Fie că rulați pe autostrăzile interstatale din America, pe cele germane sau în rețeaua de autostrăzi asiatice, aveți șansa să vedeți mai multe mașini albe decât de orice altă culoare. Acesta este una din concluziile principale ale analizei BASF Color 2019, care privește vopselele auto. Aproximativ 39% din toate mașinile construite pe glob au fost vopsite în alb. În spatele acestui număr se află, totuși, o schimbare interesantă: deși albul este cea mai populară culoare în fiecare regiune, există diferențe remarcabile în ceea ce privește ponderea albului la nivel regional. În timp ce în regiunea Asia-Pacific, aproape fiecare a doua mașină este vopsită în alb, în America de Nord și EMEA, doar fiecare a treia mașină are această culoare.
Alte culori acromatice – negru, gri și argintiu – sunt în top imediat după alb. Acestea sunt prezente pe încă 39% din mașinile care au ieșit de pe liniile de asamblare în 2019. Tendinţa se menţine și în cel mai popular segment de mașini: SUV-urile. Totuși, lumea nu este doar în nuanțe de alb-negru. Celelalte 22% din autovehiculele noi din toată lumea au fost vopsite în culori cromatice în 2019. Aproximativ 9% din mașinile produse anul trecut la nivel mondial au fost albastre, iar 7% au fost vopsite în roșu. Fiecare opțiune cromatică reflectă un motiv emoțional care exprimă personalitatea posesorului și individualizează mașina. Designerii BASF folosesc pigmenți, efecte și alte inovații unice pentru a crea nuanțe profunde și strălucitoare.
Subcompactele și alte vehicule mai mici tind să fie mai viu colorate. Dincolo de albastru și roșu, culorile maro și bej încep să câștige teren, în special în Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA).
EMEA: albul este în declin, griul în creștere, iar bejul ne surprinde.
Cu o pondere de 77%, culorile acromatice încă domină străzile din regiunea EMEA, deși ponderea mașinilor albe, în general cea mai populară culoare, prezintă o ușoară scădere. În timp ce popularitatea argintiului scade și ea, culoarea gri își continuă povestea de succes cu o pondere pe piață de 20%. Segmentul cromatic câștigă treptat teren: în Europa, aproape fiecare a patra mașină a fost vopsită într-o culoare cromatică. În cadrul acestui segment, culoarea albastru conduce în continuare cu un procent de 11%. Cu aproximativ 160 de nuanțe diferite, este, de asemenea, lider în ceea ce privește diversitatea tonurilor. Atingând o pondere de 2% este prima oară când bejul devine semnificativ: “Nevoia de a avea în jur suprafețe mai delicate și mai accesibile are ca rezultat popularitatea tot mai mare a spațiilor de culoare bej, dar acesta trebuie să fie într-o nuanţă modernă și atrăgătoare pentru a putea fi acceptat de utilizatorul final,” spune Mark Gutjahr, șeful Automotive Color Design EMEA.
Efectele sunt un instrument de design important, deoarece scot în evidență forma unei mașini și oferă un aspect deosebit. Prin urmare, o analiză amănunțită a efectelor de culoare a fost una din etapele evaluării. În special vopselele închise la culoare sunt adesea amestecate cu pigmenți de efect. Deşi albul pur, fără vreun amestec predomină în continuare, analiza arată o pondere ridicată a nuanțelor de efect în paleta de culori.
America de Nord: albul este încă în top, dar în curs de schimbare
Pe drumurile din America de Nord, culorile acromatice sunt în mare parte alb, negru, argintiu, gri și acoperă 77% din piață. În comparație cu tendința globală, distribuția culorilor este mai echilibrată, cea mai populară culoare – albul – reprezintă doar 29% din total. Piața nord-americană conduce, de asemenea, în ceea ce privește trecerea de la albul cald – cel cu tonuri de galben – la albul mai rece, cel cu tonuri de albastru și efecte sidefate, în special pe automobilele de lux și electrice.
În plus, America de Nord este un lider global în ceea ce privește popularitatea camionetelor. Dar pe măsură ce acestea se transformă din autovehicule utilitare în unele de lux, americanii se orientează către exemplarele negre, spațioase, numărul acestora fiind aproape de numărul camionetelor albe (38%), cele roșii având și ele o cotă de piață relativ mare, de 11%. “Nu mai vorbim despre camioanele de marfă ale părinților şi bunicilor”, a declarat Paul Czornij, șeful Departamentului de Design pentru America de Nord: „Acum acestea au devenit mașini de lux și adoptă culorile pe care le vedeți în limbajul de design al pieței de lux”, a adăugat acesta.
Regiunea Asia-Pacific: culorile personalizate cresc, în timp ce albul este încă dominant
Majoritatea automobilelor din regiunea Asia-Pacific sunt acromatice, cu o pondere nemodificată de 77%. Aproape fiecare a doua mașină de aici rămâne albă, cu un procent de 49%, dominant, cel mai mare dintre toate regiunile. Albul perlat este deosebit de popular. Pe de altă parte, negrul prezintă un nivel scăzut de popularitate în comparație cu alte regiuni, dar primește tot mai multă atenție, fiind o expresie a sportivității și individualității. Diversele nuanțe, tonuri și efecte cromatice ale culorilor sunt caracteristice pentru această regiune. Printre aceste culori, albastrul se află în top, cu 7%, putând fi văzut în mod obișnuit pe autovehiculele electrice (EV) şi fiind urmat de culoarea roșie, cu un procent de 6%.
„Albastrul și albul oferă imaginea unor modele curate, pure și durabile”, a declarat Chiharu Matsuhara, șeful Departamentului de Design pentru regiunea Asia-Pacific / Color Coatings & Design. Cumpărătorii de mașini din țările din Asia Pacific solicită, de asemenea, un design de înaltă calitate și individualitate. „Griul joacă un rol considerabil pentru EV-uri, cu efecte unice, cum ar fi culorile semi-opace și satinate, care completează imaginea futuristă a noilor tehnologii, inclusiv a mașinilor de ride-sharing sau a autovehiculelor autonome. În general noile EV-uri aduc valori noi și un design viu colorat pentru industria auto.”
America de Sud: albul și roșul continuă să se regăsească printre culorile preferate
Albul rămâne culoarea preferată în rândul consumatorilor din America de Sud, captând o cotă de piață de 39%, această tendință existând deja de câțiva ani. „Inițial, legat de tehnologie, la începutul anului 2010, odată cu lansarea telefoanelor mobile și a altor gadgeturi de această culoare, albul a fost corelat cu o „culoare a mediului”, denotând curățenia, puritatea aerului și a apei, precum și conservarea mediului”, a spus Marcos Fernandes, Automotive Coatings Director la BASF pentru America de Sud. Alte culori acromatice fac parte, de asemenea, din preferințele cumpărătorilor: 23% aleg argintiul și 14% griul. Negrul, care captează 11% din cota de piață, este mai puțin popular în America de Sud, comparativ cu 16% cota sa globală.
Printre culorile cromatice, roșul continuă să cucerească inimile sud-americanilor, cu 8% cota de piață, urmat de albastru și bej.