BASF anunță construcţia unui nou centru de producție a materialelor pentru baterii în Schwarzheide, Germania. Decizia face parte din planul său de investiții în mai multe etape, pentru susținerea producției europene pentru vehiculele electrice (EV). Această fabrică performantă va produce materiale catodice (Cathod Active Materials – CAM) şi va avea o capacitate inițială care va permite realizarea a circa 400.000 de vehicule electrice pe an. Materialele inovatoare catodice (CAM) de la BASF cresc performanțele bateriilor, promovând succesul mobilității prietenoase cu mediul.
Designul modular al fabricii de la Schwarzheide asigură extinderea rapidă a capacității de producție, fapt ce va permite companiei BASF să răspundă cererii tot mai mari a clienților de pe piața europeană de vehicule electrice. Fabrica din Schwarzheide va utiliza precursori (PCAM) de la uzina BASF din Harjavalta, Finlanda, proiect anuțat anterior. Inaugurarea celor două fabrici este programată pentru 2022.
„Fabricile din Finlanda și Germania vor asigura clienților noștri furnizarea de materiale catodice pe bază de nichel, bine adaptate cerinţelor acestora şi produse în proximitatea centrelor europene de producție”, a declarat dr. Peter Schuhmacher, președinte al diviziei Catalizatori la BASF.
Cu aceste investiții în Finlanda și Germania, BASF va fi primul furnizor de CAM, cu capacități de producție locale pe toate cele trei piețe majore de astăzi – Asia, SUA și Europa. BASF va deveni principalul furnizor, cu un lanț de aprovizionare integral European, fiabil, sustenabil și care va include aprovizionarea cu metale de comune, în special nichel și cobalt, producția de precursori și producția de materiale catodice, toate într-o singură regiune.
Centrul de la Schwarzheide utilizeaza o centrală eficientă energetic, pe bază de gaz și abur, pe principiul co-generării de căldură și energie. Se lucrează la îmbunătățirea caracteristicilor de eficiență din punct de vedere ecologic şi, până la darea în folosință, va integra energia regenerabilă în procesul de producţie. Uzina din Harjavalta va utiliza resurse de energie regenerabilă, inclusiv energie hidro, eoliană și bazată pe biomasă. Acest mix energetic avantajos va oferi materialului catodic o amprentă foarte scăzută de CO2.
Investițiile din Harjavalta, Finlanda și Schwarzheide, Germania confirmă sprijinul BASF pentru agenda Comisiei Europene care vizează crearea un lanț valoric european pentru producția de baterii și fac parte din „Proiectul important de interes european comun (IPII)”, care a fost aprobat de Comisia Europeană la 9 decembrie 2019, în temeiul normelor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat.