Scandalurile recente arată că piața chineză de vehicule electrice este sub presiune. Ce înseamnă asta pentru viitor? Unele mărci de mașini electrice din China încep să se confrunte cu dificutăți. Asta nu înseamnă că vehiculele electrice chinezești vor dispărea!
Deși China este acum cunoscută pentru vehicule electrice și hibride plug-in de înaltă calitate, piața internă începe să pară mai puțin sustenabilă.
Un exemplu elocvent este Solana Mall din Beijing. Centrul comercial, la început, era, probabil, mai revelator decât Salonul Auto de la Beijing în ceea ce privește relevarea brandurilor care rezonau cu publicul larg. Era plin de mărci auto de la cele mai importante startup-uri chineze de vehicule electrice, precum Zeekr, Ji Yue, Li Auto, Xpeng și altele. Marea majoritate a impresiilor mele statice au venit pur și simplu plimbându-mă prin mall și punând mâna pe mașini în acest fel.
Un an mai târziu, lucrurile arată puțin diferit. Câteva branduri sunt noi. Brandul Onvo de la Nio, cu prețuri rezonabile, și-a făcut loc în mall, la fel ca și brandurile de lux Deepal și Avatr de la Changan.
Cu toate acestea, alte mărci se descurcă mai prost decât înainte. Yuanhang, un producător de vehicule electrice de lux puțin cunoscut, de la Dayun, nu este oficial mort, dar pare aproape. Magazinul său a fost înlocuit de magazinul Deepal și Avatr pe care l-am menționat. Brandul Ji Yue al Geely, orientat spre tehnologie, a „murit” anul acesta, spațiul său fiind transformat într-o cafenea cu bungee jumping interior.
Semne de Presiune și Răspunsuri la Schimbare
Într-un anumit sens, timpul meu petrecut la mall-ul Solana a fost ca un microcosmos al ceea ce se întâmplă în China. O economie în încetinire scoate la iveală provocări serioase pentru industria auto a țării, printre alte probleme mai ample. În ultimele trei săptămâni, au existat schimbări monumentale și scandaluri. Se presupune că țintele de vânzări stresante au determinat angajații unor mărci de vehicule electrice să umfle vânzările prin pre-înregistrarea și pre-vânzarea mașinilor, cunoscut și sub numele de scandalul mașinilor rulate cu zero kilometri. Apoi, există rapoarte că Huawei ar putea stimula vânzările de vehicule electrice în unele municipalități. Toate acestea par să fi atins punctul culminant săptămâna aceasta. Guvernul chinez a criticat supra-investițiile provinciale în lanțurile de aprovizionare și infrastructura de vehicule electrice, iar organismele sale de reglementare au promis să pună capăt războiului prețurilor din China.
Din afară, pare că piața chineză de vehicule electrice șovăie. Și, într-un anumit sens, așa este. Nu este loc pentru toate aceste mărci, toate aceste mașini și toate aceste companii să deservească un număr limitat de cumpărători. Acesta este parțial motivul pentru care suspectez că atât de multe mărci chineze de mașini încearcă să-și consolideze afacerile de export. Când se așează praful, nimeni nu vrea să fie lăsat pe dinafară; astfel, o sursă de venit relativ stabilă (printr-o piață auto externă) ar putea fi exact biletul pentru a se menține pe linia de plutire într-o piață chineză de vehicule electrice prea concurențială.
„Ne îndreptăm spre anul 4 al Războiului Prețurilor, așa că aceste tactici pe care le evidențiați indică măsurile extreme pe care companiile sunt dispuse să le ia pentru a se asigura că rămân jucători după ce praful s-a așezat. Trebuie să mențină aceste fabrici în funcțiune,” a declarat el pentru InsideEVs prin e-mail. „’Războiul Prețurilor’ nu va dispărea niciodată, dar anticipez că se va diminua la începutul anului 2026. Jucătorii care îl vor supraviețui vor fi mult mai puternici, așa că vedem companii care se luptă, zgârie și mușcă pentru a supraviețui. Supraviețuirea Războiului Prețurilor din China oferă, de asemenea, acestor companii o șansă de a fi jucători internaționali. Pot exista câteva zeci de companii care merg în străinătate, dar nu toate vor avea succes. Dar promisiunea de creștere în afara Chinei menține, de asemenea, motivația companiilor chineze de vehicule electrice să continue în China.”
Viitorul Pieței Chineze de Vehicule Electrice
Dar asta ridică întrebarea: ce urmează? Le spune că acum este timpul ca mărcile chineze de mașini să-și dezvețe clienții să cumpere doar pe baza prețului, și în schimb, pe baza altor factori. Acum, este timpul pentru o adevărată construcție de brand, nu doar mașini ieftine. Le spune că Xiaomi YU7 este un exemplu excelent al modului în care mărcile chineze de mașini încearcă să-i determine pe cumpărători să aleagă vehicule bazate pe brand și experiență, nu neapărat doar pe preț. Prețurile YU7 sunt mai mici decât cele ale Tesla Model Y, dar, spre deosebire de alți concurenți din segment, diferența de preț nu este atât de dramatică pe cât ai crede. Similar, calitatea și experiența de condus elevate ale (Nio) Firefly ar trebui să fie un atu în comparație cu BYD Seagull sau Geely Xingyuan, de dimensiuni similare, dar mult mai ieftine.
Va funcționa? Nu știu. Dar piața chineză nu poate continua în starea în care se află. Niciodată nu a fost menită să o facă. Unele mărci vor trebui să dispară, dar care vor reuși și care nu, rămâne de văzut. De asemenea, nu știm ce pârghii va folosi guvernul chinez pentru a menține sănătatea industriei sale de vehicule electrice. Indiferent de situație, este naiv să subestimăm complet China. Pentru că, în timp ce unele dintre aceste companii se pot confrunta cu probleme existențiale, altele reprezintă încă o amenințare existențială pentru majoritatea mărcilor de vehicule electrice din întreaga lume.