Profitul grupului Toyota Motor Corp a scăzut cu 42%

Da mai departe!

Profitul Toyota Motor Corp a scăzut cu 42%, mai rău decât așteptările analiștilor, pe fondul creșterii prețurilor materiilor prime și a problemelor de aprovizionare. Japonezii dau vina pe creșterea prețului materiilor prime și problemele de aprovizionare.

Conform raportului financiar al producătorului nipon, profitul Toyota pentru trimestrul încheiat pe 30 iunie a scăzut la 4,33 miliarde de dolari. Pentru comparație, cu un an în urmă indicatorul financiar se plasa la 7,45 mld. USD.

Motivele acestui recul important sunt legate de prețurile tot mai mari ale materiilor prime și componentelor, penuria de semiconductori care a impus o reducere a producției și blocarea temporară a fabricilor din China de pandemie.

Dacă scăderea profitului era așteptată de analiști, amploarea acesteia a surprins. Analiștii chestionați de Refinitiv se estimau o scădere cu doar 15%.

„Este un rezultat extrem de rău”, consideră Koichi Sugimoto, analist la Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, subliniind costurile suplimentare de 2,3 miliarde de yeni menționate de Toyota ca efect al creșterii prețului materialelor.

În ciuda trimestrului sumbru, producătorul auto își menține previziunile privind profitul operațional pe întregul an și planul de a produce 9,7 milioane de vehicule în 2022, bazându-se pe ceea ce numește „cerere reziduală puternică”.

Mizând pe o perioadă mult mai bună din punctul de vedere al aprovizionării cu semiconductori, dar și al activității în uzinale sale din China, cei de la Toyota mizează pe o ameliorare a situației financiare în restul anului fiscal care se încheie în martie 2023.

„Nu am reușit să producem suficient. Clienți de pe întregul glob așteaptă ca vehiculele lor să fie livrate”, a declarat, conform Reuters, un purtător de cuvânt al Toyota.

Related posts