De ce vibrează volanul în timp ce conduci?

Da mai departe!

Unul dintre cele mai enervante lucruri care se pot întâmpla cu mașina ta este să înceapă să vibreze volanul când nici nu te aștepți. O vibrație nu este de obicei o problemă de siguranță dar dacă devine foarte puternică atunci este cazul să mergi cât mai repede la un service auto specializat. Autoreport.ro și Auto Soft îți răspund la cele mai frecvente întrebări ale dvs despre anvelope.

O mașină care tremură nu este deloc distractiv de condus!

Majoritatea vibratiilor sunt cauzate de alinierea necorespunzatoare a roților sau anvelopelor, acest lucru se intampla de multe ori din cauza unui impact survenit pe sosea. Când încerci să diagnostichezi o vibrație, verifică întotdeauan roțile mai întâi, apoi anvelopele. În majoritatea cazurilor problema pornește de la o aliniere greșită sau de la suspensii.

Vibrații în volan și scaun


Îți poți da seama dacă vibrația provine din partea din față dacă vibrația se simte in volan sau din partea din spate dacă vibrațiile se simt prin cadrul mașinii și în scaun.

Așa cum am mai spus multe probleme cu volanul sunt cauzate de probleme cu anvelopele și / sau roțile mașinii. Dacă volanul vibrează, este posibil să întâmpini una sau mai multe dintre următoarele probleme:

 

 

  1. Echilibrare anvelope

Din cauza neconcordanțelor în timpul fabricării anvelopelor, unele părți ale anvelopei sunt mai grele decât alte părți. În timp ce anvelopele se învârt, aceste dezechilibre pot duce la vibrarea volanului când mașina este condusă cu viteză mai mare. Pentru a rezolva această problemă este necesar să mergi la un service specializat de anvelope pentru a-ți echilibra pneurile într-un mod profesionist și sigur.

  1. Uzare anvelope

Pe măsură ce anvelopele mașinii acumulează kilometri, acestea se pot uza neuniform, de obicei din cauza componentelor de directie sau suspensii libere. Această uzură neuniformă poate duce la vibrații ale volanului. Pentru a scăpa de vibratul deranjant înlocuiește piesele care nu sunt strânse corespunzător și chiar anvelopele dacă sunt prea uzate.

  1. Deteriorare anvelope

Anvelopele sunt un compozit complex de cauciuc, sârmă de oțel, centuri din oțel și textile. Cauciucul menține aerul în interiorul anvelopei, dar centurile și firele își mențin forma. O umflătură în peretele lateral sau pe banda de rulare, cauzată de o centură ruptă, duce la vibrarea volanului. Trebuie înlocuită anvelopa pentru rezolvarea problemei.

  1. Vremea rece

Anvelopele de vară și anumite anvelope all season sunt confecționate dintr-un cauciuc mai tare și mai greu și pot dezvolta puncte plate de la statul peste noapte pe vreme rece și temperaturi scăzute. Aceste locuri plate vor face volanul să vibreze până ce anvelopele reușesc să se încălzească. Singurul mod în care poți scăpa de acest inconvenient este să folosești anvelopele potrivite pentru anotimpul friguros, și anume anvelopele de iarnă. Acestea sunt create special să reziste la temperaturi foarte mici fiind construite dintr-un cauciuc moale care să facă față atât temperaturilor cât și drumurilor acoperite cu zăpadă și gheață.

Deși multe din cauzele care fac ca volanul să tremure nu pot fi împiedicate, există totuși moduri în care se pot evita prin prisma unei întrețineri periodice:

  • Rostește și echilivrează anvelopele la fiecare 8000-10000 km.
  • Foloseste anvelope corespunzătoare sezonului.
  • Verifică și reglează presiunea din anvelope cel puțin o dată pe lună, dacă nu săptămânal.
  • O dată pe an, precum și de fiecare dată când cumperi anvelope noi, mergi în service pentru a face o geometrie profesională a roților.
  • Când conduci, fă tot posibilul să eviți gropile și loviturile majore. Dacă ai lovit ceva sever (bordură sau o groapă), verifică anvelopele și fă o aliniere pentru a remedia orice daune.
  • La fiecare 8000 km, verifică vehiculul complet la un mecanic auto competent.

 

Condu prudent și cu responsabilitate și vei avea parte de călătorii liniștite!

Related posts