Acționarii minoritari ai Vitesco Technologies, nemulțumiți de oferta de preluare a Schaeffler

Da mai departe!

Doi acționari ai Vitesco Technologies, companie cu ample activități în România, s-au declarat nemulțumiți de oferta făcută de acționarul principal, Schaeffler, pentru a prelua întreaga companie.

La doar câteva zile după ce fondul de investiții Ninety One Capital, unul dintre cei mai importanți acționari minoritari ai Vitesco Technologies, și-a declarat nemulțumirea față de planul de preluare al grupului Schaeffler, un alt acționar, Greenlight Capital, solicită conducerii companiei să ceară o îmbunătățire a ofertei sau să o refuze.

Greenlight Capital, fond de investiții care deține 3,5% dintre acțiunile Vitesco Technologies, a trimis pe 6 noiembrie o scrisoare conducerii companiei în care îi cere fie să facă presiuni pentru o ofertă îmbunătățită din partea Schaeffler, fie să lucreze la opțiuni strategice alternative.

Conform Bloomberg, care citează scrisoarea Greenlight Capital, o „evaluare conservatoare” arată că o acțiune a Vitesco ar trebui să fie la nivelul a cel puțin 150 de euro, ceea ce conferă companiei o capitalizare de piață de cel puțin șase miliarde de euro, mult peste oferta Schaeffler. Un purtător de cuvânt al Vitesco a refuzat să comenteze informațiile din scrisoare.

Grupul Schaeffler a făcut o ofertă de 91 de euro pe acțiune pentru Vitesco Techologies, evaluând producătorul de sisteme de propulsie la doar 3,64 miliarde de euro.

Pe lângă evaluarea proprie a Vitesco Techologies, fondul Greenlight Capital, condus de David Einhorn, a menționat că o înglobare în grupul Schaeffler „ar putea deraia” povestea de succes a Vitesco. Mai mult chiar, acționarul minoritar a sugerat că există opțiuni alternative printre care aceea de a vinde celor de la Schaeffler doar partea din companie care se ocupă de componentele pentru sistemele de propulsie termice.

Opiniile unor acționari minoritari precum Ninety One Capital sau Greenlight Capital au însă puține șanse de a schimba ceva în afacerea Schaeffler – Vitesco. Asta pentru că grupul german controlat de familia Schaeffler controlează peste 50% dintre acțiunile companiei pe care Elisabeth Schaeffler-Thumann și Georg F. W. Schaeffler își doresc să o preia în totalitate.

Related posts