Raportul comercial al mărcii Dacia arată, la nivel global, un ușor recul, până la 356.084 de unități. Frank Marotte, directorul de marketing și vânzări, pune acest recul pe seama ieșirii SUV-ului Duster de pe piața turcă și scăderii generalizate a pieței europene.
Marca Dacia, parte a grupului francez Renault, a încheiat prima jumătate a anului 2025 cu vânzări totale de 356.084 de unități, în scădere cu 0,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. În acest context, în Europa, compania deține o cotă de piață asemănătoare cu cea de anul trecut, de 4,5%.
Deși foarte redus, acest recul a fost cauzat, conform directorului de marketing, vânzări și operațiuni al mărcii Dacia, Frank Marotte, în special de ieșirea modelului Duster de pe piața turcă și unui climat dificil în comerțul cu mașini din Europa. Trebuie menționat că șefii grupului Renault au decis să vândă modelul Duster în Turcia cu sigla mărcii franceze.
În opinia celui care a preluat funcția de director de vânzări al Dacia cu doar cinci luni în urmă, după ce Xavier Martinet a preferat să preia postul de CEO al diviziei europene a Hyundai, „dacă excludem ieșirea Duster de pe piața turcă, în rest putem vedea ușoare creșteri”.
Cu toate acestea, în afara micului model electric Spring – care a înregistrat o creștere a înmatriculărilor cu 62,5%, până la 19.452 de unități -, și a noului SUV compact Bigster – care a intrat pe piață în acest an și a fost deja înmatriculat în 17.329 de exemplare – vânzările celorlalte modele globale au fost în scădere.
Astfel, Dacia Sandero, vedeta pieței europene din 2024 cât a încheiat anul pe prima poziție a înmatriculărilor de autoturisme, a fost înmatriculat în semestrul 1 din acest an în 151.948 de exemplare, în scădere cu 7,8% față de perioada similară din 2024. Totodată, modelul Jogger a înregistrat și el un recul cu 16,8%, până la 42.381 de unități, iar SUV-ul Duster, care a schimbat generațiile, a fost comercializat în 108.510 unități (-4,5%).
Creșterea aparent impresionantă a modelului electric Spring este un efect al vânzărilor reduse din prima parte anului trecut, atunci când modelul s-a aflat în plin proces de modernizare. „Suntem pe locul trei în segmentul de retail al claselor A și B, ceea ce este foarte important. Am vândut circa 180.000 de unități Spring de la lansarea modelului și până astăzi, suntem unici în privința nivelului prețurilor și al produsului în sine. 2025 a confirmat succesul Spring pe piața europeană”, a menționat Frank Marotte.
Ajuns pe piață la începutul acestui an cel mai mare vehicul al mărcii românești, SUV-ul de clasă C Bigster, a fost comandat în peste 38.000 de exemplare, dintre care 17.329 au fost deja înmatriculate. 88% dintre comenzi vizează versiuni superioare de echipare, cu marjă de profit mai mare, iar 69% dintre clienți au dorit mașina cu sistemul hibrid de 155 CP.
Conform directorului de marketing și vânzări Dacia, „Bigster este un succes de la lansarea sa pe piețele din Europa în aprilie 2025. Suntem peste țintele impuse înaintea lansării. În ritmul ăsta am putea ajunge la vânzări de peste 100.000 de unități pe an. Nu spun că vom atinge această țintă în 2025, dar așa mă aștept să arate cifrele într-un an complet de comercializare. Bigster este unealta noastră pentru a ne majora cota de piață”.
„Am trecut prin multe furtuni de la începutul anului și totuși am reușit să ne protejăm poziția (n.n. – pe piață) și cota de piață. Rămânem pe podiumul mărcilor de pe piața europeană pe poziția a treia și asta este foarte plăcut pentru noi. Mai mult, ne apropiem de locul doi de pe piață”, a menționat Frank Marotte referindu-se la cota Dacia pe piața de retail, adică cea aferentă vânzărilor către persoane fizice.
Totodată, el a declarat că Dacia se află „la jumătatea drumului către viziunea noastră de a atinge vânzări anuale de 700.000 de vânzări la nivel mondial. Am atins deja peste 356.000 de unități în primele șase luni. Rămânem hotărâți în privința țintei care ar reprezenta o creștere față de anul trecut când am vândut 674.000 de unități. Aceasta este direcția noastră. Desigur, ne confruntăm cu o piață nesigură și multe se pot întâmpla. În privința evoluției pieței este foarte greu de făcut o predicție, dar anticipăm o ușoară creștere în Uniunea Europeană la finalul lui 2025”.