Constructorii auto din Europa vor evita plata unor amenzi de miliarde de euro pentru nerespectarea țintelor de emisii de CO2 pentru 2025, după ce principalele instituții ale Uniunii Europene au convenit să le acorde doi ani suplimentari pentru a se conforma, scrie Bloomberg.
Parlamentul European a susținut un amendament care permite producătorilor ce nu își ating în acest an obligațiile de reducere a emisiilor de CO2 – să compenseze acest lucru, printr-o reducere mai rapidă a emisiilor în următorii doi ani. Statele membre ale UE au susținut acest plan, în cadrul unei reuniuni.
Măsura oferă un răgaz industriei auto, după un lobby intens pentru schimbarea regulilor, mai ales că scăderea vânzărilor de vehicule electrice de anul trecut a îngreunat atingerea obiectivelor.
Totuși, relaxarea obiectivelor pe termen scurt ridică semne de întrebare cu privire la fezabilitatea țintelor viitoare ale UE, în special a obligației ca, până în 2035, toate mașinile noi vândute să fie full-electrice.
O analiză privind modul de atingere a acestui obiectiv este așteptată să fie finalizată în a doua jumătate a acestui an.
Agenția AFP notează că acest mecanism de flexibilitate face parte din planul de sprijin pentru industria auto, plan anunțat la începutul lunii martie de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Măsura, criticată de ecologiști, constă practic în luarea în considerare a emisiilor pe o perioadă de trei ani, din 2025 până în 2027, în loc de o singură analiză anuală. Aceasta oferă un răgaz constructorilor care nu și-au atins obiectivele și îi scutește de penalități la termenul limită de 31 decembrie 2025.
Măsura vizează producția și comercializarea vehiculelor noi, atât autoturisme, cât și vehicule utilitare ușoare.
Textul a fost adoptat în sesiune plenară la Strasbourg cu 458 de voturi pentru, 101 împotrivă și 14 abțineri. Grupurile Volkswagen, Stellantis și Renault sunt principalii beneficiari ai acestei schimbări.
Ecologiștii spun că această relaxare a regulilor riscă să întârzie lansarea pe piață a vehiculelor electrice accesibile, care sunt esențiale pentru consumatorii europeni. Este vorba mai ales despre mașini electrice care costă sub 25.000 de euro.