Acesta este primul BMW Seria 2 Gran Coupé

Da mai departe!

BMW Seria 2 Gran Coupé reprezintă un pas important pentru marcă: conceptul de coupé cu patru uşi, care s-a bucurat de mare succes în segmentele superioare, este oferit acum şi în clasa compactă premium. Noul model este o alternativă elegantă la sedanul clasic şi este susţinut de tehnologia inovatoare de operare/control şi conectivitate, ergonomie şi calităţile dinamice pentru care BMW este renumit. BMW Seria 2 Gran Coupé va fi disponibil global începând cu anul viitor, coupé-ul extrovertit cu patru uşi oferind o deschidere foarte atrăgătoare spre gama de produse BMW.

Produs la Leipzig, BMW Seria 2 Gran Coupé va avea premiera mondială la Salonul Auto de la Los Angeles, în noiembrie 2019. Noul model reprezintă o completare atractivă a portofoliului de modele, în special pe pieţele unde sedanul se bucură de o popularitate mare. Lansarea pe piaţă va începe în martie 2020, preţurile din Germania fiind de 31.950 de euro cu TVA pentru BMW 218i, 39.900 de euro cu TVA pentru BMW 220d şi 51.900 de euro cu TVA pentru vârful de gamă BMW M235i xDrive.

Asemenea versiunilor coupé cu patru uşi din gamele BMW Seria 6, BMW Seria 4 şi BMW Seria 8, BMW Seria 2 Gran Coupé are un design cu linii îndrăzneţe, sportive şi pline de emoţie, uşi fără rame şi o apariţie foarte expresivă şi flamboiantă. La acestea se adaugă un nivel mare de funcţionalitate, inclusiv spaţiu interior excelent şi un portbagaj mare.

Aşa cum implică aspectul său sportiv, BMW Seria 2 Gran Coupé impune un nou reper dinamic în clasa lui. Acestea sunt realizate printr-o arhitectura BMW avansată, cu tracţiune faţă, pe care BMW Seria 2 Gran Coupé o împarte – alături de o serie de alte dezvoltări tehnologice – cu noul BMW Seria 1.

Siluetă extinsă dinamic cu detalii exclusive
BMW Seria 2 Gran Coupé preia estetica elegantă, promovată de coupe-urile cu 4 uşi mai mari, în clasa compactă premium. Caracteristica principală a BMW Seria 2 Gran Coupé este silueta extinsă dinamic, care, alături de cele patru uşi fără ramă, crează imaginea coupé-ului clasic. De asemenea, noul model Gran Coupé adaugă detalii exclusive precum barele conturate ale grilei radiatorului, grila tip mesh pentru vârful de gamă BMW M235i xDrive şi, cel mai atractiv, noul design al stopurilor care se extind mult spre centrul părţii spate. Ele se unesc într-o bandă negru lucios care ajunge până la şi înconjoară logo-ul BMW dispus central. Această combinaţie între stopuri şi elementul de conectare reprezintă o accentuare pe orizontală şi accentuează lăţimea spatelui. Seria 2 Gran Coupé măsoară 4.526 de milimetri în lungime şi 1.800 de milimetri în lăţime, dar are o înălţime de doar 1.420 de milimetri. Chiar şi în contextul uneii linii sportive cu acoperiş coborât spre spate, se asigură un spaţiu generos pentru toţi pasagerii datorită ampatamentului de 2.670 de milimetri. În plus, portbagajul de 430 de litri poate fi extins în diverse moduri.

Jos, lat, sportiv şi cu faruri LED în dotare standard
BMW Seria 2 Gran Coupé are o poziţie sportivă, joasă şi lată pe şosea. Farurile uşor înclinate – dotate standard cu tehnologie LED integrală, cu opţiunea unei variante adaptive – formează faimoasa faţă BMW cu patru ochi şi atrag atenţia asupra grile BMW caracteristice. Grila are forma unui element mare şi conectat, extinzându-se mult în ambele părţi. Într-un reglaj stilistic unic pentru coupé-ul cu patru uşi compact premium, barele grilei sunt conturate, oferind un efect tridimensional atunci când barele sunt comandate în aluminiu satinat. Un identificator vizual exclusiv al vârfului de gamă sportiv – BMW M235i xDrive – este designul atractiv al grilei, cu un girlaj tridimensională pronunţat în locul barelor clasice. Designul este inspirat de la maşinile de curse şi aduce părţii frontale un plus de dinamism. De asemenea, prizele de aer exterioare sunt mai mari la BMW M235i xDrive, ca o confirmare vizuală pentru puterea modelului dar şi pentru a asigura performanţele de răcire necesare.

