Zagato a luat un M4 și i-a dat aspect de supercar. Modelul se numește Bovensiepen Zagato și este de fapt bazat pe M4 Convertible. Mai rar se văd așa conversii uimitoare.
De obicei, asociem break-urile moderne cu mașinile uimitoare ale lui Zagato. Totuși, Speedtop-ul dezvăluit weekendul trecut la Concorso d’Eleganza Villa d’Este a fost un efort integral BMW, bazat pe M8. Legendarul carosier italian a participat și el la evenimentul anual desfășurat pe malurile lacului Como pentru a introduce o altă mașină. Coincidență, tot un BMW sub caroserie. Spuneți „bun venit” lui Bovensiepen Zagato.
Dacă numele Bovensiepen sună familiar, compania a fost creată de frații Andreas și Florian Bovensiepen, fiii regretatului fondator Alpina, Burkard Bovensiepen, care a încetat din viață în octombrie 2023. În timp ce Alpina operează acum sub umbrela BMW Group, Andreas și Florian se aventurează cu o nouă firmă, care are sediul tot în Buchloe. Primul lor proiect este o colaborare cu Zagato, bazată pe M4.
În loc să folosească coupe-ul ca bază, Bovensiepen a luat decapotabila și i-a îndepărtat acoperișul din material textil, pliabil electric. Îți poți da seama că este bazat pe decapotabilă, deoarece îi lipsesc montanții B. În plus, geamurile mici din spate coboară, sporind caracterul distinctiv al unui coupe fără montanți. Acoperișul cu „dublă bulă” specific lui Zagato, un motiv de design ce datează din anii 1950, înlocuiește soft top-ul din fabrică. Curba geamului spate și spoilerul spate integrat semnalează că acesta nu este un M4 obișnuit. Noile jante forjate de 20 de inchi îl diferențiază și mai mult de mașina donatoare. Cu toate acestea, stopurile laser îi dezvăluie inconfundabil originile de M4, chiar dacă caroseria este complet nouă.
Majoritatea panourilor sunt fabricate din fibră de carbon, iar partea frontală redesenată prezintă o capotă alungită cu o fante în formă de U. Cu toții putem fi de acord că absența grilelor supradimensionate „rinichi” este revigorantă. BMW însuși a realizat o versiune actuală de M4 cu o abordare diferită a grilei frontale controversate. În 2022, a sărbătorit 50 de ani de M cu 3.0 CSL, cu un stil retro. Deci, cui îi stă mai bine?
Bovensiepen și Zagato au dezvoltat, de asemenea, un difuzor spate mai agresiv, flancat de două terminații de evacuare dintr-un sistem de titan Akrapovič care reduce greutatea cu 40% față de evacuarea standard a M4. Designul înfășurat la ambele capete conferă mașinii o identitate nouă, deși interiorul rămâne inconfundabil BMW. Pielea albastră și ornamentele din Alcantara decorează habitaclul, dar ornamentele nu-i pot deghiza complet originile, nu că ar fi ceva în neregulă cu asta.
Sub capotă se află un motor S58 îmbunătățit: un șase în linie biturbo de 3.0 litri care produce 602 CP și 700 Nm de cuplu. Asta înseamnă mai multă putere decât 3.0 CSL, cea mai puternică mașină de producție BMW cu șase în linie de până acum. De asemenea, oferă mai mult cuplu decât M4 CS. Bovensiepen indică un timp de 0-100 km/h de 3.3 secunde și o viteză maximă ce depășește 300 km/h. Deoarece este bazat pe M4 Convertible, acest nou coupe cu fler italian vine exclusiv cu o transmisie automată și tracțiune integrală.
Transformarea M4 Convertible în Bovensiepen Zagato durează mai mult de 250 de ore, așa că este sigur să presupunem că mașina nu va fi ieftină. Prețurile și numărul de unități produse vor fi anunțate în trimestrul al patrulea al anului. Livrările sunt așteptate să înceapă în al doilea trimestru al anului viitor. Un M4 Convertible de bază în Statele Unite începe deja de la aproape 100.000 de dolari, așa că acest grand tourer „strict limitat” va pătrunde adânc în teritoriul sumelor cu șase cifre.
A trecut ceva timp de când Zagato a lucrat la un BMW. În 2012, a dezvăluit un cuplu coupe și roadster bazat pe a doua generație Z4 (E89). Primul a debutat tot la Concorso d’Eleganza Villa d’Este, în timp ce cel de-al doilea a fost dezvăluit câteva luni mai târziu la Pebble Beach. Spre deosebire de mașina inaugurală a lui Bovensiepen, niciunul dintre concepte nu a intrat în producție.









