Guvernul a adoptat, miercuri, Hotărârea de Guvern care prevede plafonarea preţului la poliţele RCA, după ce a amânat de două ori aprobarea acestui act normativ. Directorul general al Direcţiei Asigurări din ASF Valentin Ionescu a declarat că scopul hotărârii privind plafonarea preţului la poliţele RCA adoptată, miercuri, de către Guvern este de a nu mai avea, în următoarele şase luni, să nu mai avem creşteri de tarife pe piaţa RCA şi ca ASF să vină cu un proiect de lege, cel mai probabil în luna mai, care să modifice Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.
„Am avut mai multe prevederi în această hotărâre de Guvern care se referă la limitarea comisionului brokerilor din prima netă la 8%, limitarea numărului de zile pentru lipsa de folosinţă la 30 de zile, dar ea se poate prelungi numai pe documente care respectă legalitatea şi cu aprobarea asiguratorului”, a adăugat el.Premierul Nicolae Ciucă a anunţat la începutul şedinţei de Guvern că va condiţiona această plafonare de elaborarea în şase luni a modificărilor legislative care să asigure evitarea unor astfel de derapaje pe piaţa asigurărilor.
”Consider că este inacceptabil să continuăm să ne jucăm cu aceste dezechilibre produse de o companie sau alta, motiv pentru care ASF împreună cu celelalte instituţii, cu Consiliul Concurenţei şi cu ceilalţi actori din piaţa asigurărilor trebuie să aibă un dialog transparent, foarte clar vizavi de modificările legislative care trebuie să fie realizate”, a afirmat şeful Executivului. ”Eu vă asigur că nu voi accepta ca în interiorul celor 6 luni această asumare să nu fie dusă la bun sfârşit”, a completat el.
Reprezentantul ASF, Cristian Ruşu a spus în şedinţă că elementele acestei hotărâri de guvern se referă la modul de vânzare efectivă a poliţelor RCA pentru următoarele şase luni, iar aceste tarife calculate şi ofertate către asigurători vor fi cele de la sfârşitul lunii februarie 2023.
”De asemenea, se vor plafona şi comisioanele de distribuţie, la nivelul de 8%, iar toţi asiguratorii vor calcula aceste tarife la nivelul B0, însemnând baza de la care se porneşte orice calcul care ulterior va fi bonusat sau malusat în funcţie de istoricul de daune şi de comportament a acestora în anii ulteriori. Aceste lucru se va aplica şi BAR-urilor, Biroul asigurătorilor din România. Am convenit cu toţii, ne-am luat angajamentul şi toată lumea a agreat această măsură, cu aplicabilitate pe şase luni de zile”, a afirmat reprezentantul ASF.
Care vor fi prețurile maxime pentru RCA?
Am realizat câteva calcule care arată atât evoluția prețurilor în ultimul an (martie 2022 – martie 2023), cât și prețurile maxime estimative, având în vedere că plafonarea se va face la nivelul din 1 martie 2023. Am folosit date aferente sfârșitului lunii februarie 2023 și am folosit date de vânzare ale mai multor brokeri mari din România.
Am folosit prețul cel mai bun martie 2022 (fără Euroins), precum și cel mai bun preț de pe piață (cu excepția celui practicat de Euroins) de la finalul lui februarie 2023 (ultimele date de care dispunem). Am decis să comparăm cele mai bune prețuri, pentru că, la nivelul pieței din România, este singurul care contează, având în vedere că șoferii nu se uită la alte caracteristici.
Am făcut calcule pentru cele mai reprezentative categorii de șoferi și automobile, adică cele unde se încadrează majoritatea șoferilor cu automobile înregistrate pe persoană fizică.
Precizăm și că prețurile sunt calculate pentru clasa de bonus/malus B0, adică fără reduceri sau penalități. Pentru a vedea la preț vă încadrați, va trebui să aplicați procentul corespunzător. De exemplu, dacă aveți B8, ca majoritatea șoferilor, prețul este la jumătate față de cel din tabel.