Tesla si-a atins tinta de livrari pentru 2019. Actiunile sunt la maxim istoric

Da mai departe!

Tesla a informat vineri ca pe fondul cererii externe in crestere pentru berlinele sale Model 3 a livrat 112.000 de autoturisme in al patrulea trimestru, respectiv 92.550 masini Model 3 si 19.450 SUV-uri Model S/X. Estimarile analistilor se situau la livrari de circa 104.960 masini in ultimul trimestru din 2019.

Producatorul auto din California a livrat pe tot parcursul anului 2019 aproximativ 367.500 de autovehicule, depasind cu putin limita inferioara a tintei de 360.000-400.000 de masini livrate.

Actiunile Tesla au castigat aproape 3% vineri la bursa de la New York, urcand la un maxim istoric de 443,01 dolari/actiune. Titlurile companiei auto se afla pe un raliu puternic demarat in octombrie dupa anuntul obtinerii unui profit in trimestrul al treilea din 2019, raliu sustinut de vestile pozitive privind productia la uzina sa din China, singura din afara Statelor Unite.

Producatorul american de automobile electrice a ajuns astfel la evaluare de piata de peste 80 de miliarde de dolari, cu mult peste producatorii americani de masini traditionale General Motors sau Ford, care au raportat rezultate financiare slabe in ultimele trimestre.

Rezultatele privind livrarile vin ca o razbunare pentru Elon Musk, seful Tesla, care a fost puternic criticat in ultimii doi ani pentru comportamentul sau considerat neortodox de catre unii investitori si chiar Comisia pentru valori mobiliare din SUA, care a declansat in 2018 o ancheta impotriva lui Musk dupa o serie de postari pe Twitter.

„Musk are Tesla pe drumul cel bun”, este de parere Craig Irwin, analist la firma Roth Capital Partners.

Tesla a mai oferit vineri informatii despre fabrica sa de la Shanghai, care a inceput productia de masini Model 3 in octombrie anul trecut. Tesla a anuntat ca uzina din China a confirmat ca poate produce peste 3.000 de modele pe saptamana.

Tesla este asteptata pe 7 ianuarie sa inceapa livrarile primelor masini fabricate in China, iar livrarile acestea vor reprezenta urmatorul catalizator pentru crestere volumelor de vanzari, potrivit analistilor.

Constructorul auto american Tesla a mai anuntat vineri, pe site-ul propriu, ca va reduce pretul de pornire pentru masinile Model 3 fabricate la uzina sa din China cu 16%, la aproximativ 43.000 de dolari, in contextul in care va primi subventii de 7.000 de dolari/masina de la guvernul chinez pentru constructia autoturismelor electrice.

Fabrica Tesla de la Shanghai va organiza pe 7 ianuarie un eveniment cu ocazia startului livrarilor. Uzina din China a constructorului american, deschisa anul trecut, face parte din planul Tesla de a-si largi prezenta in cea mai mare piata auto din lume.

Tinta de productie pentru fabrica de la Shanghai va fi de 250.000 de vehicule pe an dupa ce Modelul Y va fi adaugat liniei de productie.

Tesla a spus anterior ca doreste sa inceapa livrarile inainte de 25 ianuarie, data la care incepe Noul an chinezesc.

Related posts