BYD, cel mai mare constructor chinez de automobile, îşi propune ca jumătate din vânzările sale să fie realizate în afara pieţei chineze în 2030, o creştere semnificativă care ar face din BYD un rival pentru cei mai mari constructori auto mondiali, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.
Această creştere ar urma să fie alimentată de expansiunea în Europa şi America Latină, au precizat sursele, chiar dacă BYD şi alte mărci chineze sunt excluse de pe piaţa americană de barierele comerciale.
Şefii de la BYD şi-au dezvăluit planurile pentru 2030 cu prilejul unor reuniuni cu mici grupuri de investitori organizate în ultimele luni, subliniind că expansiunea în Europa este crucială pentru atingerea ţintei, a dezvăluit una din sursele citate de Reuters.
Însă obiectivul este unul ambiţios chiar şi pentru o companie cu un ritm ameţitor de creştere cum este BYD. Piaţa locală din China a fost responsabilă pentru aproape 90% din cele 4,27 milioane de vehicule vândute de BYD anul trecut.
Este neclar însă dacă ţinta de vânzări comunicată investitorilor a inclus un număr pentru vânzările globale de automobile în 2030.
O a doua sursă din apropierea acestui dosar, care a participat la un eveniment privat cu şefii de la BYD care a avut loc cu prilejul salonului auto de la Shanghai, de luna trecută, a precizat că încrederea directorilor BYD este rezultatul unei creşteri explozive înregistrat în China în ultimii cinci ani precum şi poziţiei solide a producătorului pe segmentele automobile electrice şi hibride.
BYD crede acum că „are produsele adecvate pentru a repeta succesul din China pe pieţele externe”, a spus o a treia sursă care a participat la discuţiile producătorului auto cu investitorii.
Atingerea obiectivului ambiţios de a vinde jumătate din automobilele sale în afara Chinei ar propulsa BYD, care în urmă cu cinci ani era un jucător minor, în eşalonul superior al marilor producători mondiali de automobile, după vânzările de vehicule, alăturându-se unor giganţi multinaţionali precum Toyota şi Volkswagen. De precizat că BYD a devansat anul trecut VW din poziţia de cel mai mare constructor de automobile din China, cea mai mare piaţă auto din lume.
La nivel global, vânzările BYD au explodat şi se situează în prezent la un nivel comparabil cu vânzările Ford şi General Motors, de la mai puţin de 430.000 de automobile vândute în 2020.
Cel mai probabil ambiţiile BYD vor da bătăi de cap directorilor de la alte companii producătoare de automobile, cum este rivalul Tesla, care în 2024 a vândut 1,79 milioane de automobile electrice. Spre deosebire însă de Tesla, care oferă doar automobile electrice, BYD are o gamă extinsă de modele pe baterie şi automobile hibride de tip plug-in.
În luna februarie, directorul general de la Ford, Jim Farley a catalogat BYD drept principala ameninţare în cursa mondială pentru dezvoltarea de automobile electrice profitabile. „Trebuie să concurăm şi să câştigăm în cursa cu BYD”, a spus Farley.
Însă pentru a-şi atinge obiectivele de expansiune globală, BYD trebuie să facă progrese serioase pe o serie de mari pieţe, incluzând Germania, Japonia şi India, spune Tu Le, fondatorul firmei de consultanţă Sino Auto Insights. „Va fi destul de dificil să atingă acel obiectiv fără acces pe piaţa americană”, a spus Tu Le. Acesta a estimat că în 2025 vânzările globale ale BYD vor ajunge la cinci milioane de unităţi şi aproximativ 80% din vânzările totale ar urma să fie realizate în China.
O eventuală împărţire în două jumătăţi egale ar însemna vânzări totale de 10 milioane de automobile pe an, ceea ce ar face din BYD un rival al Toyota, cel mai mare constructor mondial de automobile în 2024, cu 10,7 milioane de automobile.
Expansiunea BYD la nivel global este susţinută de construcţia de noi uzine. Constructorul chinez speră să deschidă o uzină în Ungaria în acest an, urmată de una în Turcia anul viitor şi în scurt timp ar urma să anunţe locaţia aleasă pentru cea de a treia uzină din Europa. BYD a inaugurat anul trecut o uzină de asamblare în Thailanda. O altă uzină este construită în Brazilia, chiar dacă imaginea a fost afectată de ştirile privind condiţiile abuzive în care lucrează muncitorii chinezi.