Directorul executiv al Renault, Luca de Meo, consideră că „este posibil” ca grupul să producă mai puține mașini, dar mai scumpe, forțat de restricțiile impuse de politicienii de la Bruxelles. Dacia va rămâne cu prețuri accesibile, iar mașinile mărcii românești vor fi electrificate până în 2035.
Într-un interviu acordat publicației franceze Les Echos odată cu prezentarea rezultatelor financiare pentru prima jumătate a lui 2022, Luca de Meo, directorul executiv al grupului Renault, a explicat cum a reușit să depășească previziunile în privința planului de redresare și de ce a luat decizia de a separa activitățile grupului în entități dedicate motoarelor electrice și termice.
Rezultatele financiare prezentate de grupul Renault pentru prima jumătate a lui 2022 arată o evoluție neașteptat de bună, depășind cu mult ceea ce prognozau analiștii.
Chiar dacă a înregistrat o pierdere netă de 1,357 miliarde de euro din cauza închiderii afacerilor sale din Rusia, marja operațională a urcat la 4,7%, iar fluxul de numerar al afacerilor cu automobile a devenit pozitiv, urcând la aproape 1 miliard de euro.
„Creștem ținta marjei operaționale la 5%”, a menționat de Meo referindu-se la rezultatul estimat pentru finalul lui 2022. Nu trebuie uitat că, în urmă cu doar câteva luni, când a renunțat la afacerile din Rusia, Renault a fost nevoit să reducă perspectivele privind marja operațională de la 4% la doar 3%.
În plus, șeful Renault se așteaptă la o a doua parte a anului chiar mai bună. „În mod tradițional, a doua jumătate a anului este întotdeauna mai bună. Din motive de sezonalitate. Oricum, producția globală de automobile ar trebui să se îmbunătățească dacă ne luăm după prognoze. Cataloagele noastre de comenzi sunt la un nivel record, fiind pline pentru mai mult de patru luni”, a explicat Luca de Meo.
Așa cum menționa și în raportul financiar, șeful grupului Renault pune o parte din succesul companiei în prima parte a anului pe seama politicii comerciale axate pe valoare și nu pe volum. Menționată încă de la debutul planului Renaulution, această politică și-a dovedit avantajele și va continua.
„La un moment dat produceam 3,5 milioane de mașini anual. Astăzi coborâm spre 2,5 milioane, dar facem mai mulți bani. Acest lucru demonstrează că strategia noastră funcționează. Planul Renaulution funcționează. Acum urmează să trecem la o altă fază pentru grup, cu vehicule noi precum Megane E-Tech electric, a cărui comercializare tocmai a început, sau Austral. (…) Pentru a vă face o idee despre efectul pozitiv al acestor vehicule asupra profitabilității trebuie să vă imaginați marje de două ori mai mari decât cele ale unui Clio” a dezvăluit Luca de Meo care, ulterior, a menționat și că „astăzi facem mai mulți bani cu Megane electric decât cu modelul cu ardere”.
Odată cu scăderea producției, a fost ajustată și amprenta industrială. „Ne-am ajustat capacitatea de producție cu circa 1 milion de mașini. Anul viitor vom ajunge la o utilizare de 100% a capacităților noastre. Calcul făcut pentru două schimburi care lucrează cinci zile pe săptămână. Adăugând schimburi suplimentare sau muncă în week-end, putem ajunge până la 120% sau 130%”, a continuat CEO-ul grupului francez.
Totodată, el a explicat și că o eventuală creștere a cererii pe piață nu va duce neapărat și la o creștere a producției pentru că „trebuie să faci bani pentru a investi în cercetare și dezvoltare, în calitate… Nu vom cădea în capcana volumului din trei motive. În primul rând, sunt profund convins că valoarea ar trebui să fie favorizată în detrimentul volumului. A produce mult pentru a câștiga puțin nu mi se pare cel mai bun mod de a obține profit. În al doilea rând, intrăm într-un ciclu pozitiv de produse. Între 2023 și 2025 vom lansa cea mai bună gamă pe care Renault a avut-o în treizeci de ani. Mă refer la numărul de lansări, la prezența în segmentele de creștere și la profitabilitatea proiectelor. în al treilea rând, ne-am ajustat capacitatea de producție”.
Oficialul Renault a explicat pe îndelete și care este logica din spatele separării activităților grupului în două entități, dezvăluind și „numele de cod” ale celor două divizii.
„Mai întâi trebuie să fim clari: rămânem un grup. Pe de o parte, proiectul al cărui nume de cod este «Ampere» își propune să creeze organizația ideală pentru propulsia electrică, pentru un constructor de nouă generație. (…) Mașinile electrice sunt o afacere complet diferită de cea a vehiculelor cu ardere internă. Lanțul valoric este diferit. (…) Dorim să creăm o Tesla în stil francez, centrată pe activități situate în Franța. Toate activitățile pentru mașini electrice, cu valoare adăugată ridicată, inclusiv ingineria, asamblarea și distribuția de vehicule, trebuie grupate în această entitate”, a explicat de Meo.
El a dat ca exemplu pentru modul de funcționare al diviziei „Ampere”, noul contract cu Valeo. Cele două companii vor produce ceea ce Luca de Meo numește „unul dintre cele mai bune motoare electrice din lume realizat fără pământuri rare” într-un ritm de circa 1 milion de unități pe an începând cu 2027. O parte dintre aceste motoare vor putea fi vândute de Valeo altor clienți.
În privința celei de a doua divizii, cea dedicată motoarelor termice și care implică România, denumită de Luca de Meo «Horse» (Cal) ea rămâne foarte importantă. „Nu avem nicio intenție să renunțăm la această afacere” a ținut să puncteze șeful Renault explicând că decizia de a crea entitate a fost luată în ideea că în 10 sau 15 ani mașinile cu motoare termice vor putea fi vândute doar în afara Europei ca urmare a deciziilor Comisiei Europene.
„Responsabilitatea mea este să anticipez acest lucru și să organizez grupul pentru a putea continua activitatea. Știind că în 2040, conform proiecțiilor, mașinile cu ardere vor reprezenta în continuare 60% din vânzările la nivel mondial. (…) Este o activitate care generează marjă de profit pentru că investițiile au fost deja făcute. Iar potențialul este încă foarte bun în afara Europei. (…) Această entitate, la care vom rămâne acționar de referință, va furniza motoare cu ardere mărcilor grupului și, eventual, altor producători”, a explicat șeful Renault.
În privința creșterii prețurilor pe care trebuie să le achite clienții pentru mașinile noi, de Meo a recunoscut că „este posibil” ca grupul Renault să fie „condamnat” să vândă mai puține mașini, dar mai scumpe.
În opinia oficialului, „planul UE de a accepta doar mașini 100% electrice din 2035 are consecințe. Prețul mașinilor electrice este de așteptat să scadă pe termen lung, dar nu acum. Cu atât mai mult luând în considerare penuria de materii prime. Prin urmare, mașinile vor costa mai mult. (…) Este o provocare pentru industrie. Poate e mai bine să calculăm rezultatele pe piața europeană în venituri, nu în mașini vândute”.
Totuși, conform lui de Meo, „datorită Daciei suntem capabili să oferim mașini la un preț accesibil. Dacia este deja al treilea brand din Europa în privința vânzărilor către persoane fizice. Modelele (n.n. – Dacia) vor fi electrificate atunci când va fi necesar, până în 2035”.