Jante de oțel vs. jante de aliaj. Caracteristici, diferențe și costuri. Care sunt mai bune?

Da mai departe!

Pentru mulți dintre noi, roțile de la mașină reprezintă mai mult un accesoriu estetic decât o necesitate. Dar, în afară de estetică, ele dețin un rol important în siguranța noastră. Roțile sunt interfața dintre autovehicul și șosea, de aceea a face rabat la calitatea lor, ar însemna reducerea siguranței optime a vehiculului.

Jantele împreună cu anvelopele ofera un design deosebit mașinii și siguranță pe orice drum.

Dacă vrei să alegi jante noi pentru mașina ta, este important să știi care sunt opțiunile și ce beneficii și dezavantaje implică fiecare model, pentru a lua o decizie asumată.

în ultimii ani, a crescut preferința în rândul șoferilor pentru jantele de aliaj, chiar dacă sunt mai costisitoare față de alte tipuri de jante.

Este vorba doar de aspect sau există un motiv tehnic întemeiat în spatele alegerii lor?

Jantele de oțel și jantele de aliaj sunt cele mai comune tipuri de jante folosite. Există și câteva alte tipuri de jante, ca cele din fibră de carbon, dar acestea sunt destul de rare.

Principalele diferențe dintre jantele de aliaj și cele din oțel sunt: rezistența, durabilitatea și aspectul.

Vehiculele mai vechi și cele ”low-budget” sunt dotate din fabrică cu jante din oțel. Oțelul este materialul cel mai prezent folosit în construcția unei mașini, deoarece este ieftin și poate fi prelucrat rapid și sub multe forme.

Deci, a fost întotdeauna o alegere evidentă în a-l folosi ca material pentru fabricarea jantelor. Însă, din ce în ce mai mulți producători echipează roțile cu jante din aliaj, pentru că sunt mai ușoare decât oțelul, și îmbunătățesc aspectul mașinii.

Jantele de aliaj

Jantele de aliaj sunt fabricate dintr-un compus de metale ușoare, și anume aluminiu, nichel și magneziu sau o combinație a acestor metale.

Montate, acestea oferă mașinii avantaje ca: performanță mărită, aspect plăcut și manevrare superioară. Pentru că sunt ușoare, roata suportă mai puține kg, ceea ce înseamnă că o greutate mai mică duce la accelerare și oprire mai rapide a vehiculului. Greutatea mai mică înseamnă, de asemenea, mai puțină presiune asupra componentelor suspensiei.

În condiții de conducere extreme, jantele din aliaj sunt mult mai capabile să disipeze căldura departe de componentele de frână decât omologii lor de oțel, astfel încât mașina se poate manevra mai ușor.

Spre deosebire de jantele din oțel, aliajul de aluminiu poate fi turnat și lucrat în multe modele diferite, oferind automobilelor un aspect mult mai individualizat. Jantele din aliaj pot fi lustruite, vopsite, prelucrate sau cromate.

Singurul dezavantaj major pe care îl au aceste jante este vulnerabilitatea la zgârieturi.

 

Jantele de oțel

Jantele de oțel sunt mai ieftine decât jantele din aliaj,  în principal pentru că acestea din urmă sunt fabricate cu diferite tehnici și compoziții. Jantele de oțel sunt, de asemenea, mai ușor de reparat decât jantele din aliaj, deoarece oțelul poate fi împins la loc atunci când este îndoit.

Jantele din oțel sunt mai grele decât aluminiul, ceea ce pe timpul verii nu este de dorit sau indicat, dar în timpul iernii poate fi un avantaj pentru o accelerare mai bună pe zone umede și gheață.

Principalul considerent rămâne cel estetic atunci când vorbim de alegerea jantelor, indiferent că ne referim la jante de oțel sau aliaj.

De aceea, jantele din aliaj sunt singura alegere potrivită atunci când dorim performanțe ridicate si aspect deosebit pentru mașina noastră!

Înainte de a lua o decizie cântărește argumentele pro și contra pentru cele două tipuri de jante luând în considerare preferințele personale și nevoile vehiculului înainte de a decide care este cea mai bună opțiune.

Related posts