Linie cursivă a acoperişului şi umeri proeminenţi
Liniile precise de pe laterale creează un joc fascinant de lumini şi umbre şi  subliniază proporţiile agile şi eleganţa caracteristică a unui coupé BMW modern. Linia acoperişului are o curgere graţioasă, grafica geamurilor lungi reduce vizual greutatea asupra părţii spate şi, mai jos, linia umerilor – care se extinde mult în spate – are un efect de alungire a caroseriei. În plus, o îngustare laterală distinctă la montantul C conferă un sentiment de sportivitate şi scoate în evidenţă pasajele puternic conturate ale roţilor spate. Acest lucru evidenţiază şi lăţimea maşinii atunci când este privită din spate şi îi oferă o poziţie lată pe şosea. Asemenea farurilor, stopurile late şi subţiri dispun standard de LED-uri integrale. Acestea oferă o abordare nouă a formei „L” familiare BMW, cu un singur element luminos subţire şi o oscilaţie distinctivă în lateral. Spatele, definit prin linii clare şi bine conturate, conferă spatelui un sentiment elegant de modernitate, întârit hayonul în formă elaborată, cu design din patru piese. Ţevile de evacuare cromate, cu un diametru de 90 de milimetri (BMW M235i xDrive are ţevi de formă liberă atractive), completează estetica sportivă. Toate variantele BMW Seria 2 Gran Coupé vor fi echipate standard cu jante din aliaj uşor, cu diametre cuprinse între 16 ţoli la modelul entry-level şi 18 ţoli la varianta M Sport şi BMW M235i xDrive. Ca opţiune sunt disponibile jante lustruire din aliaj uşor, cu diametrul de 19 ţoli, precum şi un acoperiş panoramic mare, acţionat electric.

Interior oferă fler sportiv şi spaţiu impresionant
Interiorul BMW Seria 2 Gran Coupé combină flerul sportiv cu materiale rafinate şi o utilizare a spaţiului concepută atât pentru viaţa de familie, cât şi pentru călătoriile pe distanţe lungi. Caracterul său modern este subliniat de soluţii de detaliu inovatoare, precum benzile de iluminare cu şase culori diferite disponibile. BMW Seria 2 Gran Coupé îşi răsfaţă forma elegantă de coupé printr-un nivel generoas de spaţiu interior, oferind pasagerilor din spate un acces semnificativ mai uşor şi 33 mm de spaţiu pentru picioare comparativ cu Seria 2 Coupe. De asemenea, poziţia de şezut este mai înaltă cu 12 milimetri. Portbagajul are un volum de 430 de litri (cu 40 l mai mult decât la Coupé), iar acesta poate fi extins şi mai mult prin rabatarea spătarului banchetei în raport 40:20:40. Bancheta poate fi eliberată complet din portbagaj. Hayonul se deschide automat prin apăsarea unui buton sau, dacă este comandat Comfort Access, prin mişcarea piciorului.

Cockpit cu orientare clară către conducător
Diferitele comenzi sunt orientate clar către conducător, iar zonele funcţionale din interior, de exemplu pentru încălzire, aer condiţionat şi diferitele funcţii de condus sau pentru comenzile de lumini, facilitează operabilitatea. Accesul la infotainmentul opţional oferită de noul sistem de operare BMW 7.0 – cu control opţional prin gesturi – se face printr-un panou de afişare ale cărui două ecrane mari sunt disponibile cu diagonală de până la 10,25 ţoli (cu BMW Live Cockpit Professional), în timp ce forma şi aranjarea designului BMW Live Cockpit face trimitere la faţa cu patru ochi a BMW. Displayul central de înaltă rezoluţie este montat central, cu funcţie touch şi înclinat  în stilul BMW obişnuit către conducător,. Opţional, BMW Head-Up Display color, de 9,2 ţoli (23,37 cm), oferă o gamă largă de informaţii proiecate pe parbriz în mare detaliu.

