La conferința internațională Bosch ConnectedWorld 2017, din Berlin, furnizorul de tehnologie și servicii a prezentat un computer de bord pentru autovehicule automatizate. Mulțumită inteligenței artificiale (IA), computerul poate aplica metode de învățare automată. Se așteaptă ca acest computer de bord dotat cu IA să ghideze mașina în situații de trafic rutier complex sau situaţii noi pentru maşină.
”Învățăm mașina cum să se descurce singură în trafic”, a spus Dr. Volkmar Denner, președintele Consiliului de Administrație Bosch, la conferința internațională privind internetul tuturor lucrurilor. Maşinile utilizează deja senzorii Bosch pentru a monitoriza împrejurimile. Prin folosirea inteligenței artificiale, acestea vor putea interpreta acele semnale scrise pentru a face predicții privind comportamentul participanților la trafic. ”Conducerea automatizată face drumurile mai sigure iar inteligența artificială este cheia în acest sens. Noi facem mașinile mai inteligente,” a continuat CEO Bosch. Pentru crearea piesei centrale a computerului de bord, Bosch intenționează să colaboreze cu societatea americană din domeniul tehnologiei Nvidia. Nvidia va furniza companiei Bosch un chip care stochează algoritmi, generați prin metode de învățare automată. Computerul de bord dotat cu IA este preconizat să intre în producție cel târziu la începutul viitoarei decade.
Mașinile fără șofer vor face parte din cotidianul viitoarei decade
Computerul de bord dotat cu IA al Bosch poate recunoaște pietonii sau cicliștii. Pe lângă această abilitate, cunoscută drept recunoașterea obiectelor, inteligența artificială facilitează evaluarea unei situații de către vehiculele automate. De exemplu, mașinile care au semnalizatoarele pornite au mai multe șanse să schimbe benzile decât cele fără semnal pornit. Drept urmare, o mașină care se conduce singură, dotată cu IA, poate recunoaște și evalua situații complexe de trafic, precum situația în care un automobil care se apropie din sens opus face un viraj și procesează aceasta în propria manieră de șofare. Computerul depozitează informațiile dobândite în timpul şofatului în rețeaua sa neuronală artificială. Experții analizează aceste cunoștințe în laborator, pentru acuratețe. După testări suplimentare în trafic, structurile de cunoștințe artificial generate pot fi transmise oricâtor alte computere de bord cu IA, prin intermediul unui update. ”Dorim ca funcția de șofare automată să poată fi posibilă în orice situație. Din chiar deceniul următor, mașinile fără șofer vor face parte din cotidian. Bosch avansează șofarea automată pe toate fronturile tehnologice. Dorim să ocupăm un rol de frunte și în domeniul inteligenței artificiale,” a spus Denner. A continuat spunând că inteligența artificială va juca un rol cheie în toate domeniile de activitate ale Bosch, nu doar în mobilitate: ”În doar 10 ani de acum, va fi imposibil de imaginat un produs Bosch fără inteligență artificială, într-un fel sau altul. Produsele fie o vor avea încorporată, fie vor fi create cu ajutorul ei.” La începutul acestui an, compania a anunțat că a înființat un Centru pentru Inteligență Artificială. Bosch a investit în jur de 300 milioane euro pentru a-și extinde expertiza în domeniu.
Diseminarea securizată a datelor și dreptul de proprietate pe internet
În discursul său de deschidere la Bosch ConnectedWorld 2017, în fața unui public format din 2.700 de participanți, Denner a indicat alte tehnologii inovative care vor deschide noi domenii de activitate pentru Bosch. Pe lângă inteligența artificială și cloud, una dintre acestea este tehnologia ”blockchain”. Aceasta permite utilizatorilor să disemineze date online în siguranţă fără intermediul unui terț. Aceștia pot încheia acorduri și contracte online și pot face tranzacții financiare în siguranță, iar tehnologia asigură anonimitatea datelor. O tehnologie blockchain se bazează pe un tip de bază de date descentralizată, care distribuie informațiile introduse în aceasta la nivel de mii de computere. Aceasta face imposibilă falsificarea datelor, iar utilizatorii sunt mai puțin dependenți de un sigur centru de operare.
Bosch și TÜV colaborează pentru a combate frauda privind kilometrajul
Denner a subliniat una dintre utilizările practice ale tehnologiei blockchain, printr-o demonstrație live în colaborare cu autoritatea germană de certificare TÜV Rheinland. Aceasta promite să stopeze practica larg răspândită a fraudei privind kilometrajul. Doar în Germania, kilometrajele manipulate ale automobilelor cauzează daune de peste 6 miliarde de euro. Ideea este de a combate această practică frauduloasă printr-un jurnal digital distribuit mai multor calculatoare. Mașinile își transmit regulat înregistrările privind kilometrajul către aceste computere printr-un simplu conector. Cu ajutorul unei aplicații pentru smartphone, posesorii auto pot verifica în orice moment kilometrajul real și îl pot compara cu cel afișat de automobil. În cazul în care doresc să își vândă mașina, pot obține un certificat care să ateste autenticitatea kilometrajului mașinii. Acest certificat poate fi comunicat și pe internet; de exemplu, pe o platformă online de vânzare de automobile.
Bosch conectează automobilele cu service-urile auto
Inteligența artificială, cloud-ul și tehnologia blockchain – cum ne schimbă viața de zi cu zi aceste soluții cu tehnologie inteligent conectată Bosch? Denner răspunde la această întrebare cu un exemplu: să zicem că o piatră zboară în parbriz și îl sparge. Service-ul auto primește o notificare via cloud și poate pregăti cele necesare pentru reparație. Logistica conectată și motostivuitoarele conectate înseamnă că piesa de schimb este gata și așteaptă sosirea clientului. Purtând o pereche de ochelari cu realitate augmentată, care afișează instrucțiuni, mecanicul își poate desfășura munca mai ușor și mai rapid decât în prezent. Beneficiul șoferilor este acela că se pot urca din nou în mașină și pleca după o scurtă perioadă de așteptare, fără a fi necesar să se întoarcă a doua zi pentru a-și ridica mașina și fără a avea nevoie de o alternativă costisitoare.
În jur de 2700 de participanți și 130 de speakeri
La cea de a patra ediţie, Bosch ConnectedWorld 2017 este organizat în Berlin, între 15 şi 16 martie. Evenimentul, care are loc la STATION-Berlin, este una dintre cele mai mari conferințe din lume în domeniul Internetului Lucrurilor. Diferite domenii ale industriei vor prezenta exemple privind beneficiile pe care le aduce conectivitatea. În jur de 2700 de dezvoltatori, reprezentanți ai comunității de afaceri și jurnaliști participă la conferința din acest an. Pe lângă CEO-ul Bosch, Dr. Volkmar Denner, lista de 130 de speakeri îi include pe Timotheus Höttges (CEO al Deutsche Telekom), Edzard Overbeek (CEO al HERE) și Dr. Jen-Hsun Huang (CEO al Nvidia). La hackathon-ul evenimentului, în jur de 500 de programatori, angajați de start-up și designeri vin să își împărtășească experiența și ideile privind mobilitatea conectată, industria conectată și clădirile conectate. La expoziția care însoțește conferința, vizitatorii pot experimenta soluțiile inovative privind conectivitatea prezentate de peste 80 de expozanți.