Producătorul de smartphone-uri Xiaomi este interesat de o colaborare cu Beijing Automotive Group pentru fabricarea de vehicule electrice, deoarece se confruntă cu întârzieri în obţinerea licenţei pentru a produce maşini pe cont propriu, potrivit unui articol publicat de Bloomberg News, transmite Reuters.
Un astfel de parteneriat între startup-urile de vehicule electrice şi producătorii de maşini tradiţionali a devenit din ce în ce mai comun în China, deoarece pautorităţile au limitat eliberarea licenţelor de producţie pentru noi producători de vehicule electrice, în încercarea de a preveni investiţiile excesive.
Producătorul chinez de vehicule electrice Nio, de exemplu, a colaborat cu Jianghuai Automobile Group (JAC), deţinut de autorităţile din Anhui, pentru producţia de vehicule.
Conform acordului, maşinile Nio, dezvoltate şi fabricate de startup, au purtat iniţial sigla JAC, iar ambele au convenit ulterior să renunţe la siglă, din cauza taxelor suplimentare.
Xiaomi şi BAIC explorează diverse opţiuni, inclusiv cumpărarea unui pachet de acţiuni la fabrica Beijing Hyundai nr. 2, care are licenţă pentru a produce maşini în China, se arată în articolul Bloomberg, care citează persoane familiarizate cu chestiunea.
Colaborarea ar putea duce la fabricarea de vehicule construite de marca de vehicule electrice a Beijing Automotive, BAIC BluePark New Energy Technology şi co-branduită cu Xiaomi.
Xiaomi şi BAIC au refuzat să comenteze. Un director de la Beijing Electric Vehicle, unitatea de vehicule electrice a BAIC, a declarat pentru Reuters că nu este la curent cu astfel de discuţii între Xiaomi şi BAIC, refuzând să fie numit pentru că nu este autorizat să vorbească cu mass-media. Un purtător de cuvânt al Hyundai a spus că afirmaţiile din articolul referitor la firma sud-coreeană sunt ”nefondate”.
Beijing Hyundai, societatea mixtă între Hyundai Motor şi BAIC, are trei fabrici de producţie în Beijing.
Xiaomi a început construcţia primei fabrici de maşini din Beijing la începutul acestui an, după ce şi-a declarat anul trecut ambiţia de a intra în sectorul competitiv de vehicule electrice şi de a concuramărcile consacrate şi companiile de tehnologie mai noi.
Uzina va avea o capacitate anuală de 300.000 de unităţi. Xiaomi s-a angajat să-şi aducă maşinile la producţia de masă în prima jumătate a anului 2024. La începutul acestui an, compania a început construcţia primei fabrici de automobile din Beijing.