7 din 10 români folosesc telefonul în timp ce conduc

Da mai departe!

Șoferii români recunosc că se angajează în mai multe activități atunci când conduc sau sunt blocați în trafic, relevă studiul Mobility Monitor, comandat de o companie de leasing operațional.

Dintre aceștia, 71% au recunoscut că vorbesc la telefon în timp ce conduc. La nivel european, media este de 74%, iar media globală este de 69%. A doua activitate “suplimentară” a șoferilor din România în timp ce conduc este mâncatul. Nu mai puțin de unul din patru a recunoscut că a mâncat când s-a aflat în fața volanului. Alte activități sunt transmiterea de mesaje SMS sau chat pe rețele sociale (19%), băutul (18%) sau fumatul (14%). De remarcat că procentul doamnelor din România care recunosc că se machiază în mașină este dublu față de media globală (4% față de 2%).

Șoferii români se numără printre cei mai atenți la costurile complementare utilizării unei mașini. Întrebați dacă ar alege un model eficient pentru a evita plata unor taxe mari, șoferii români au răspuns “da” în procent de 51%, pondere care îi situează pe locul 4 în lume, după conducătorii auto din Portugalia (63% răspunsuri afirmative), Grecia (61% răspunsuri afirmative) și Turcia (59%). Mai puțin preocupați de eficiența motorului și de plata unor taxe mai mari par a fi șoferii din Danemarca, Australia și Luxemburg, cu procente sub 30% de răspunsuri afirmative.

Unul din 5 șoferi flirtează când este blocat în trafic

Studiul arată că aproape o cincime din șoferii din România (18%) flirtează tot timpul sau câteodată atunci când sunt blocați în trafic. La nivel global, studiul arată că procentul conducătorilor auto care flirtează este de 12%. Femeile șofer din România, cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani, au afirmat în proporție de 100% că nu au flirtat cu alți șoferi. Doamnele și domnișoarele din generația Y (născute între 1982 și 1999) au afirmat în proporție de 34% că au flirtat cel puțin o dată în timp ce au fost blocate în trafic. Un procent similar, de 35%, se regăsește în cazul bărbaților cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani.

Studiul a luat pentru prima dată în considerare și răspunsurile conducătorilor auto ale mașinilor gestionate în leasing operațional din România. În cadrul sondajului LeasePlan Mobility Monitor au fost chestionați 237 de șoferi care conduc mașini în leasing operațional.

Related posts