Elon Musk, șeful Tesla, a anunțat semnarea unui contract în valoare de 16,5 miliarde de dolari pentru achiziționarea de cipuri de la Samsung Electronics.
Producătorul american de mașini electrice Tesla, controlat și condus de miliardarul Elon Musk, va achiziționa semiconductori în valoare de 16,5 miliarde de dolari de la Samsung Electronics, o mișcare ar putea consolida afacerea de producție pe bază de contract a gigantului sud-coreean.
„Noua giga-uzină a Samsung din Texas va fi dedicată producției cipurilor AI6, de nouă generație, pentru Tesla. Importanța strategică a acestui lucru este greu de supraestimat”, a menționat Musk într-o postare pe rețeaua X, deținută tot de el.
„Samsung a acceptat să permită Tesla să contribuie la maximizarea eficienței producției. Acesta este un punct critic, deoarece voi urmări personal accelerarea ritmului de progres. În plus, fabrica este situată convenabil, nu departe de casa mea”, a mai menționat Musk în postarea de pe rețeaua sa de socializare.
Acordul dintre cele două companii, în valoare de 16,5 miliarde de dolari, fusese anunțat anterior de Samsung, însă fără ca producătorul de semiconductori să menționeze clientul. În schimb, compania din Coreea menționa atunci că acest contract va fi va fi valabil până la sfârșitul anului 2033.
Acordul apare în contextul în care Samsung se confruntă cu o presiune tot mai mare în cursa pentru producerea de cipuri de inteligență artificială, linie de business cu care se află în urma unor rivali precum TSMC sau SK Hynix. Acest decalaj a afectat puternic profiturile și prețul acțiunilor Samsung Electronics.
Pak Yuak, analist la Kiwoom Securities, consideră că tranzacția va contribui la reducerea pierderilor Samsung, pe care le-a estimat la peste echivalentul a 3,63 miliarde de dolari doar pentru prima jumătate a anului.
Alți analiști sunt de părere că Samsung s-a confruntat cu plecarea unor clienți-cheie pentru cipuri avansate către TSMC. Acum, rivalii de la TSMC au printre clienți gigantul IT Apple, Nvidia și Qualcomm.
Acordul Samsung-Tesla poate fi, de asemenea, semnificativ pentru Coreea de Sud, care caută parteneriate cu SUA în domeniul cipurilor și construcțiilor navale, în contextul eforturilor disperate de a ajunge la un acord comercial pentru a elimina sau reduce potențialele taxe americane de 25%.