Noua variantă a proiectului care prevede plafonarea tarifelor polițelor RCA pe o perioadă de șase luni a fost pregătită spre aprobare de către Guvern. Principala modificare făcută de ASF la proiectul de plafonare a tarifelor polițelor RCA este aceea că nu vor mai fi luate în calcul prețurile de la 1 martie 2022, ci cele din 28 februarie 2023, care sunt cu aproximativ 5% mai mari.
Această schimbare a venit după ce principalii asigurători au spus că nu este posibil să susțină tarifele de anul trecut. Varianta nouă a proiectului păstrează plafonarea comisioanelor percepute de brokeri la maximum 8% din prima brută încasată. Potrivit Ministerului Finanțelor, în cazul autoturismelor deținute de persoane fizice, categorie cu ponderea cea mai mare din totalul vehiculelor, tariful de referință actual este mai mare decât prima medie RCA la nivelul pieței din luna februarie 2023 pentru majoritatea categoriilor tarifare. ”Variația medie (tarif de referință 2023 versus prime medii februarie 2023) pe total categorie este de aproximativ +12%, în funcție de capacitatea cilindrică a motorului și vârsta asiguratului, iar cea mai mare variație, de aproximativ +64%, fiind înregistrată în cazul autoturismelor cu capacitate cilindrică >2500 cmc, pentru asigurații cu vârsta sub 30 de ani (inclusiv).
Pentru subcategoriile de autoturisme cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 2001 și 2500 cmc, respectiv >2500 cmc, tariful de referință RCA este mai mare decât prima medie din luna februarie 2023 în cazul tuturor segmentelor tarifare, în funcție de vârsta asiguratului, variația medie totală (tarif de referință 2023 versus prime medii februarie 2023) pentru aceste două subcategorii de autoturisme fiind de aproximativ +27%”, se arată în documentul pregătit. Proiectul de plafonare a tarifelor RCA pe șase luni elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțe a fost retras anterior de ASF, nefiind inclus pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. ”În urma observațiilor care s-au făcut (…) proiectul a fost retras tocmai ca să putem analiza toate observațiile”, afirma purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol.
Asigurătorii se opun tarifelor de primă maxime pentru polițele RCA, spunând că „destabilizează și mai mult piața de asigurări RCA, serios afectată de falimentele Astra Asigurări, Carpatica Asigurări, City Insurance și de insolvența constatată a Euroins”. Reprezentanții Guvernului au anunțat săptămâna trecută că proiectul de plafonare a prețului RCA pregătit la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței Executivului pentru a fi îmbunătățit în urma observațiilor primite.