Pe măsură ce exodul producătorilor de automobile occidentali restrânge opţiunile pentru consumatorii ruşi, producătorii de automobile chinezi umplu golul rămas pe piaţă, forţându-i pe ruşi să îşi depăşească reticenţa de a adopta mărcile chineze şi să suporte preţuri mai mari, transmite Reuters.
Mărcile chineze precum Haval, Chery şi Geely reprezintă acum aproape 40% din vânzările de maşini noi ale Rusiei, arată datele agenţiei de analiză Autostat şi companiei de consultanţă PPK, în creştere de la mai puţin de 10% în ianuarie-februarie 2022, profitând de oportunitatea lăsată de ieşirea unor firme precum Renault, Nissan şi Mercedes.
Dar există probleme. Reuters a vorbit cu mai mulţi cumpărători de maşini ruşi, persoane fizice şi dealeri, care au perceput calitatea unor maşini chineze ca fiind mai scăzută decât a producătorilor occidentali şi experţii din industrie au spus că producătorii chinezi trebuie să-şi îmbunătăţească reputaţia, chiar dacă cota lor de piaţă creşte.
Stepan, în vârstă de 28 de ani, care merge din ce în ce mai mult cu maşini chinezeşti atunci când foloseşte serviciile de carsharing, se numără printre cei care au nevoie de convingere.
Printre plângerile lui se numără şi uşurinţa conducerii.
”Am reuşit să cumpăr o Skoda în 2022. Dacă vrei părerea mea sinceră, diferenţa (faţă de maşinile chinezeşti) este enormă”, a declarat el pentru Reuters, la reprezentanţa Favorit Motors din Moscova.
Producătorul de automobile ceh Skoda Auto, parte a Grupului Volkswagen şi unul dintre câţiva producători de automobile occidentali care aveau producţie autohtonă locală, se află în etapele finale ale unui acord de vânzare a activelor sale ruseşti ,în urma sancţiunilor occidentale, după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina, anul trecut.
Când şi-a cumpărat noua maşină chinezească, Alexander, în vârstă de 74 de ani, a căutat una care să includă tehnologia suedeză.
”Cred că în timp fiabilitatea se va îmbunătăţi. De exemplu, ştiu că (Geely) Tugella are un motor Volvo. Acesta a vândut această maşină pentru mine”, a spus el.
Fostul preşedinte al Rusiei Dmitri Medvedev a declarat vineri, după o vizită în China în decembrie, că cooperarea cu producătorii chinezi este bună şi percepţiile consumatorilor sunt depăşite.
”Obişnuiam să râdem de unele dintre modelele lor, dar m-am dus să mă plimb cu o maşină locală şi m-am uitat la altele. Voi spune direct: maşina pe care am condus-o nu era cu siguranţă mai rea decât un Mercedes”, a spus el.