Rusia a declarat că o interdicție a Uniunii Europene privind intrarea rușilor în blocul comunitar cu unele bunuri personale, inclusiv autoturismele, este rasistă, Dmitri Medvedev sugerând inclusiv o măsură diplomatică radicală, relatează Reuters.
Comisia Europeană afirmă într-o notă explicativă că rușilor li se interzice temporar să intre în UE cu unele vehicule sau bunuri personale. Anexa la lista de sancțiuni impusă din cauza războiului din Ucraina notează că măsura urmărește să descurajeze și mai mult exporturile către Rusia de componente cu scop „dual”.
Acestea sunt bunuri care pot fi folosite atât în industria bunurilor de consum, cât și în cea militară a Rusiei, cel mai cunoscut exemplu în acest sens fiind probabil cel al componentelor electronice. Unele dintre acestea pot fi folosite atât pentru fabricarea unor produse electrocasnice, cât și pentru sistemele electronice folosite de diverse echipamente și vehicule de luptă ale armatei ruse.
Însă pe lista de interdicție pentru ruși la intrarea în UE au ajuns, pe lângă telefoanele mobile, și unele bunuri personale precum machiajul, pasta de dinți, deodorantele și hârtia igienică.
„Este pur și simplu rasism”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, cu privire la situație.
„Acesta este rasism în cea mai pură și simplă formă a sa”, a subliniat ea.
Medvedev spune că Rusia ar trebui să suspende relațiile cu UE
Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev a declarat la rândul său că UE tocmai „a scuipat” în fața tuturor rușilor, adăugând că aceștia sunt tratați de către blocul umanitar ca „dobitoace cu ereditate proastă”.
„Ce ar trebui să facem? Cu siguranță nu să introducem restricții de retorsiune pentru cetățenii UE, noi nu suntem rasiști”, a mai spus el.
„Ar fi mai bine să suspendăm pur și simplu relațiile diplomatice cu UE pentru o perioadă”, a propus Dmitri Medvedev.
Uniunea Europeană a impus ultimul său pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, al 11-lea, pe 23 iunie, acesta vizând tocmai consolidarea capacităților de a preveni ocolirea penalităților deja existente atât pentru Rusia, cât și companiile occidentale care le ignoră.
Moscova a acuzat în mod european Occidentul și partenerii săi care s-au aliniat sancțiunilor decise împotriva Rusiei de „rusofobie”, existând inclusiv voci care cer incriminarea acesteia în Codul Penal Rus.