China, pregătită să răspundă eventualelor taxe majorate pentru mașini ale UE cu o măsură similară

Da mai departe!

Pe măsură ce termenul de finalizare a anchetei europene cu privire la finanțarea mașinilor provenite din China, țara asiatică caută un răspuns pe măsură. Posibile taxe majorate pentru mașinile europene și americane vândute în China.

Autoritățile din China au dat de înțeles, fără a exista un document clar, că sunt pregătite să majoreze taxele pentru mașinile importate din Europa și SUA până la 25%. Este menționată taxarea mașinilor „cu motoare mari”.

Camera de Comerț a Chinei în UE a anunțat că a fost informată despre această potențială măsură de „persoane din interior”, potrivit unei declarații postate pe rețeaua de socializare X. Taxele ar afecta producătorii auto europeni și americani și ar avea un impact „semnificativ” asupra relațiilor cu UE, arată mesajul.

În documentul postat, aparent, doar pe rețeaua de socializare și nu pe site-ul oficial al instituției, este notat faptul că „Liu Bin, expert al China Automotive Technology and Research Centre (…) a sugerat într-un interviu acordat Global Times că statul chinez ar putea ridica taxele pentru mașinile impotrtate cu motoare mari până la 25%”. Global Times este o publicație susținută de Partidul Comunist Chinez aflat la putere.

Documentul postat pe X arată că, prin „motoare mari”, expertul înțelege autoturismele și vehiculele comerciale cu motoare alimentate de peste 2.5 litri cu benzină.

China a importat anul trecut 250.000 de mașini din această categorie, iar normele Organizației Mondiale a Comerțului ar permite taxe de până la 25%, potrivit datelor menționate de Liu Bin. Taxa actuală pentru importurile de autoturisme din Europa este de 15%.

„Anumite țări și regiuni au luat măsuri restrictive în sectorul vehiculelor cu noi energii care contravin conceptului de dezvoltare ecologică (…) Astfel de măsuri nu vor face decât să afecteze interesele propriilor consumatori”, a menționat Liu în interviul acordat Global Times.

În acest context, devine limpede că autoritățile de la Beijing își intensifică presiunile în așteptarea unei decizii a europenilor cu privire la eventuala creștere a taxelor pentru mașinile electrice importate din China. Măsura Comisiei Europene ar putea veni odată cu finalizarea anchetei privind subvențiile acordate de statul chinez producătorilor de vehiculele electrice, inclusiv celor care exportă în Europa.

Finalizarea anchetei europene și detalii despre cele constatate sunt așteptate în primele zile ale lunii iunie, iar, în eventualitatea unor majorări de taxe, acestea ar putea intra în vigoare o lună mai târziu.

Pe lângă această posibilă lovitură dată, în special, producătorilor de automobile premium și celor care exportă în acest stat vehicule comerciale, China a dat de înțeles recent că ar putea impune taxe majorate pentru vinul și produsele lactate europene.

La începutul acestei luni, administrația Biden a anunțat tarife de 100% pentru mașinile electrice chinezești importate în SUA.

Related posts