Cei mai mari producători de anvelope sunt suspectați de Comisia Europeană că au făcut cartel

Da mai departe!

Comisia Europeană efectuează inspecții neanunțate la sediile unei firme de consultanță din două state membre, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Comisia vrea să verifice dacă au fost încălcate normele antitrust ale UE care interzic cartelurile și practicile comerciale restrictive (articolul 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene).

Inspecțiile sunt efectuate în contextul unei anchete pentru care Comisia a mai efectuat inspecții la începutul anului 2024. Executivul comunitar vrea să verifice dacă nu a fost facilitată sau instigată presupusa coordonare a prețurilor între producătorii de pneuri, cu o posibilă utilizare a canalelor publice de comunicare pentru a se înțelege asupra prețurilor.

Funcționarii Comisiei au fost însoțiți de omologii lor din cadrul autorităților naționale de concurență relevante din statele membre în care au fost efectuate inspecțiile.

Inspecțiile neanunțate reprezintă o etapă preliminară de investigare a unor practici anticoncurențiale suspectate. Efectuarea unor astfel de inspecții de către Comisie nu înseamnă că societățile se fac vinovate de un comportament anticoncurențial și nici nu anticipează rezultatul final al anchetei.

Nu există un termen legal pentru finalizarea anchetelor privind comportamentele anticoncurențiale. Durata lor depinde de mai mulți factori – complexitatea fiecărui caz, măsura în care societățile în cauză cooperează cu Comisia, exercitarea dreptului la apărare etc.

În cadrul programului de clemență al Executivului comunitar, societățile care au fost implicate într-un cartel secret pot primi scutiri de amenzi sau reduceri semnificative ale amenzilor dacă semnalează comportamentul anticoncurențial și cooperează cu Comisia pe parcursul întregii anchete. Persoanele fizice și societățile pot raporta carteluri sau alte comportamente anticoncurențiale, inclusiv în mod anonim, prin intermediul canalelor de denunțare puse la dispoziție de Comisie. 

Related posts