Volvo va construi în Slovacia o fabrică de vehicule electrice de 1,2 miliarde de euro

Da mai departe!

Volvo Car Group va investi 1,2 miliarde de euro (1,25 miliarde de dolari) pentru a construi o fabrică de vehicule electrice în Slovacia, ca parte a planurilor sale de extindere, a anunţat vineri producătorul auto din Suedia, relatează Reuters.

Fabrica, a treia Volvo Cars în Europa, va construi numai vehicule electrice (EV), în conformitate cu ambiţia companiei de a produce exclusiv vehicule electrice până la sfârşitul acestui deceniu.   „Extinderea în Europa, cea mai mare regiune a noastră de vânzări, este crucială pentru trecerea noastră către electrificare şi creşterea continuă”, a transmis directorul executiv Jim Rowan într-un comunicat.

Schimbarea este înaintea obiectivului UE, susţinut miercuri de ţările Uniunii Europene, de a elimina treptat vânzările de maşini pe bază de combustibili fosili până în 2035.   Instalaţia din Kosice, în estul Slovaciei, este proiectată să producă până la 250.000 de maşini pe an şi este de aşteptat să ofere mii de locuri de muncă. Planurile permit, de asemenea, extinderea viitoare, a mai precizat compania.   Uzina va fi amplasată lângă al doilea mare oraş al ţării, Kosice, oraş care se află la nici 300 km de Satu Mare. Construcţia va începe în 2023, primele maşini de test vor fi construite în 2026, iar planul este ca în 2030 uzina să ajungă la capacitatea de 250.000 de unităţi, toate electrice.

„Volvo Cars are ambiţia de a se îndrepta către vânzări anuale de 1,2 milioane de maşini până la jumătatea deceniului, pe care îşi propune să le îndeplinească cu o amprentă globală de producţie care acoperă Europa, Statele Unite şi Asia”, se arată în comunicat.   Investiţia consolidează poziţia Slovaciei ca cel mai mare producător de maşini pe cap de locuitor din lume, cu peste 1 milion de maşini produse în patru fabrici din ţara de 5,4 milioane în 2021.   „Sunt foarte încântat că Slovacia a reuşit în competiţia pentru această mega investiţie care va aduce dezvoltare şi multe locuri de muncă în estul Slovaciei”, a declarat ministrul Economiei Richard Sulik.

În timp ce România are un viitor incert în ceea ce privește industria auto, cu doar două fabrici care nu se știe încă dacă vor produce mașini electrice, mai mulţi producători auto, precum Volkswagen, Kia, Peugeot şi Jaguar Land Rover, au uzine de asamblare în Slovacia, ţară unde anual sunt produse mai mult de trei milioane de vehicule, majoritatea destinate exportului.

Related posts