Operare prin controlerul iDrive, atingere, voce sau gesturi
BMW Seria 2 Gran Coupé permite utilizatorului să combine diverse opţiuni de control. În plus faţă de butoanele obişnuite de pe consola centrală şi volan este disponibil standard controlerul iDrive – cu touchpad de la BMW Live Cockpit Plus în sus – şi displayul central de 8,8 ţoli (22,35 cm), disponibil tot standard cu funcţie touch. De asemenea, BMW Live Cockpit Plus adaugă un sistem de navigaţie şi control vocal inteligent, cu procesare vocală online. În cele din urmă, opţional este disponibil şi BMW Live Cockpit Professional, care include şi Asistentul Personal Inteligent BMW şi care se bazează pe noul sistem de operare BMW 7.0. BMW Live Cockpit Professional reuneşte sistemul de operare şi afişajul complet digital cu conectivitatea şi personalizarea maxime. Dotare opţională, controlul prin gesturi cuprinde şapte gesturi diferite, dintre care două pot fi atribuite funcţiilor alese de utilizator.

Cinci linii de echipare şi un vârf de gamă
Noul BMW Seria 2 Gran Coupé dinamic oferă clienţilor o serie de opţiuni de individualizare sub forma unei variante de bază şi a altor cinci linii de echipare. De exemplu, modelul Luxury Line foloseşte elemente de design din aluminiu satinat şi piele Dakota la interior pentru a scoate în evidenţă confortul şi aspectul sofisticat al automobilului. Există trei niveluri ce pun accent pe sportivitate. Modelele Sport Line aduc aplicaţii în negru lucios şi contururi ale graficii geamurilor în BMW Individual High-gloss Shadow Line. Modelul M Sport aduce clienţii cu un pas mai aproape, din punct de vedere stilistic, de vârful de gamă BMW M235i xDrive – datorită spoilerului faţă cu prize de aer special sculptate, elementelor decorative în negru lucios, barelor grilei din aluminiu satinat şi difuzorului spate BMW M în Dark Shadow . Volanul M Sport şi scaunele sport disponibile standard, cu tapiţerie Trigon/Sensatec sunt specifice modelului M Sport şi modelului M235i xDrive. Indiciile exclusive de design şi accentele de culoare în Cerium Gray subliniază statutul BMW M235i xDrive ca vârf de sportivitate al gamei. De asemenea, M235i xDrive are grilă mesh BMW exclusivă, difuzor spate BMW M în negru lucios şi spoiler spate BMW M, în culoarea caroseriei, pe hayon.

Agilitate superioară şi calităţi dinamice
La fel ca noul BMW Seria 1, primul BMW Seria 2 Gran Coupé foloseşte arhitectura BMW sofisticată cu tracţiune faţă. Produsul a mulţi ani de experienţă acumulată de BMW Group cu modelele sale cu tracţiune faţă, această arhitectură beneficiază şi de un transfer de tehnologie de la BMW i către marca BMW pentru a asigura un dinamism fără precedent în segment.

Sistemul de control al patinării roţilor faţă (ARB), cunoscut de la BMW i3s şi disponibil standard la BMW Seria 2 Gran Coupé, îmbunătăţeşte semnificativ tracţiunea la demaraj, în viraje sau la accelerarea pe drumuri uscate şi umede, în condiţii mixte, pe zăpadă sau gheaţă şi permite controlul patinării roţilor mult mai precis şi mai rapid decât înainte. Sistemul ARB este poziţionat direct în unitatea de control a motorului, nu în unitatea de control pentru sistemul DSC (controlul dinamic al stabilităţii). Eliminarea căilor lungi de semnal înseamnă că informaţiile sunt transmise de trei ori mai rapid, în timp ce conducătorul percepe că patinarea roţii ca fiind adusă sub control de până la 10 ori mai rapid. Sistemul de control al patinării roţilor faţă funcţionează în tandem cu sistemul DSC pentru a reduce semnificativ subvirarea de putere – un dezavantaj tipic al maşinilor cu tracţiune faţă – fără a fi nevoie de intervenţii corective pentru a stabiliza dinamica laterală.

