesea între diferite mașini echipate cu aplicația Kia Connect, cum ar fi șoferii de flote care folosesc mașini de companie sau familiile cu mai mult de un automobil echipat cu aplicația Kia Connect în gospodăria lor.

Alte caracteristici concepute pentru a spori confortul și plăcerea fiecărei călătorii includ un sistem audio JBL Premium cu tehnologie Clari-Fi, aer condiționat cu două zone, oglinzi exterioare rabatabile electric și încălzite, un volan încălzit, un parbriz încălzit, scaune față încălzite și ventilate și scaune scaune spate încălzite. Noul XCeed aduce porturi USB Type-C pentru pasagerii din față și din spate, în timp ce capacitatea de încărcare rapidă îmbunătățește și mai mult confortul în timpul deplasărilor.

Noul Kia XCeed include o gamă largă de tehnologii active de asistență a șoferului și de siguranță pentru a oferi liniște și protecție maximă. Sistemul Smart Cruise Control (SCC) este îmbunătățit cu adăugarea funcției de navigație. Sistemul SCC asistat de navigație (NSCC) beneficiază de funcția Auto-set care ajustează automat viteza de croazieră a modelului XCeed în funcție de viteza maximă setată pentru acel drum în sistemul de date de navigație.

Pe lângă funcția Auto-set care controlează viteza maximă, sistemul NSCC adaugă și funcționalitatea „Zone” (NSCC-Z) care reduce viteza automobilului în „zonele sigure” identificate în sistemul de navigație. Odată ieșit din „zona de siguranță”, sistemul va readuce automobilul la viteza de croazieră anterioară.

O dezvoltare suplimentară a sistemului NSCC disponibilă pentru XCeed este funcția „Curve” (NSCC-C) care utilizează datele de navigație pentru a anticipa o curbă viitoare a drumului, reducând viteza de croazieră dacă este necesar pentru a trece prin viraj în siguranță și apoi revine la viteza prestabilită odată ce a fost parcurs virajul.

Ca în cazul oricărui model Kia vândut în Europa, noul XCeed este echipat standard cu sistemul Vehicle Stability Management. Acest lucru ajută la stabilitatea în timpul frânării și în viraje prin controlul sistemului electronic de control al stabilității (ESC) al mașinii dacă detectează orice pierdere de tracțiune.

Sistemul de asistență pentru evitarea coliziunii cu obiectele aflate în unghiul mort (BCA – Blind-spot Collision-Avoidance Assist) dezvoltat de Kia funcționează mână în mână cu sistemul de avertizare a coliziunii cu obiectele aflate în unghiul mort (BCW – Blind-spot Collision Warning system). Folosind aceiași senzori aflați în bara de protecție spate, sistemul BCA adaugă măsuri preventive în cazul în care șoferul începe să se deplaseze pe o bandă atunci când un alt automobil este prezent în unghiul mort al șoferului. Împreună cu alertele audio și vizuale oferite de sistemul BCW, acesta aplică presiune de frânare pe roțile de pe partea opusă a mașinii, care ghidează automobilul înapoi pe banda inițială. Această caracteristică revoluționară de siguranță a primit premiul Autoblog pentru „Tehnologia Anului 2020” pentru eficacitate și configurația ușor de utilizat. Sistemul Blind-Spot Collision-Avoidance Assist (BCA) face parte din suita de tehnologii exclusive Kia, axată în a face din condusul de zi cu zi o experiență mai sigură și mai relaxantă.

Conceput pentru a menține toți ocupanții automobilului în siguranță, sistemul Driver Attention Warning Plus (DAW+) monitorizează obiceiurile și comportamentul obișnuit al șoferului pentru a afla tendințele și tiparele obișnuite ale acestuia. Atunci când sistemul detectează orice nereguli în comportamentul de conducere care pot indica oboseala sau distragerea atenției șoferului, îl alertează cu avertismente vizuale și sonore. Pe tabloul de bord apare o pictogramă cu o ceașcă de cafea împreună cu o alertă sonoră pentru a-l avertiza pe șofer că fie conduce neglijent, fie ar trebui să ia o pauză. Sistemul DAW+ emite, de asemenea, o alertă sonoră și o avertizare vizuală dacă mașina din față se îndepărtează și șoferul nu reacționează.

Sistemul Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist (RCCA) este conceput pentru a facilita călătoriile de zi cu zi. Sistemul folosește senzori și o cameră montate în bara de protecție spate pentru a oferi șoferului o mai bună vedere și înțelegere a ceea ce se află în spatele automobilului atunci când iese dintr-un spațiu de parcare. Senzorii avertizează șoferul despre traficul care se apropie din stânga sau din dreapta automobilului înainte ca acesta să vină în raza vizuală. Dacă sistemul detectează un automobil care se apropie rapid, se va auzi un sunet de avertizare și o pictogramă pe ambele oglinzi laterale se va aprinde pentru a anunța șoferul că o coliziune poate fi iminentă. Dacă șoferul nu reacționează, sistemul frânează automat pentru a evita o coliziune. De asemenea, manevrele de parcare sunt simplificate cu funcția Smart Parking Assist, care folosește o serie de senzori pentru a ajuta la parcarea în spații înguste. Alte caracteristici de siguranță ale noului XCeed includ sistemul de avertizare privind coliziunea frontală cu detectarea mașinii și a pietonilor (Forward Collision Warning with car and pedestrian detection), sistemul inteligent de avertizare privind depășirea limitei de viteză (Intelligent Speed Limit Warning), sistemul de asistență pentru menținerea benzii de rulare (Lane Keeping Assist), sistemul de asistență pentru menținerea benzii de rulare (Lane Following Assist), sistemul de asistență la rularea pe autostradă (Highway Driving Assist) și sistemul de asistență pentru faza lungă (High Beam Assist).

Related posts