Conceptul Kia Futuron propune un design nou, strălucitor pentru un SUV coupe electric

Da mai departe!

Kia Motors a dezvăluit noul său concept Futuron, un SUV coupe cu tracțiune integrală ce propune liniile noi de design pentru automobilele electrice viitoare.

Conceptul Futuron reprezintă imaginea modernă și încrezătoare a unui SUV coupe electric progresist imaginat de Kia. Chiar numele Futuron reprezintă o îngemănare a cuvintelor ”viitor” (Future) și ”conectat” (On), sugerând natura electrică a designului viitorului SUV al brandului.

Cu un design realizat în jurul noțiunii de dinamică desăvârșită, conceptul Futuron îmbină proporțiile elegante cu formele și suprafețele simple. Caroseria sa ușoară de SUV coupe găzduiește un sistem de propulsie cu tracțiune integrală, complet electric, îmbrăcat în suprafețe exterioare îndrăznețe, dar moderne, cu un interior flexibil, high-tech.

Conceptul Futuron și-a făcut debutul astăzi, la China International Import Expo 2019 (CIIE), din Shanghai, unde va fi prezentat publicului până în data de 10 noiembrie.

Un SUV coupe electric cu tematică ‘360 de grade’
Conceptul Kia Futuron este construit în jurul unui design unic, puternic, cu tematică ‘360 de grade’, remarcabil prin forma sa pură, netedă, lipsită de ornamente. Suprafețele caroseriei emană delicatețe și rafinament, creând o serie de forme alungite, fluide, care se răsucesc, se extind și se contractă în jurul caroseriei. Rezultatul este o formă elegantă și simplă ce creează un profil aerodinamic eficient.

Proporțiile inedite ale automobilului frapează imediat. Caroseria de SUV coupe face o declarație de intenție puternică pentru viitoarele automobile Kia, care vor exprima încredere, sportivitate și modernism, dar și eleganță deopotrivă. Cu o lungime de 4.850 mm, o înălțime de 1.550 mm și un ampatament de 3.000 mm, garda la sol înălțată a conceptului Futuron se îmbină cu o caroserie de tip coupe ce crează un aspect dinamic, încrezător.

Acest aspect al caroseriei se datorează sistemului de propulsie complet electric al conceptului Futuron. O baterie de înaltă capacitate este montată jos în caroseria automobilului, sub podeaua habitaclului, oferind energie pentru patru motoare electrice puternice aflate în roți. Aspectul înălțat al automobilului se îmbină cu un centru de greutate scăzut și un sistem de propulsie electric cu tracțiune integrală (e-AWD) care oferă un răspuns rapid și ușor la comenzile șoferului.

Un automobil sport pe o platformă SUV, cu scaune confortabile, conceptul Futuron oferă utilizatorilor o experiență interactivă potrivită pentru condusul în mediile urbane. Elementele diverse ale designului și structurii automobilului întăresc importanța conexiunii și interacțiunii dintre acesta și șofer.

Aripile frontale curg spre partea din spate începând din fața capotei, înainte de a se cufunda în cabină, stabilind o legătură între scaunul șoferului și drumul din față. Plafonul panoramic al conceptului, din sticlă în formă de diamant, se află deasupra temei centrale „360 de grade”, in ”buna tradiție” a unui OZN și a designului de ‘farfurie zburătoare’. În timp ce inundă cabina cu lumină naturală, plafonul se extinde în jos, spre capotă, pentru a oferi șoferilor o vizibilitate extraordinară. Plafonul din sticlă este prevăzut de asemenea, cu o rețea de senzori LiDAR (detectarea obstacolelor si calcularea distanțelor), capabili să asigure caracteristicile sistemului de conducere autonomă de nivel 4, ce permit conducerea fără ajutorul mâinilor și ochilor în cele mai multe condiții de trafic.

În plus, tematica „360 de grade” este evidentă în luminile în forma unei linii subțiri ce înconjoară caroseria conceptului Futuron. O caracteristică ludică și interactivă, lumina răspunde la gesturile fizice și la mișcările efectuate în afara automobilului, provocând o legătură strânsă între automobil și șofer chiar înainte ca acesta să pună piciorul în cabină.

