Guvernul italian actioneaza pentru a limita influenta chineza asupra companiei Pirelli

Da mai departe!

Decizia este o interventie rara intr-o investitie chineza de opt ani care, pana acum, nu fusese considerata un activ national strategic. In 2015, un grup chimic detinut de statul chinez cumparase o participatie majoritara la Pirelli, considerata o bijuterie a industriei italiene, pentru 7,7 miliarde de dolari, informeaza Financial Times .

Biroul prim-ministrului Giorgia Meloni a declarat vineri ca ultimele masuri, adoptate in cadrul mecanismului de filtrare a investitiilor straine din tara, au fost „menite sa creeze o retea de masuri pentru a proteja independenta Pirelli si managementul acesteia”.

FT a relatat in aceasta luna ca directorul general al Pirelli, Marco Tronchetti Provera, a facut presiuni asupra Romei pentru a interveni in aranjamentele privind actionariatul companiei, avertizand asupra controlului mai mare pe care guvernul chinez il exercita asupra deciziilor de afaceri si de guvernanta ale Pirelli.

Restrictiile impuse de Roma, care implica limite in ceea ce priveste accesul si schimbul de informatii intre Pirelli si Sinochem si o majoritate de patru cincimi pentru unele decizii „strategice” ale consiliului de administratie, au ca scop protejarea „informatiilor relevante din punct de vedere strategic si a cunostintelor companiei”, a transmis biroul lui Meloni.

Decizia vine in contextul in care guvernul italian incearca un echilibru dificil: sa se alinieze mai strans cu UE si SUA in materie de politica externa si sa isi reevalueze relatia cu China, fara a antagoniza Beijingul.

Related posts