AFM modifică programele Rabla: Prima de casare Rabla Clasic urcă la 7.000 de lei, ecotichet Rabla Plus doar pentru mașini sub 75.000 de euro

Da mai departe!

Administrația Fondului pentru Mediu a publicat modificările propuse pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus în 2023. Cele mai importante modificări prevăd că prima de casare Rabla Clasic urcă la 7.000 de lei, ecotichet Rabla Plus doar pentru mașini sub 75.000 de euro.

În cazul Programului de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto Naţional (Rabla Clasic), principalele modificări se referă la posibilitatea instituțiilor publice de a beneficia de „prima de casare în cuantum de 7.000 lei la achiziţionarea unui autovehiculul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat”.

De asemenea, prima de casare se acordă în funcţie de cantitatea de emisii de CO2 km generată de sistemul de propulsie al autovehiculului nou doar „pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 155 g CO2/km în sistem WLTP. Pentru autovehiculul nou motocicletă, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WMTC”.

Cuantumul primei de casare urcă la 7.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete sau a unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat. Dacă sunt casate două vehicule uzate prima ajunge la 10.000 lei.

La prima de casare se pot adăuga ecobonusuri de 1.500 lei pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP, 1.500 lei pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC, 3.000 lei pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid, 1.500 lei pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară, 1.500 lei pentru o motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC.

În situaţia în care sistemul de propulsie al autovehiculului nou îndeplineşte mai multe dintre caracteristicile de mai sus ecobonusurile se pot cumula.

Prima de casare se scade de către producătorul validat din preţul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou, diferenţa fiind asigurată de către beneficiar din surse financiare proprii şi/sau surse financiare complementare: credite bancare ori finanţare în baza unui contract de leasing financiar. Valoarea finanţării nu poate depăşi 50% din preţul de comercializare al autovehiculului nou achiziţionat prin program.

Acordarea primei de casare solicitantului operator economic cu personalitate juridică sau entitate fără personalitate juridică se face în baza schemei intitulate „Ajutor de minimis pentru Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional“. Acesta poate beneficia de cel mult echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro (sau 100.000 euro, dacă activează în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri) la momentul depunerii dosarului de acceptare, cumulat cu valoarea alocării financiare solicitate.

Schimbări și la Rabla Plus

În cazul „Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic” – Rabla Plus, se menționează că acesta se aplică pentru achiziționarea oricărui „autoturism, autoutilitară uşoară, autospecială/autospecializată uşoară sau cvadriciclu, propulsat/propulsată de un motor electric cu energie furnizată de baterii reîncărcabile, alimentate de o sursă externă de energie electrică, clasificat ca vehicul cu emisii poluante zero, a cărui valoare nu depășește suma de 75.000 euro, cu TVA inclus”.

Solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehiculul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin un autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate, beneficiind de prima de casare. Prin excepție, instituțiile publice beneficiază de ecotichet în cuantum de 120.000 lei la achiziţionarea unui autovehiculul nou fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.

Cuantumul ecotichetului pentru casarea unui singur autovehicul uzat este de 51.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta, 26.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP sau 26.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete electrice.

Dacă sunt casate două vehicule cunatumul ecotichetului va fi de 54.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta sau 29.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP.

La ecotichet se poate adăuga un ecobonus în cuantum de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Proiectul de Ordin menționează și că „ecotichetul se scade de către producătorul validat din preţul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou, diferenţa fiind asigurată de către beneficiar din surse financiare proprii şi/sau surse financiare complementare: credite bancare ori finanţare în baza unui contract de leasing financiar. Valoarea finanţării nu poate depăşi 50% din preţul de comercializare al autovehiculului nou achiziţionat prin program, cu excepția instituțiilor publice. Ecotichetul se acordă pentru autovehiculul pur electric a cărui valoare nu depășește suma de 75.000 euro, cu TVA inclus”.

Modificările aferente ambelor programe sunt publicate pe site-ul AFM de pe 28 februarie 2023, iar „cetățenii, instituțiile și organizațiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de zece de zile de la data publicării pe site a proiectului de act normativ”.

Related posts