Germania va acorda subvenţii în valoare de 700 de milioane de euro pentru a se asigura că o fabrică de baterii destinate automobilelor electrice va fi construită, chiar dacă guvernul de la Berlin a decis să îngheţe cheltuielile, transmite platforma Bloomberg.
Ajutorul public pentru uzina de baterii a companiei suedeze Northvolt AB este primul acordat pentru un proiect care a fost elaborat sub umbrela unui fond special pentru tranziţie climatică, după ce Curtea Constituţională a Germaniei a blocat executivul să finanţeze fondul special pentru tranziţie climatică, dând peste cap planurile de cheltuieli ale Berlinului.
Acordarea de subvenţii guvernamentale pentru proiectul uzinei de baterii era o chestiune de urgenţă pentru că, în caz contrar, acordul cu Northvolt ar fi fost în pericol, a dezvăluit pentru Bloomberg un oficial care a dorit să îşi păstreze anonimatul.
Aproximativ 564 de milioane de euro din subvenţiile totale vor veni de la guvernul federal, iar restul va fi plătit în tranşe de landul Schleswig Holstein, unde urmează să fie construită uzina de baterii, se precizează într-un comunicat transmis duminică de Ministerul german al Economiei.
Acest episod este o dovadă a eforturilor pe care trebuie să le facă guvernul de la Berlin în încercarea de a-şi promova agenda în condiţiile în care finanţele publice sunt într-o situaţie dificilă.
La mijlocul lunii noiembrie, ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner, a anunţat îngheţarea cheltuielilor, după ce Curtea Constituţională a decis că transferul unor sume de aproximativ 60 de miliarde de euro dintr-un fond destinat combaterii pandemiei Covid-19, către un fond special pentru tranziţie climatică, a fost neconstituţional. Toate noile obligaţii de plată au fost suspendate, dar excepţii de la îngheţarea cheltuielilor pot fi aprobate pe baza unei analize individuale de la caz la caz.
“Asigurarea finanţării pentru Northvolt este un pas important spre demararea unei importante investiţii private care va crea valoare adăugată şi locuri de muncă într-o industrie a viitorului. Este un lucru bun că am putut obţine o excepţie de la îngheţarea cheltuielilor”, a apreciat ministrul german al Economiei, Robert Habeck.
Firma suedeză Northvolt intenţionează să producă celule pentru baterii electrice la o uzină din apropiere de Heide (Germania), începând din 2026. Investiţiile totale sunt estimate la 4,5 miliarde de euro iar noua uzină ar urma să creeze aproximativ 3.000 de locuri de muncă.