Două companii auto germane au semnat acorduri cu guvernul Canadei pentru accesul la resurse minerale pentru bateriile mașinilor electrice

Da mai departe!

Două dintre companiile germane de automobile, VW și Mercedes-Benz au semnat acorduri cu guvernul canadian, pentru a putea accesa resurse de materii prime necesare producției de baterii electrice. Acordurile au urmat semnării unui document în domeniul energetic între Germania și Canada.

Volkswagen și Mercedes-Benz au parafat câte un memorandum de înțelegere cu Canada pentru „o mai bună cooperare de-a lungul lanțului valoric al vehiculelor electrice”, care include și accesare de resurse naturale. Potrivit înțelegerilor, cele două companii vor aprofunda oportunitățile pe toate plafoanele pentru minerit și rafinare, în scopul obținerii de materiale pentru baterii electrice.

SUA au pus în dificultate constructorii germani de automobile prin adoptarea legii care prevede acordarea de subvenții la achiziția de vehicule electrice doar pentru mașinile care sunt echipate cu baterii produse cu materii prime din SUA sau țările cu care țara are acorduri de liber schimb. Acest tip de acorduri vin în întâmpinarea acestui act normativ.

„Mercedes-Benz caută să deschidă noi căi de a achiziționa în mod responsabil materii prime pentru a crește rapid producția de vehicule electrice. Asigurarea accesului direct la noi surse primare și durabile de materii prime este un pas vital pe acest drum. Cu Canada, Mercedes-Benz are un partener puternic și capabil pentru a deschide noi drumuri pentru o nouă eră a transformării durabile în industria auto”, a declarat Markus Schaefer, membru al Consiliului de Administrație al Mercedes-Benz Group AG, Chief Technology Officer, șef R&D și achiziții.  „Volkswagen a impulsionat viguros transformarea către mobilitatea electrică, recunoscând responsabilitatea industriei în lupta globală împotriva schimbărilor climatice. Grupul nu oferă astăzi doar cea mai largă gamă de modele electrice clienților, ci și lansează o strategie ambițioasă de încărcare și baterie. Lucrul mână în mână cu guvernele din întreaga lume este o condiție prealabilă absolută pentru a ne îndeplini obiectivele climatice și vreau să mulțumesc guvernului canadian pentru sprijinul acordat. Furnizarea de materii prime pentru baterii și producția de materiale precursoare și catodice cu o amprentă redusă de carbon vor permite o creștere rapidă și durabilă a capacității bateriilor – o pârghie cheie pentru strategia noastră de creștere în America de Nord.”, a declarat și Herbert Diess, CEO al Grupului Volkswagen.

Cei doi au făcut parte din grupul de manageri germani care l-au însoțit pe cancelarul Olaf Scholz, care la rândul lui a semnat un acord cu Guvernul Canadei. Cele două grupuri auto vor încerca să încheie parteneriate cu companii private din Canada pentru a-și asigura resurse de litiu, cobalt, nichel sau grafit, necesare producerii elementelor de catod și, respectiv, anod, ale celulelor de baterii. „Ce vedeți astăzi este un capitol complet nou chiar și pentru industria auto din Canada, pentru că acum avem constructori germani” a spus François-Philippe Champagne, ministrul inovației, științei și industriei al Canadei. „Noi nu eram nici măcar pe ecranul radarului lor, iar acum suntem chiar în centrul radarului lor, și cred că acest lucru ne va conduce către un parteneriat strategic cu ei”.

Cele două companii țintesc în special piața din SUA unde ambele au fabrici de automobile unde a început deja producția de vehicule electrice, Canada urmând să livreze necesarul de materii prime pentru celulele de baterii. „Cu resursele sale vaste de materii prime, infrastructura bună și industria auto foarte dezvoltată, cu expertiză considerabilă în producție și forță de muncă înalt calificată, Canada se vede remarcabil de bine poziționată pentru proiecte comune”, au transmis companiile VW și Mercedes-Benz. Mercedes-Benz a detaliat și faptul că are deja negocieri avansate cu Rock Tech Lithium Inc. pentru furnizarea de hidroxid de litiu, din exploatarea minieră din Ontario, substanță care va fi livrată tuturor centrelor de producție de baterii ale Mercedes din lume.

Related posts