Marca Alpine a grupului francez Renault se pregătește pentru tranziția la propulsia electrică prin dezvoltarea conceptului A110 E-ternité. Compania a prezentat modelul la cel mai important eveniment de motorsport al Franței: Marele Premiu de Formula 1.
Prezentarea conceptului Alpine A110 E-ternité care are loc la ediția din acest an a Marelui Premiu de Formula 1 al Franței este parte a ambițiilor conducătorului grupului Renault, Luca de Meo, care a susținut că își dorește să electrifice marca Alpine „pentru a-i păstra numele pentru veșnicie”.
Deși, din exterior arată ca un model Alpine A110 obișnuit – mai puțin trapa electrică menită să atragă atenția -, conceptul ascunde tehnologii cu totul noi pentru marca sport-premium franceză.
Astfel, sub caroserie se ascunde un pachet de baterii asemănător cu cel din Renault Megane E-Tech Electric, însă distribuția acestuia diferă radical. Mai exact, în timp ce în cazul Megane E-Tech cele 12 module de baterii sunt înglobate în podea, în cazul Alpine A110 E-ternité acestea sunt împărțite în două zone – patru module în partea din față și restul de opt în spatele scaunelor.
Conform inginerilor Alpine, această amplasare atipică a modulelor asigură o distribuție optimă a maselor astfel încât conceptul poate îndeplini încă una dintre solicitările lui Luca de Meo, aceea ca varianta electrică a Alpine A110 să aibă performanțe și comportament rutier asemănătoare modelului cu motor termic.
Pe lângă aparent simpla transformare a unui vehicul sportiv cu motor termic într-unul electric, inginerii Alpine au avut de înfruntat provocări importante precum menținerea greutății în limite acceptabile, detaliu care a inclus și dezvoltarea unei noi cutii de viteze.
Caracteristicile tehnice ale conceptului Alpine A110 E-ternité arată că greutatea totală a mașinii s-a majorat cu doar 258 kg față de modelul de bază. La ținerea sub control a greutății a contribuit și cutia de viteze Alpine DCT 2, complet diferită față de cea utilizată pe varianta cu motor termic, DCT 7 Getrag DW30.
Ca rezultat, A110 E-ternité oferă șoferului un cuplu de 300 Nm (față de 320 Nm în cazul variantei cu motor termic), o putere de 178 kW (față de 221 kW), o accelerație 0 – 100 km/h în 4,5 secunde (față de 4,2 sec.) și o viteză maximă de 250 km/h (față de 280 km/h).
În importantul domeniu al autonomiei, conceptul electric asigură 420 km în timp ce varianta termică oferea 550 km.