Directorul general de la Renault SA, Luca de Meo, a avertizat vineri că actuala criză mondială de semiconductori ar putea impune noi închideri de uzine şi ar afecta producţia realizată de constructorul auto francez în acest an, informează Bloomberg.
Asigurarea unui număr suficient de cipuri este „o luptă zilnică”, a spus Luca de Meo cu ocazia prezentării rezultatelor anuale. Constructorul francez se aşteaptă ca problemele de aprovizionare cu semiconductori să atingă punctul de vârf în al doilea trimestru al acestui an, astfel că producţia realizată de Renault în acest an ar putea fi amputată cu 100.000 de unităţi. Conform cifrelor comunicate vineri, în 2020 Renault a vândut 2,95 milioane de autovehicule.
Renault este ultimul producător auto care trage un semnal de alarmă cu privire la efectele de durată de pe urma deficitului mondial de aprovizionare cu seminconducutori, care provoacă consecinţe în întreaga industrie auto. La începutul acestei luni, Renault a anunţat suspendarea producţiei la o uzină din Franţa şi alte două uzine din Maroc şi România, timp de câteva zile.
Constructorul auto american General Motors Co. a prognozat că problemele în aprovizionarea cu cipuri îi vor diminua veniturile cu 1,5 până la 2 miliarde de dolari în acest an. La rândul său, rivalul Ford Motor Co. a estimat că producţia realizată în primul trimestru ar putea fi redusă cu până la 20% iar pe ansamblul acestui an profitul operaţional va fi redus cu unu până la 2,5 miliarde de dolari.
Prognozele referitoare la pagubele provocate întregului sector auto sunt sumbre. Firma de consultanţă AlixPartners susţine că problemele în aprovizionarea cu cipuri ar putea să reducă vânzările constructorilor de automobile cu 61 de miliarde de dolari în acest an. La rândul său, firma IHS Markit se aşteaptă ca producţia a aproximativ un milion de vehicule să sufere întârzieri în primul trimestru al acestui an.
Grupul Renault, proprietarul Dacia, a raportat vineri pierderi record de opt milliarde de euro într-un an 2020 marcat de criza coronavirusului. Veniturile grupului Renault au scăzut cu 21,7%, până la 43,474 miliarde de dolari, în condiţiile în care numărul de autovehicule vândute a scăzut cu 21,3% până la 2,95 milioane unităţi.