Americanii au început să renunțe la achiziția de automobile noi, din cauza creșterilor prețurilor din ultimii ani. Tendința urmărită de datele oficiale analizate de Profit.ro arată că utilizarea vehiculelor este prelungită, atât la autoturisme, cât și la vehiculele comerciale.
Vârsta medie a autovehiculelor din SUA a atins un nivel record de 12,6 ani, în 2024, motivul fiind pus pe seama prețurilor tot mai mari ale vehiculelor noi. Potrivit analizei S&P Global Mobility, vârsta medie a vehiculelor din SUA a crescut cu două luni, față de nivelul din 2023, când s-a înregistrat recordul anterior.
Analiștii se așteaptă ca vechimea mașinilor și vehiculelor comerciale să se redreseze în perioada următoare, pe măsură ce piața își revine la normal, din punct de vedere al producției, prețurilor și timpului de livrare.
Prețul mediu de vânzare al vehiculelor din SUA a ajuns la 45.000 de dolari, în luna aprilie, scăzând cu circa 2.000 de dolari față de vârful înregistrat în luna decembrie 2022, când se înregistra cea mai ridicată cerere de automobile.
Ezitările americanilor în achizițiile de automobile noi sunt puse și pe seama indeciziei cauzate de lansarea noilor vehicule electrice, unele fiind anunțate la prețuri mai mici, în viitorul apropiat, și cu autonomii ale bateriei mai ridicate.
Potrivit datelor publicate de autoritățile americane, vânzările de mașini noi din SUA încep să revină la ritmurile de dinainte de pandemie, fiind prognozată o creștere de 25% față de anul trecut, cu peste 2 milioane de vehicule în plus față de anul 2022.
În Uniunea Europeană, vârsta medie a parcului auto a fost, în 2023, de 12 ani, o valoare în creștere cu 2 luni a acestui indicator față de 2022.
România nu a mai fost anul trecut printre ultimele două țări din clasamentul celor mai vechi parcuri auto, însă cu o medie de 15,1 ani la autoturisme și 13,9 ani la vehicule comerciale ușoare, suntem în continuare printre țările cu cele mai vechi mașini, după Grecia, Cehia și Estonia.
Vestea bună pentru România a fost reducerea vârstei medii a mașinilor aflate în circulație cu peste doi ani, doar între 2022 și 2023. Cele mai noi parcuri auto din Europa sunt în Luxemburg (7,6 ani), Danemarca (8,6 ani) și Austria (8,7 ani).