Producătorul auto Stellantis a anunţat joi că în 2025 va oferi va oferi versiuni electrice pentru aproape toată gama sa de modele din Europa, în condiţiile în care industria auto se confruntă cu presiuni din partea organismelor de reglementare din Europa şi China pentru a accelara tranziţia la automobile fără emisii poluante, informează Reuters.
Stellantis, companie înfiinţată la începutul acestui an ca urmare a fuziunii dintre grupul francez PSA şi concurentul italo-american Fiat Chrysler, este al patrulea mare producător auto din lume cu 14 mărci de automobile, printre care Opel, Jeep, Ram şi Maserati, şi la fel ca şi rivalii săi, este urmărit cu atenţie de investitori pentru o strategie în domeniul automobilelor electrice.
Joi, cu prilejul primei adunări generale a acţionarilor de la Stellantis, directorul general Carlos Tavares a spus că în 2021 constructorul se aşteaptă ca vânzările sale de vehicule electrice, atât hibride cât şi modele complet electrice, să se tripleze până la peste 400.000 de unităţi.
În anul 2025, vehicule electrice ar urma să reprezinte 38% din vânzările Stellantis în Europa, o creştere importantă faţă de o cotă de 14% preconizată pentru 2021.
Potrivit lui Carlos Tavares, în 2030 modelele electrice ar urma să fie responsabile pentru 70% din vânzările Stellantis în Europa şi 35% din vânzările pe piaţa din SUA. Carlos Tavares, care de-a lungul carierei sale a ocupat şi poziţia de director general adjunct la Renault, a mai spus că Stellantis va utiliza patru platforme electrice pentru toate vehiculele de pasageri produse de cele 14 mărci ale sale.
Recent, constructorul suedez Volvo a informat că gama sa de modele va fi complet electrică în 2030, o promisiune similară fiind făcută în luna februarie de constructorul Ford Motor Co pentru gama sa din Europa. La rândul său, constructorul auto german BMW a estimat că cel puţin 50% din autoturismele vândute în 2030 vor fi modele complet electrice.
Vânzările de automobile electrice şi hibride în Uniunea Europeană s-au triplat anul trecut, depăşind pragul de un milion de unităţi şi fiind responsabile pentru mai mult de 10% din numărul total de vehicule vândute, arată datele publicate de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).