Interesul pentru programul Rabla scade, dar cresc cererile de la firme

Da mai departe!

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a avizat 111 dosare de finanţare pentru achiziţia de autovehicule noi de către persoanele juridice în cadrul programelor Rabla şi Rabla Plus. Cu toate acestea, programul Rabla nu mai cunoaște succesul din anii trecuți, înregistrându-se o scădere a cererilor cu 25%.

Conform instituţiei, în Programul „Rabla” au fost acceptate 75 dosare pentru 176 autovehicule, iar pentru Programul „Rabla Plus” au fost aprobate 36 dosare pentru 55 autovehicule, dintre care 17 electrice hibride, 37 pur electrice şi o motocicletă electrică.

Listele persoanelor juridice care au fost acceptate în cadrul acestor programe sunt publicate pe site-ul AFM (www.afm.ro), la secţiunile dedicate.

Persoanele juridice care au fost acceptate se pot adresa producătorilor/dealerilor auto validaţi în Programele „Rabla” şi „Rabla Plus”, listele acestora fiind disponibile pe site-ul instituţiei.

Programul „Rabla” – ediţia 2020 a demarat pe data de 17 martie, cu un buget de 405 milioane de lei, cel mai mare de la implementarea programului. Autorităţile estimează că vor exista 60.000 de beneficiari, cel mai ridicat număr din ultimii 15 ani.

Totodată, Programul „Rabla Plus” a început pe 25 martie, iar doritorii au posibilitatea să-şi cumpere o maşină 100% electrică sau electrică hibrid plug-in. Pentru prima dată în istoria sa, programul eco permite populaţiei inclusiv achiziţia de motociclete full electric.

De la înfiinţarea Programului „Rabla”, cel puţin 600.000 de autovehicule au fost scoase din uz şi circa 550.000 de autovehicule noi au fost achiziţionate.

Vanzarile de autoturisme noi au inregistrat in primele cinci luni un declin de 49% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 57.894 de unitati.
In prima etapa a programului Rabla, care s-a incheiat la sfarsitul lunii mai, au fost vandute 12.000 de masini, dintre care mai mult de jumatate in martie si aprilie. Nu a avut mare succes nici demararea celei de-a doua etape a „Rabla”, care a inceput la 1 iunie si care va cuprinde din iulie si masinile vandute in leasing, sa dea o noua gura de oxigen pietei.

Related posts