Personalul Tesla din Germania va alege un nou consiliu de întreprindere în această săptămână, când sindicatul IG Metall speră să obţină o influenţă mai mare asupra salariilor şi a condiţiilor de muncă, după ce a acuzat producătorul american de automobile de prevederi inadecvate referitoare la siguranţă, transmite Reuters.
Un presupus atac incendiar a făcut ca producţia de la fabrica de lângă Berlin să fie oprită timp de o săptămână la începutul acestei luni, determinându-l pe directorul general al Tesla, Elon Musk, să viziteze unitatea de producţie.
Alegerile pentru noul consiliu de întreprindere, care vor avea loc în perioada 18-20 martie, au ca scop ocuparea a 39 de locuri, potrivit IG Metall, cel mai important sindicat german, care a prezentat 106 candidaţi în încercarea de a obţine majoritatea.
Acest lucru i-ar permite să aleagă preşedintele consiliului şi să obţină un control mai mare asupra domeniilor în care sindicatul a criticat producătorul auto, care este cunoscut pentru atitudinea sa critică faţă de sindicate.
Printre cererile IG Metall se numără angajarea de noi lucrători, o mai bună planificare a programului de lucru, cel puţin 20 de zile de concediu, o mai bună protecţie a sănătăţii, mai multă securitate, salarii mai mari şi ore de lucru mai puţine.
”Prea des, se fac economii la protecţia împotriva accidentelor, pentru ”Tesla Speed”. Acest lucru trebuie să se schimbe”, a declarat directorul districtual al IG Metall Dirk Schulze, într-un comunicat.
Pentru a pune capăt lipsei de personal în ture, ar trebui angajaţi lucrători temporari, a adăugat sindicatul.
Michaela Schmitz, actuala şefă a consiliului de întreprindere al uzinei, a declarat pentru Reuters, în comentarii trimise prin e-mail, că s-au realizat multe în ultimii doi ani, inclusiv creşteri salariale de până la 18%, îmbunătăţiri ale sănătăţii şi siguranţei la locul de muncă şi beneficii, inclusiv bicicletele în comun şi curse gratuite cu autobuzul.
”Toate succesele menţionate mai sus au fost obţinute fără un sindicat sau un contract colectiv, rapid, uşor şi personalizat pentru Giga Berlin”, a spus ea, adăugând că nu este nevoie de ”influenţe externe în viitor”, ceea ce implică IG Metall.
În octombrie, Tesla a respins afirmaţiile IG Metall conform cărora dispoziţiile de sănătate şi siguranţă la gigafabrica sa de lângă Berlin sunt inadecvate, spunând că protejarea lucrătorilor este o prioritate de vârf.
De asemenea, anul trecut, compania a majorat salariile pentru cei 12.500 de lucrători ai fabricii, lucru pe care şeful regional al IG Metall, Dirk Schulze, l-a salutat la acea vreme, cerând în acelaşi timp condiţii de muncă mai bune la fabrică.