Divizia Woven Planet a Toyota Motor s-a alăturat companiei Tesla Inc pentru a încerca să dezvolte o tehnologie de conducere autonomă fără senzori scumpi. Cei de la Woven Planet au declarat pentru Reuters că se pot folosi camere ieftine pentru a colecta date și pentru a-și angrena în mod eficient sistemul de conducere autonomă, o „inovație” prin care se speră că se va ajuta la reducerea costurilor și la extinderea tehnologiei.
Colectarea diverselor date de conducere folosind o flotă masivă de mașini este esențială pentru dezvoltarea unui sistem robust de mașini autonome, dar testarea cu senzori este destul de scumpă.
Tesla a mizat pe camere pentru a colecta date de la peste 1 milion de vehicule aflate pe drum pentru a-și dezvolta tehnologia de conducere automată, în timp ce Waymo de la Alphabet și alte firme de mașini cu conducere autonomă au adăugat senzori scumpi, cum ar fi lidare, la un număr mic de vehicule.
„Avem nevoie de multe date. Și nu este suficient să avem doar o cantitate mică de date care pot fi colectate de la o flotă mică de vehicule autonome foarte scumpe”, a spus Michael Benisch, vicepreședinte de Inginerie la Woven Planet, într-un interviu pentru Reuters.
„Mai degrabă, încercăm să demonstrăm că putem folosi avantajul pe care l-ar avea Toyota și un mare producător de automobile, și anume accesul la un corp imens de date, dar cu o fidelitate mult mai mică”, a spus Benisch, fost director de inginerie la Divizia de conducere autonomă a Lyft, pe care Toyota a achiziționat-o anul trecut.
Woven Planet folosește camere care sunt cu 90% mai ieftine decât senzorii pe care îi folosea înainte și pot fi instalate cu ușurință în flotele de mașini de pasageri.
Specialistul a spus că utilizarea majorității datelor provenite de la camere cu costuri reduse a crescut performanța sistemului său la un nivel similar cu atunci când sistemul a fost instruit exclusiv pe datele senzorilor cu costuri ridicate.
El a spus, totuși, că Toyota va folosi în continuare mai mulți senzori, cum ar fi lidare și radare pentru robotaxis și alte vehicule autonome care urmează să fie desfășurate pe șosea, deoarece în prezent aceasta părea a fi cea mai bună și mai sigură abordare pentru dezvoltarea robotaxis.
„Dar în mulți, mulți ani, este complet posibil ca tehnologia tipului camerei să poată ajunge din urmă și depăși unii dintre senzorii mai avansați”, a spus el.
„Întrebarea poate fi mai mult despre când și cât timp va dura pentru a atinge un nivel de siguranță și fiabilitate. Nu cred că știm asta încă”.
În schimb, CEO-ul Tesla, Elon Musk a susținut că în acest an poate fi atinsă autonomia completă folosind camere ieftine, dar este recunoscut pentru faptul că nu își respectă aproape niciodată deadline-urile aproape imposibile.