Nissan Motor va investi în Ampere, divizia de vehicule electrice a partenerului de alianţă Renault, chiar dacă producătorul auto francez a anulat planurile de listare a diviziei, a anunţat miercuri directorul general al companiei nipone, Makoto Uchida, transmite Reuters.
„Vrem să ne extindem în Europa, vrem să beneficiem şi mai mult de pe urma alianţei”, le-a spus jurnaliştilor şeful Nissan, Makoto Uchida, la o conferinţă de presă în Chennai, India.
„Prin urmare, indiferent de evoluţii, suntem interesaţi de Ampere. Deja discutăm de Ampere, de investiţia noastră”, a declarat Uchida.
Prima vizită în India a şefilor Renault şi Nissan reflectă importanţa ţării din sudul Asiei ca piaţă de creştere, în condiţiile în care producătorii auto se confruntă cu creşterea concurenţei din partea rivalilor chinezi.
Preşedintele Renault, Dominique Senard, declara în februarie că decizia Renault de a renunţa la planurile de a lista Ampere nu va întârzia investiţiile în această divizie din partea partenerilor de alianţă Nissan şi Mitsubishi.
Producătorul auto francez a anulat în ianuarie IPO (Oferta Publică Iniţială) pentru Ampere, schimbând strategia din cauza lipsei de apetit pentru vânzările de acţiuni, pe fondul încetinirii cererii pentru EV.
În decembrie, partenerii de lungă durată ai Renault – Nissan şi Mitsubishi – au confirmat planurile de a investi în Ampere.
„Acele decizii au fost luate … nu există niciun motiv să repunem în discuţie sumele”, a declarat Senard, în marja unei conferinţe de afaceri.
Noua divizie Ampere va propune în total şapte modele până în 2031: Megane E-Tech, Scenic E-Tech, Renault 5, Renault 4, Legend, precum şi două modele suplimentare. De la un obiectiv de 300.000 de vehicule vândute în 2025, Ampere se aşteaptă să vândă un milion de vehicule în 2031, echivalentul unei cote de piaţă de 10%. De asemenea, Ampere vizează o cifră de afaceri de 10 miliarde de euro în 2025, faţă de 46 de miliarde de euro pentru întregul grup Renault în 2022.
Obiectivul este o cifră de afaceri de 25 de miliarde de euro în 2031, adică o rată anuală de creştere de peste 30% între 2023 şi 2031.