Care sunt factorii care produc uzura neuniformă a anvelopelor?

Da mai departe!

Anvelopele mașinii tale se vor uza treptat pe măsură ce trece timpul și rulează pe diferite tipuri de suprafețe. Cauciucul moale al anvelopelor este în mod constant abrazat pe fața dură a cimentului care alcătuiește drumul și se vor rupe bucăți mici din el până se va distruge definitiv. În timp, anvelopele mașinii tale se vor uza suficient încât să fie înlocuite cu altele noi. Acest lucru este complet normal, iar anvelopele sunt o parte consumabilă a vehiculului care necesită înlocuire periodică.

Ce este uzura neuniformă a anvelopelor?

Anvelopele tind să se uzeze destul de uniform, cu excepția cazului în care există o altă problemă pe mașină. Uzura neuniformă poate fi cauzată de o serie de factori ce duc la uzura modelului benzii de rulare într-un mod non-standard.

Ce cauzează uzura neuniformă?

Principalele motive din cauza cărora anvelopele se uzează inegal sunt roțile dezechilibrate, jantele îndoite, presiunea necorespunzătoare și alinierea gresită.

Roți dezechilibrate:

Acest tip de uzură neuniformă a anvelopelor are loc atunci când roțile nu sunt echilibrate corespunzător de către mecanicul care îți face schimbul de anvelope. Orice dezechilibru poate provoca vibrații la anumite viteze. Soluția la această problemă este să mergi la un service specializat în anvelope pentru ca un expert să îți echilibreze roțile într-un mod exact și sigur. Ignorarea acestei probleme poate reprezenta un pericol pentru tine și, cu siguranță, poate cauza uzura neuniformă a anvelopelor.

Jante deteriorate sau îndoite:

Drumurile proaste pot deteriora cu ușurință jantele, le pot fisura și îndoi. Acest lucru poate provoca vibrații pe măsură ce roțile se rotesc, provocând uzura imprevizibilă a anvelopelor. Soluția este să îți examineze roata un profesionist pentru a te informa de cauza uzurii. Dacă ai lovit o groapă mare, mergi de urgență cu anvelopele la un service pentru a le face o evaluare.

Presiunea incorectă a pneurilor:

Anvelopele care sunt subumflate sau supraumflate pot provoca uzura neuniformă a anvelopelor. Dacă anvelopele mașinii indică faptul că există o uzură mai mare în punctul central al anvelopei, acesta este un semn de supra-umflare. Dacă banda de rulare este uzată puternic pe ambele părți ale anvelopei, acesta este un semn clar de sub-umflare. Inflația insuficientă a anvelopelor determină, de asemenea, un consum mai mare de combustibil, iar supra-umflarea determină o stabilitate mai redusă pe șosea. Majoritatea vehiculelor din zilele noastre au integrat un sistem de monitorizare a presiunii TPMS care informează șoferul de eventualele pierderi de presiune, astfel încât să știe când trebuie să facă presiunea la roți.

Suspensie uzată:

Suspensia uzată poate provoca, de asemenea, un model neobișnuit de uzură la anvelope, pe toată suprafața benzii de rulare. Acest lucru face ca mașina dvs. să „sară” pe fiecare denivelare a drumului care exercită presiune asupra anvelopelor.

Aliniere necorespunzătoare a roților:

Roțile vehiculului sunt atașate de un cadru de suspensie complicat, cu diferite părți interconectate, pentru a se asigura ca ai parte de călătorii line și sigure. Orice fel de schimbare care se întâmplă cu suspensia necesită o nouă geometrie a roților. Chiar dacă acesta este un cost suplimentar, s-ar putea să economisești bani pe termen lung. O geometrice adecvată a roților se asigură că mașina ta este sigură și conduce cu precizie și ușurință. 

Cum putem preveni uzura neuniformă a anvelopelor?

Prevenirea uzurii neuniforme a anvelopelor este cheia pentru a te asigura că anvelopele te servesc atât timp cât ar trebui. Reține că remedierea cauzelor enumerate mai sus pentru uzura neuniformă a anvelopelor este aproape întotdeauna mai ieftină decât cumpărarea de anvelope noi. Acest lucru este valabil mai ales pentru dimensiunile anvelopelor mai mari sau specifice.

Este lesne de înțeles că uzura neuniformă a anvelopelor este strâns legată de siguranța ta pe drum. Presiunea incorectă a anvelopelor, alinierea defectuoasă a roților și roțile dezechilibrate afectează toate stabilitatea mașinii pe drum.

Geometria roților trebuie verificată în mod regulat și anvelopele rotite o dată pe sezon pentru a te asigura de buna funcționare a acestora. În acest mod, mașina va fi mai ușor de manevrat și anvelopele vor rezista mai mult timp.

Să ai grijă de anvelopele mașinii tale este imperios necesar pentru a avea parte de călătorii liniștite și în siguranță.

Related posts