Directorul general al Mercedes Benz, Ola Kaellenius, a afirmat, joi, că se aşteaptă în curând decizia UE privind impunerea de taxe vamale la importurile de vehicule electrice (EV) chinezeşti, transmite Reuters.
„O decizie este iminentă”, a declarat şeful Mercedes la o conferinţă pe teme industriale, „CAR Symposium 2024”.
Decizia era iniţial aşteptată săptămâna trecută, dar a fost amânată până după alegerile europene.
Comisia Europeană a lansat în octombrie o investigaţie asupra industriei chineze de vehicule electrice. Ancheta, programată să dureze 13 luni, caută să stabilească dacă vehiculele electrice mai ieftine produse în China beneficiază în mod incorect de subvenţii de stat. China a denunţat ancheta, pe care a calificat-o drept un „protecţionism pur”, şi a subliniat că probabil va dăuna relaţiilor comerciale sino-europene.
Kaellenius a reafirmat că se opune restricţiilor, dar a admis că reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) nu împiedică unele ţări să-şi sprijine producătorii naţionali.
Este mai bine să contracarăm asta cu măsuri de stimulare comerciale decât cu protecţionism, în special în cazul Germaniei, care are o economie orientată spre export, a adăugat şeful Mercedes.
Producătorii auto germani Mercedes, BMW şi Volkswagen se bazează semnificativ pe veniturile China, cea mai mare piaţă auto din lume, şi produc unele modele acolo.
Luna trecută, şeful BMW, Oliver Zipse, a avertizat că impunerea de taxe vamale de către Uniunea Europeană la importurile de vehicule electrice chinezeşti ar putea afecta semnificativ planul industrial „Green Deal” al blocului comunitar şi ar lovi producătorii auto germani care importă maşini produse în China.
„Curând vom vedea că ne dăm cu stângul în dreptul”, a declarat Oliver Zipse, după ce producătorul german de maşini a raportat rezultatele trimestriale.
BMW aduce din China pe piaţa din Europa modelele Mini EV şi iX3.
China este a doua mare piaţă a BMW după Europa, fiind responsabilă pentru aproape 32% din vânzări în primul trimestru din 2024.
„Nu credem că industria noastră are nevoie de protecţie. Operarea la nivel mondial le dă producătorilor auto un avantaj industrial. Putem pune în pericol cu uşurinţă acest avantaj prin introducerea de taxe vamale”, a avertizat Zipse.
Zipse a explicat că BMW şi alţi producători auto au „dependenţe bilaterale nu doar de produsul final, ci şi pe partea de componente şi materii prime”. Impunerea de tarife vamale ar afecta noile standarde UE privind emisiile de CO2.
„Nu va exista nicio maşină în UE fără componente din China”, a apreciat Zipse.