Încetinirea electrificării auto face victime printre lucrătorii din industrie

Da mai departe!

Mii de lucrători se confruntă cu disponibilizări sau transferuri, în timp ce constructorii de automobile își reduc ambițiile înalte legate de vehiculele electrice, scrie NBC News. Aceeași dinamică au avut-o locurile de muncă din industria auto și la trecerea la electrificare.

Anul acesta se anunța a fi unul bun pentru muncitorii de la uzina de asamblare GM Orion, situată într-o suburbie muncitorească din Detroit. După ce au obținut o mărire de salariu în urma grevei de anul trecut a United Auto Workers, aceștia urmau să înceapă în cursul acestui an fabricarea unui produs de marcă pentru GM: camioneta electrică Chevy Silverado.

Dar, la fel ca alte mii de muncitori aflați în prima linie a tranziției la vehiculele electrice, aceștia s-au lovit de câteva obstacole pe drum. În decembrie, GM le-a spus celor aproape 1.000 de lucrători de la uzina din Orion că vor fi concediați până la sfârșitul anului 2025 pentru a face îmbunătățiri tehnice și pe fondul răcirii cererii de vehicule electrice. Ultimul lor salariu a fost cel de sărbători, în săptămâna Crăciunului, iar mulți încă așteaptă să afle dacă li se va oferi un loc de muncă la o altă uzină.

„A fost un moment foarte sumbru aici în ultima lună”, a declarat un angajat al uzinei, care a cerut să nu fie identificat deoarece nu a fost autorizat de GM să vorbească cu presa. „Am crezut că, în sfârșit, am avut parte de o mică pauză. Trebuia să fim opriți doar cel mult un an pentru retehnologizare, iar acum GM revizuiește piața EV. Nu cred că economia suferă – cred că industria auto suferă. În opinia mea, au pus căruța în fața cailor”.

În timp ce vânzările de vehicule electrice au continuat să crească, cererea a încetinit față de ritmul amețitor din 2021 și 2022, determinând producătorii auto, inclusiv liderul industriei, Tesla, să proiecteze o încetinire a vânzărilor în acest an.

Acest lucru i-a determinat pe producătorii auto americani să se retragă din unele dintre ambițiile mărețe privind vehiculele electrice în care au investit miliarde de dolari în ultimii ani, lăsând mii de muncitori cu locurile de muncă în pericol.

Related posts