ARB este asistat de sistemul de distribuţie a momentului de giraţie BMW Performance Control, disponibil de asemenea standard pentru toate versiunile de motorizare. Sistemul combină inteligent acceleraţia şi frânarea indiviudală pe fiecare roată, pentru un plus de dinamism.

Acest lucru suprimă orice subvirare iniţială şi asigură un comportament neutru al direcţiei. Tehnologia ARB şi BMW Performance Control sunt prezentate şi la BMW M235i xDrive, a cărui specificaţie standard include nu numai sistemul de tracţiune integrală, ci şi un diferenţial Torsen mecanic, nou dezvoltat şi cu patinare limitată, care oferă maşinii un latură şi mai sportivă prin crearea unui efect de blocare între roţile din faţă. Funcţia Launch Control este integrată în transmisia Steptronic Sport cu opt trepte. Raportul mai direct şi un răspuns şi mai accentuat al direcţiei M Sport produc o creştere semnificativă a agilităţii. Iar frânele M Sport oferă rezerve consistente de forţă de frânare în orice moment. Direcţia M Sport şi frânele M Sport sunt disponibile standard pentru M235i xDrive şi ca opţiune pentru celelalte modele BMW Seria 2 Gran Coupé.

Trei opţiuni pentru suspensie
Suspensia standard pentru Seria 2 Gran Coupé asigură deja performanţe dinamice şi este adaptată special la diferitele variante de motorizare. Însă clienţii pot comanda opţional suspensia M Sport, cu o reducere de 10 mm a gărzii la sol, sau suspensie adaptivă, care include VDC (control variabil al amortizoarelor). Această variantă particulară permite conducătorului să aleagă dintre două setări diferite de răspuns al amortizorului. Comutatorul Driving Experience Control poate fi utilizat pentru a selecta fie Comfort – pentru un confort mai bun al călătoriei în condiţii de drum denivelat – sau Sport pentru un plus de dinamism. O bară antirului suplimentară este inclusă atât cu suspensia adaptivă, cât şi cu cea M Sport. Toate modelele BMW Seria 2 Gran Coupé au punte spate cu suspensie multibraţ.

Trei motoare de la lansare
Noul BMW Seria 2 Gran Coupé va fi disponibil de la lansare cu trei motorizări (una diesel şi două pe benzină) din familia de ultimă generaţie BMW EfficientDynamics. O serie de măsuri individuale asigură eficienţă şi emisii mici. Motorul entry-level este propulsorul cu trei cilindri de la BMW 218i, de 103 kW/140 CP, în timp ce motorul diesel de 2,0 litri, cu patru cilindri, care echipează BMW 220d, cu două turbocompresoare, generează 140 kW/190 CP. Vârful de gamă este cel mai puternic motor cu patru cilindri al BMW Group – cei 225 kW/306 CP oferă performanţe foarte sportive pentru BMW M235i xDrive. Vârful de gamă sprintează până la 100 km/h în doar 4,9 secunde (4,8 secunde cu pachetul M Performance), iar viteza maximă este limitată la 250 km/h. Atât BMW M235i xDrive, cât şi BMW 218i sunt echipate cu un filtru de particule de benzină, BMW 220d cu filtru de particule diesel, catalizator de absorbţie NOx şi tehnologie SCR cu AdBlue (reducere catalitică selectivă). Toate cele trei motoare respectă standardul de emisii Euro 6d-TEMP. BMW 228i xDrive – al cărui motor de 2,0 litri, cu patru cilindri, dezvoltă 170 kW/231 CP – este disponibil doar în SUA.

Sunt utilizate trei tehnologii de transmisie diferite
La BMW 218i, puterea motorului este transmisă standard printr-o cutie de viteze manuală cu şase trepte, dar clienţii pot comanda pentru transmisia sofisticată opţională – Steptronic cu şapte trepte, cu dublu ambreiaj. Îmbunătăţiri suplimentare au fost făcute pentru confortul schimbării şi proprietăţile acustice atât ale transmisiei Steptronic cu opt trepte de la BMW 220d, cât şi ale transmisiei Steptronic Sport cu opt trepte de la BMW M235i xDrive. Conectivitatea inteligentă permite celor două transmisii automate să-şi adapteze strategia de schimbare în funcţie de traseul planificat şi de situaţia de condus.

