Investigaţia anti-subvenţii a Uniunii Europene privind vehiculele electrice (EV) chineze a afectat vânzările EV ale firmelor din China şi încrederea lor în investiţiile în Europa, conform unui sondaj al producătorilor EV chinezi, transmite Reuters.
Aproximativ 82% dintre firmele auto şi din lanţul de aprovizionare spun că investigaţia anti-subvenţii a Uniunii Europene a erodat încrederea lor în investiţiile în Europa în viitorul apropiat, conform sondajului realizat în perioada aprilie-mai.
Un total de 73% dintre respondenţi au raportat un declin al vânzărilor auto pe piaţa europeană în urma anchetei UE.
O majoritate clară a companiilor susţine că o colaborare cu partenerii din Europa, cum ar fi distribuitori şi companii de leasing, a fost întârziată sau redusă, iar investigaţia UE afectează imaginea mărcilor lor în Europa, făcând mai dificilă atragerea celor mai bune talente din Europa.
Totuşi, sondajul arată că producătorii EV din China îşi menţin angajamentul faţă de Europa ca piaţă strategică cheie şi îşi extind prezenţa pe continent, majoritatea intenţionând să-şi deschidă fabrici în Europa în următorii cinci ani.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a informat că intenţionează să impună tarife vamale suplimentare pentru vehiculele electrice (EV) chineze, începând cu data de 4 iulie, o măsură care este posibil să ducă la represalii din partea Chinei. Vehiculele produse în uzinele chineze şi importate în UE sunt vizate deja de tarife vamale de 10%. Bruxelles-ul intenţionează să majoreze aceste tarife cu 17,4% pentru automobilele BYD, cu 20% pentru automobilele Geely şi cu 38,1% pentru automobilele SAIC.
Miercuri, publicaţia oficială Global Times a anunţat că producătorii auto chinezi au cerut Beijingului să recurgă la represalii contra deciziei Bruxelles-ului de a restricţiona exporturile de vehicule electrice chineze impunând tarife vamale suplimentare.
Într-o întâlnire secretă marţi, la care au participat şi reprezentanţi ai companiilor auto europene, producătorii auto chinezi şi grupurile din industrie au sugerat autorităţilor majorarea tarifelor vamale la vehiculele mari alimentate cu motoare termice importate din Uniunea Europeană, susţine publicaţia chineză.
Luna trecută, Global Times a anunţat că un centru de cercetare auto afiliat Beijingului a sugerat ca statul chinez să majoreze la 25% tarifele vamale la vehiculele mari alimentate cu motoare termice.
În prezent, China impune taxe vamale de 15% la importurile de maşini.
Tot Global Times a anunţat luna trecută, fără a preciza sursa informaţiei, că firmele chineze intenţionează să ceară autorităţilor să deschidă o investigaţie anti-subvenţii privind unele produse lactate din UE şi o investigaţie antidumping pentru unele produse din carne de porc din Europa. Luni, Ministerul Comerţului din China a informat că a lansat o investigaţie antidumping privind importurile de carne de porc şi produsele sale secundare din Uniunea Europeană.