Chinezii de la Chery, pregătiți să preia uzina Nissan din Spania

Da mai departe!

Constructorul chinez Chery și autoritățile spaniole poartă discuții avansate pentru preluarea uzinei Nissan din zona Barcelona, pe care japonezii au închis-o în urmă cu doi ani. Chery ar urma să producă acolo mașini electrice.

Asaltul chinezilor în Europa se vede pe toate palierele, fiind evidentă intenția acestora de a fi mai aproape de clienții europeni și de a produce mașinile electrice în condițiile impuse de autoritățile europene. Presa din Spania scrie despre negocierile dintre Chery și guvernul spanilor, prin intermediul companiei locle EV Motors, având ca scop preluarea uzinei Nissan în care a fost produs, printre altele, pickup-ul Navara.

Reprezentanții autorităților spaniole au dat și un termen foarte optimist, „câteva zile”, pentru finalizarea negocierilor, cre vor continua în China, la sediul Chery. Odată cu startul producției de mașini electrice, ar putea fi reangajate o parte dintre persoanele concediate de Nissan.

Chery a mai negociat și cu Italia posibilitatea de a investi în producția de automobile în această țară, dar se pare că rezultatul nu a fost unul pozitiv.

Închiderea fabricii Nissan s-a făcut cu tensiuni foarte mari între angajați, companie și autorități, ultimele luni de producție a modelelor Navara și Alsakan de la Renault fiind marcate de greve și proteste. În fabrică au lucrat circa 3000 de persoane, care au fost concediat treptat, până în 2021, când activitatea a încetat complet.

Chery este al treilea cel mai mare producător de automobile din China, având aproape 2 milioane de vehicule vândute anual. Compania a fost înființată în urmă cu 30 de ani, fiind deținută de stat. Chery a mai încercat să intre în Europa, în perioada vehiculelor cu combsutie, însă încercarea a fost nereușită la acel moment, inclusiv din cauza nivelului scăzut de siguranță al automobilelor sale.

Modelul care ar putea fi produs în Spania este Omoda 5, un crossover care are și versiuni cu combustie, dar care a primit recent motorizarea electrică.

Related posts