Compania auto Stellantis, creată în urmă cu patru ani prin fuziunea dintre Peugeot Citroen și Fiat Chrysler, nu-și găsește încă ritmul, afectată puternic de situația mărcilor americane și de evoluția lentă a pieței de vehicule electrice din Europa. Grupul a anunțat o scădere a vânzărilor, la nivel global, în primul trimestru din acest an.
Livrările de vehicule raportate de Stellantis pentru perioada ianuarie – martie 2025 (mașini facturate către dealeri) arată un declin de 9 procente față de nivelul din 2024, cu scăderi pe toate piețele majore ale companiei, singura excepție fiind America de Sud.
În primul an de existență, 2021, Stellantis vindea în trimestrul 1 peste 1,5 milioane de vehicule, dar de atunci a continuat să scadă sistematic.
Cu un total de 1,21 milioane de vehicule vândute, mărcile Stellantis au pierdut 117.000 de clienți raportat la anul precedent, cei mai mulți fiind pe piața din America de Nord, unde scăderea a fost și procentual, și în volume, extrem de mare. În total, mărcile Chrysler, Jeep, RAM și, într-o mică măsură, brandurile europene, au livrat în America de Nord 325.000 de vehicule, cu 82.000 mai puține decât în 2024 (-20%).
Europa rămâne cea mai mare piață a grupului, cu 568.000 de vehicule livrate, dar și aici scăderea de -8% a contribuit la rezultatele slabe ale companiei. În Orientul Mijlociu și Africa, cu 100.000 de unități vândute, scăderea s-a situat la un nivel de -15%, iar în Asia plus India volumele vândute au ajuns la un minim istoric, cu numai 12.000 de vehicule, reprezentând un declin de 20 de procente.
Și divizia de mașini de lux, Maserati, și-a văzut vânzările înjumătățite, în lipsa unor modele noi, electrificate. Cu numai 1.700 de vehicule livrate, față de 3.300 în anul anterior, celebrul brand italian a pierdut 48% din volumul de clienți, în cele trei luni ale acestui an.
Compania are unele explicații pentru acestă situație, dar care nu acoperă în totalitate cauzele declinului. În America de Nord sunt invocate scăderile de producție cauzate de vacanțe, însă aici sunt probleme mari în continuare cu gama de modele, în special pentru Chrysler, care nu mai vinde decât un singur model.
În Europa, schimbările din gamele mărcilor principale care au în spate noile norme GSR 2 sunt o parte dintre cauze, dar faptul că Fiat nu are încă o ofertă completă de modele, iar Citroen scade pe piața de origine, Franța, sunt cauze la fel de relevante.