Vânzările de mașini electrice din România, inexistente fără Rabla Plus

Da mai departe!

În trimestrul 1 – 2025, România a fost printre țările cu cele mai mari scăderi la mașini electrice, deși în Europa s-a atins o cotă de piață record pentru EV.

Înmatriculările de autoturisme noi din UE au scăzut în primul trimestru al anului cu 1,9% față de perioada similară din 2024, reprezentanții industriei auto, prin ACEA, vorbesc despre un context economic global deosebit de provocator și imprevizibil pentru producătorii de automobile. Europa s-a confruntat cu un ușor declin al vânzărilor de autoturisme, în primul trimestru al anului, dar acest lucru ar putea fi legat de țintele de emisii CAFE, pentru că vânzările de mașini electrice au crescut și au împins cota de piață a acestora peste pragul de 15%.

Segmentul de vehicule complet electrice a crescut consistent, cu peste 3 puncte procentuale față de anul trecut, ajungând la 15,2% în trimestrul 1.

O creștere și mai mare au avut, însă, hibridele, care au ajuns la 35,5% din piață, ocupând acum primul loc în preferințele europenilor.

Benzina și dieselul au coborât în acest moment la 38,3% împreună (48,3% în urmă cu un an), din care dieselul mai are doar 9,5 procente, fiind evident pe cale de dispariție.

Vânzările de mașini electrice au crescut cu 23,9%, la 412.997 de unități, cu ajutorul a trei dintre cele mai mari patru piețe din UE, care acaparează 63% din totalul înmatriculărilor de mașini electrice cu baterie: Germania (+38,9%), Belgia (+29,9%) și Olanda (+7,9%). În schimb, Franța a înregistrat o scădere de 6,6%, în contrast cu celelalte piețe mari ale regiunii, fiind înregistrată în același timp o creștere mare (+47,5%) la hibride.

Un segment aparte este în continuare PHEV, care a avut o creștere foarte mică, +1,1%, cu 207.048 unități înmatriculate, în pofida avansului mare din Germania și Spania. Cota acestui segment este de 7,6%, dar perspectivele pe termen lungă rămân în continuare optimiste.

În România, situația pe tipuri de propulsie este în acest moment în contrast cu tendințele europene, după cum au confirmat cifrele publicate pentru luna martie și întreg trimestrul. Datele ACEA arată că segmentul electric a avut una dintre puținele scăderi din Europa, cu -36,4%, după Malta, care a avut un declin de 61,3% la electrice, și Franța (-6,6%), totalul de vehicule electrice din T1 fiind, la noi, de 2.161 unități.

Situația este de așteptat să se îmbunătățească odată cu startul Programului Rabla. Pe segmentul hibrid, creșterea este foarte mare, însă România raportează aici inclusiv motoarele PHEV.

Cu un total de 15.788 vehicule și o creștere de 40,4%, hibridele au ajuns în acest moment cel mai mare segment de propulsie din țara noastră. În același timp, mașinile pe benzină și diesel au continuat să scadă abrupt, cu 18 procente și, respectiv, 40,5%.

Related posts