Vânzările reduse de mașini electrice ale Renault forțează electrificarea Dacia

Da mai departe!

Faptul că Dacia pregătește o nou generație a singurului său model electric, Spring, nu mai este o noutate. Proiectul a fost confirmat atât de Luca de Meo, șeful grupului francez, cât și de Denis Le Vot, CEO-ul mărcii Dacia. Acesta din urmă a dat publicității chiar și o schiță a viitorului model. Cunoscut încă din 2024, proiectul cu privire la o nouă generație Dacia Spring a avansat rapid. Având o bază tehnică împrumutată de la Renault 5, modelul va arăta ca un „miniDuster” electric.

Conform presei franceze însă, ritmul de dezvoltare al viitorului produs a fost accelerat puternic în ultimele luni, apariția acestuia devenind iminentă. Vânzările de mașini electrice sub așteptările inițiale ale mărcii Renault – ca și ale altor mărci europene – forțează șefii grupului francez să caute soluții de a reduce emisiile medii ale întregii flote vândute prin alte mijloace. Iar unul dintre acestea este electrificarea mărcii Dacia.

În timp Denis Le Vot a spus întotdeauna că marca sa va dezvolta o gamă de modele electrice doar atunci când va fi necesar, preferând în schimb să amplifice trecerea către segmentul compact, Luca de Meo îl presează să reducă mult mai rapid emisiile medii ale modelelor mărcii românești. Pentru moment, emisiile medii de CO2 mai mari ale Dacia în cadrul grupului sunt compensate de sora mai mare, Renault. Calculul este corect însă doar dacă Renault vinde multe mașini electrice. Cum piața încă nu susține o producție crescută de astfel de mașini, iar Mégane și Scenic sunt în dificultate în timp ce R4 și R5 își fac loc în preferințele clienților modelele Dacia vor trebui să treacă la electrificare mai devreme decât era programat inițial.

Ca efect, între sfârșitul lui 2026 și 2028, constructorul român, parte a grupului Renault, va introduce nu mai puțin de patru vehicule electrice, printre care și noua generație Spring.

Detaliu important: Eșecul negocierilor cu Volkswagen a modificat și el planurile. Deoarece rentabilitatea acestui tip de vehicul de segment A depinde de volumul produs, în absența unui miniVolkswagen, uzina slovenă din Novo Mesto va trebui să asambleze atât acest viitor model Dacia, cât și o versiune a lui alocată Nissan.

Ca electricul Twingo, viitorul Spring va fi dezvoltat în China de noua structură ACDC a grupului Renault. Șaisprezece luni vor fi suficiente, deoarece producătorul român nu pornește de la zero. Întreaga bază tehnică (o versiune simplificată a platformei Ampr Small utilizată de Renault 5) este cea a lui Twingo, iar designul este realizat de echipa condusă de David Durand. De rest se ocupă chinezii de la Launch Design și Shanghai eDrive.

Cei 150 de angajați ai ACDC gestionează proiectul și interacționează cu deja faimosul Technocentre din Guyancourt pentru etapele ulterioare proiectării.

Prima schiță publicată de Denis Le Vot nu are însă nimic de-a face cu o clonă a Twingo. Ba chiar amintește, parțial, de Fiat Grande Panda. Însă, mai exact, În timp ce actualul Spring are o notă de SUV, înlocuitorul său va accentua acest lucru prin asemănarea cu un miniDuster. Cu o lungime de 3,70 m, mașina electrică de oraș va fi puțin mai înaltă decât Twingo și ceva mai scurtă. Tot spre deosebire de Twingo, modelul Dacia va avea o capotă mai plată ceea ce înseamnă că montanții parbrizului vor fi coborâți pentru a câștiga câțiva centimetri. Garda la sol a viitorului Spring va fi mai înaltă.

Dacă în privința aspectului, Renault Twingo și Dacia Spring vor fi departe de a atrage același grup de clienți, în privința detaliilor tehnice lucrurile sunt mai complicate. Pentru a nu apărea fenomenul de „canibalizare”, oficialii grupului Renault studiază acum două variante.

Prima dintre acestea este cel clasic, cu Dacia Spring având un preț mai scăzut, dar și echipamente mai puține decât Twingo. Pe lângă sisteme de asistență ceva mai puține, modelul Dacia ar putea avea, de exemplu, o banchetă – spate nefracționabilă și fără posibilitatea de a culisa. A doua vizează o reducere a capacității bateriei LFP furnizată de uzina CATL din Ungaria.

Deși versiunea finală a lui Spring nu este cunoscută pentru moment, este de așteptat ca o decizie cu privire la modul de a diferenția acest model de Twingo să fie luată rapid. Asta dacă Dacia va reuși să țină pasul și să lanseze modelul său la doar un an după prezentarea Twingo, adică cel mai târziu în primăvara lui 2027.

Pe lângă presiunea venită din cadrul grupului Renault, apariția rapidă a unei noi generații Dacia Spring este impusă și de apariția pe piață a unor concurenți direcți și performanți precum Hyundai Inster, Leapmotor T03 sau BYD Dolphin Surf.

Related posts