Compania auto japoneză Nissan a lansat o anchetă cu privire la acuzele unui consilier principal din organizație potrivit cărora directorul general Makoto Uchida l-ar fi supravegheat pe adjunctul său, directorul de operațiuni, Ashwani Gupta (foto), au declarat agenției Reuters patru surse apropiate de această afacere.
Acuzele privind supravegherea lui Gupta, despre care a scris prima dată Financial Times, au fost făcute de Hari Nada, în vârstă de 58 de ani, un consilier principal la Nissan, într-o scrisoare din 19 aprilie adresată directorilor independenți din consiliul de administrație al constructorului japonez.
Reuters, care a văzut scrisoarea, este prima publicație care a dezvăluit detaliile sale specifice. Printre acestea se numără acuzele privind urmărirea, o divizare puternică a conducerii în legătură cu viitorul relației dintre Nissan și Renault și preocupările legate de transferurile de proprietate intelectuală către producătorul francez de automobile.
În scrisoare, Nada dezvăluie că Uchida a efectuat urmărirea adjunctului său pe o perioadă lungă de timp. Potrivit lui Nada, acțiunea aceasta reprezintă o tentativă de a dobândi o pârghie pentru a elimina un director executiv și un membru al consiliului de administrație pe care șeful executivului Nissan îl consideră un obstacol în calea încheierii unui nou acord cu partenerul de alianță Renault.
Gupta, numit director de operațiuni în 2019, a pus sub semnul întrebării termenii acordului revizuit pe care Uchida urmărește să îl finalizeze cu Renault, potrivit raportului transmis de Nada și celor patru persoane care au cunoștință de această problemă.
Solicitat de Reuters să comenteze investigația privind supravegherea lui Gupta, Nissan a dat următorul răspuns: „Au fost implicate părți terțe independente pentru a verifica faptele și a întreprinde acțiuni adecvate”.
Nissan a refuzat să facă orice alt comenatariu cu privire la această afacere.
Reuters nu a putut determina cine conducea ancheta pentru Nissan. Aceasta a fost declanșată la sfârșitul lunii mai, a declarat una dintre surse.
Nada nu a detaliat în scrisoare cum știa despre presupusa supraveghere a lui Gupta. Reuters nu a putut confirma în mod independent că a avut loc vreo supraveghere.
Conform legislației japoneze, o companie poate monitoriza comunicațiile de pe telefoanele și computerele sale și poate investiga comportamentul unui angajat în afara muncii pentru a-și proteja interesele comerciale, a declarat Akira Takeuchi, avocat și specialist în fraude din Tokyo.
„În alte cazuri, acțiunile din afara companiei ar putea fi considerate private, iar urmărirea lor ar putea fi considerată excesivă”, a spus el, subliniind că vorbește la modul general și nu despre Nissan.
Gupta și Nada nu au răspuns solicitărilor Reuters pentru comentarii. Conducerea Nissan a refuzat să facă vreun comentariu.
Nissan a anunțat pe 12 mai că Gupta, în vârstă de 52 de ani, care a fost considerat de mulți drept un candidat potrivit pentru a deveni director director, nu va fi mai renumit în poziția de COO la expirarea mandatului său.
Nissan a anunțat săptămâna trecută că Gupta a ales să părăsească compania pe 27 iunie, ziua adunării anuale a acționarilor producătorului auto, pentru a căuta alte alte oportunități în carieră.
Nada a spus în scrisoare că Nissan a analizat acuzațiile despre comportamentul lui Gupta în săptămâna din 10 aprilie și că i s-a cerut demisia. El a spus că din câte știe firma de avocatură japoneză Anderson Mori & Tomotsune a condus o anchetă asupra acuzațiilor împotriva lui Gupta.
Trei surse susțțin că ancheta se referă la o acuzație de hărțuire împotriva lui Gupta aduse de o angajată. Acuzația a fost făcută în martie și ancheta nu fusese încheiată la momentul anunțării demisiei lui Gupta, a spus o persoană.
Reuters nu a reușit să confirme în mod independent natura plângerii de hărțuire sau orice concluzie a investigației.
Anderson Mori și Tomotsune au refuzat să comenteze.