Noul concept ‘tiger face’ Kia
Partea frontală a conceptului Futuron oferă o nouă interpretare a grilei ‘tiger nose’, semnătura designului Kia de peste un deceniu. În timp ce păstrează principiile de bază ale conceptului, designerii Kia au extins limitele, lărgind forma în jurul părții frontale a automobilului pentru a crea un concept ‘tiger face’ rafinat.

Noul design al părții frontale, similar celui al conceptului „Imagine by Kia”, ce a fost dezvăluit la începutul anului 2019, exprimă o nouă interpretare de design pentru viitoarele automobile electrice Kia.

Cu o formă mai lată, grila încorporează blocurile optice ale conceptului Futuron, un design inovator numit ‘Star Cloud’ care oferă automobilului o identitate nouă, impresionantă în timpul nopții. Sistemul de lumini ‘Star Cloud’ al conceptului nu scoate în evidență doar o nouă formă de design pentru partea frontală a automobilului, dar întruchipează de asemenea, un nou concept de lumini pentru Kia, ce are ca sursă de inspirație o nebuloasă de pe cerul nopții, pentru a crea un mixaj geometric de lumini LED de tip matrix. Sistemul de lumini ‘Star Cloud’ este încorporat și în partea posterioară a automobilului, afișând o semnătură de lumini distinctă pentru oricine urmărește conceptul Futuron.

Dezvăluit pentru prima dată în Shanghai, conceptul Futuron include în designul și forma noului său sistem de lumini Star Cloud, elemente din legendele chinezești. Suprafața de tip piele de dragon care acoperă zona de lumini imită armura din solzi a dragonilor, atât din mitologie cât și din sărbătorile culturale moderne. Sistemul de lumini Star Cloud include o suprafață cinetică ce permite automobilului să alterneze între luminile pe timp de zi și lămpile pentru faza lungă, pe măsură ce ”solzii dragonului” se deschid și se închid.

Un spațiu interior flexibil și autonom
Structura sistemului de propulsie electric și includerea sistemului de conducere autonomă de nivel 4 au permis crearea unei cabine spațioase și flexibile, cum nu există la niciun automobil existent. Cele două scaune din față sunt construite din materiale flexibile și pot oferi o poziție de condus verticală sau înclinată, odihnitoare, similară cu flexibilitatea regăsită la fotoliile premium ale avioanelor de pasageri. Prin activarea setărilor sistemului de conducere autonomă ale conceptului Futuron, cele două scaune din față se înclină pe măsură ce volanul se retrage. Această poziție a scaunelor ajută la reducerea stării de oboseală în timpul călătoriilor lungi.

Interiorul unitar al conceptului Futuron reflectă, de asemenea, natura sa autonomă, cu suprafețe fluide ce curg neîntrerupt dinspre planșa de bord și până la fețele ușilor. Ușile dispun de același sistem de lumini Star Cloud și de motivul solzilor Dragon Skin regăsite în exteriorul automobilului, creând un sistem de lumini ambiental strălucitor și interactiv. Sistemul de ventilare este adăpostit în spatele solzilor Dragon Skin, care se deschid și se închid pentru a permite aerului proaspăt să circule prin toată cabina.

Una dintre cele mai remarcabile caracteristici ale habitaclului este zona de comandă care înconjoară șoferul. Interfața grafică a zonei de comandă (Graphical User Interface – GUI) se întinde din ușa șoferului și se învăluie în jurul volanului într-un arc armonios. Aceasta îmbină ceasurile de bord direct cu display-ul aflat în centrul planșei de bord și este legat cu ecranul integrat în suprafața ce conține volanul. Interfața este operată cu ajutorul inteligenței artificiale, afișând informații utile despre sistemul de conducere autonomă, sistemul de propulsie și sistemul de navigație, creând astfel o experiență unică pentru utilizator.

Related posts