Dacia are nevoie din nou de ajutoare de la Guvernul României

Da mai departe!

Pentru depăşirea noilor provocări de ordin financiar cu care se confruntă personalul de la Dacia Mioveni trebuie avute în vedere mai multe aspecte dar, pentru moment, am discutat cu ministrul Muncii despre necesitatea prelungirii Kurzarbeit, pentru că prioritatea este să menţinem oamenii pe posturi, a declarat marţi mini

strul Economiei, Florin Spătaru, aflat în vizită la uzina din Argeş.

„Mă aflu aici pentru a discuta cu oamenii care muncesc la Uzina Dacia Mioveni. Am avut un dialog constant cu conducerea Dacia, dar am vrut să discut şi cu salariaţii. Ştiu că pentru depăşirea noilor provocări de ordin economic – financiar cu care se confruntă personalul de aici trebuie să avem în vedere mai multe aspecte, dar pentru moment am discutat cu ministrul Muncii despre necesitatea prelungirii Kurzarbeit. Prioritatea noastră este să menţinem oamenii pe posturi”, a declarat ministrul.

Florin Spătaru a răspuns invitaţiei celor de la Dacia de a vizita platforma de la Mioveni, respectiv cele trei uzine: Montaj Vehicule, Motoare H4, Presaj – TGSE.

Deşi afectată de restricţiile din perioada pandemiei şi de criza semiconductorilor, Dacia a fost unul dintre primii reprezentanţi ai industriei auto care au răspuns invitaţiei Ministerului Economiei în cadrul task-force-ului organizat la nivelul autorităţii centrale ca urmare a izbucnirii războiului din Ucraina, implicit a impunerii de sancţiuni împotriva Rusiei.

În acest context, discuţiile din cadrul vizitei s-au axat pe găsirea de soluţii de sprijin pentru Uzina Dacia Mioveni, care a fost nevoită în ultima perioadă să reducă programul de lucru sau chiar să întrerupă activitatea, ceea ce a dus la nemulţumiri în rândul angajaţilor.

„Industria auto este direct afectată de conflictul militar declanşat în Ucraina, dar şi de criza semiconductorilor, de criza de materii prime critice la care s-a adăugat criza pandemică şi creşterea preţurilor la energie, dar mă bucur că cei de la Automobile Dacia şi Renault Group au făcut eforturi pentru menţinerea activităţii companiei”, a afirmat Spătaru.

În ceea ce priveşte măsurile pe termen lung, pentru depăşirea crizei semiconductorilor care afectează întreaga industrie auto, ministrul Economiei a spus că ministerul de resort are în vedere o serie de măsuri pentru începerea exploatării de materii prime critice pentru producţia de semiconductori şi investiţii în microelectronică prin PNRR, proiect pentru care sunt alocate fonduri de 500 de milioane de euro prin Ministerul Economiei.

Modelul nemţesc Kurzarbeit presupune subvenţionarea de către stat a timpului redus de muncă.

Related posts