Tehnologie prealuată de la clasele superioare
BMW Seria 2 Gran Coupé beneficiază de o serie de sisteme inovatoare de asistare a condusului care provin de la modelele BMW superioare. În funcţie de sistemul în cauză, imaginile camerei şi datele colectate de senzorii radar şi ultrasonici sunt utilizate pentru a monitoriza zona înconjurătoare a vehiculului şi fie avertizează conducătorul asupra pericolelor, fie minimizează riscul unui accident prin intervenţiile corective asupra frânelor şi a direcţiei. Echiparea standard din Europa include avertizare de coliziune şi pietoni cu funcţie de frânare în oraş, care atenţionează conducătorul şi de prezenţa bicicliştilor. Tot disponibil standard este şi sistemul de avertizare la părăsirea benzii, cu revenire activă pe bandă, care este operaţional de la 70 la 210 km/h. Opţiunile includ tempomat activ, cu funcţie Stop & Go, care poate fi utilizat până la 160 km/h, dar şi Driving Assistant, care cuprinde sistem de avertizare la schimbarea benzii, avertizare la coliziunea din spate şi avertizare la trafic transversal.

Asistent de parcare cu asistent de marşarier inovator
Asistarea extinsă cu parcare şi manevrare este disponibilă ca opţiune la BMW Seria 2 Gran Coupé sub forma controlului distanţei de parcare (PDC), a camerei pentru mers înapoi sau a asistentului de parcare. Acesta din urmă permite parcarea asistată automată în spaţiile care sunt paralele sau perpendiculare pe drum, totul acţionat printr-o singură apăsare de butpn, precum şi ieşirea automată din spaţiile de parcare paralelă. De asemenea, disponibil din lista de opţiuni este asistentul de marşarier inovator, care memorează mişcările de direcţie pentru orice secţiune tocmai parcursă de maşină la viteze de până la 36 km/h. Sistemul este capabil să direcţioneze maşina cu spatele – pentru distanţe de până la 50 de metri, la o viteză maximă de 8 km/h – exact pe aceeaşi trasă pe care a venit cu faţa.

Interacţiune naturală cu Asistentul Personal Inteligent BMW
Asistentul Personal Inteligent BMW, disponibil prima dată la BMW Seria 3 Sedan, face parte din conceptul de control/operare. Utilizarea mesajului scurt „Hei/Hi/Hello BMW” face posibilă accesarea diferitelor funcţii ale automobilului şi obţinerea informaţiilor prin simpla vorbire. Asistentul Personal Inteligent BMW este un expert BMW veritabil şi, totodată, un personaj digital, care poate învăţa rutine şi obiceiuri pe care ulterior să le aplice în contextul adecvat sau să ofere conversaţii ocazionale, chiar spunând şi câte o glumă sau relatând poveşti interesante („Hei, BMW! Te simţi sportiv?”, „Hei, BMW! Spune-mi o anecdotă.”). O caracteristică unică faţă de alţi asistenţi digitali este că pot avea un nume conferit de conducător.

Connected Navigation pentru o călătorie mai relaxată
Serviciile Connected Navigation permit includerea informaţiilor interne şi externe în planificarea traseului. Conducătorii BMW Seria 2 Gran Coupé vor putea să trimită destinaţii din diverse aplicaţii direct în sistemul de navigaţie al automobilului, să le stocheze şi să le sincronizeze cu maşina. Disponibil într-o serie de oraşe din Europa şi Statele Unite, asistentul pentru găsirea locurilor de parcare propune conducătorului diferite opţiuni de parcare în timp util înainte de a ajunge la destinaţie. Acest serviciu include furnizarea de informaţii despre cea mai apropiată parcare multietajată, precum şi sugerare de rute care oferă o şansă bună de a găsi un loc de parcare aproape de destinaţie. Serviciile On-Street Parking Information şi PARK NOW sunt integrate inteligent în acest proces. În anumite oraşe, este posibil chiar să plătiţi automat taxele de parcare.

Related posts