Divizia de performanță a Renault se descurcă mai bine ca niciodată. Propulsat de lansarea primului său model electric, hatchback-ul sport A290, Alpine a înregistrat vânzări record în 2024 pentru al patrulea an consecutiv. Inevitabil, gama se extinde acum pentru a include un crossover. Ei bine, nu chiar. Marca franceză refuză să folosească acest termen, numindu-l un „sport fastback”. Lăsând deoparte jargonul de marketing, este unul dintre acele SUV-uri „bătute cu bățul de coupé” prin intermediul unei linii de acoperiș înclinate.
Alpine a prefigurat stilul SUV-ului său inaugural în octombrie anul trecut cu conceptul A390_β. Ne mai fiind în faza beta, acesta este A390 gata de producție. Acesta este construit pe platforma AmpR Medium, introdusă de compania sa mamă acum câțiva ani cu Megane E-Tech Electric și, mai recent, Scenic E-Tech. Partenerul din Alianță, Nissan, a folosit și el această arhitectură pentru Ariya. Noul venit își propune să fie cel mai sportiv și mai antrenant de condus dintre toate. Are mai multă putere decât chiar și Ariya Nismo, dar vom ajunge la specificații într-un minut.
A390 are un design mult mai agresiv decât verii săi care partajează platforma. Așa cum a făcut Renault cu Megane E-Tech, Alpine a integrat mânerele ușilor din spate în stâlpii C pentru a crea o iluzie de coupé. În timp ce jantele de 20 de inci sunt standard, este disponibil un set mai mare de 21 de inci pentru cei dispuși să sacrifice autonomia pentru stil. Interesant este că Michelin a dezvoltat anvelope de vară și all-season personalizate pentru noul vehicul electric.
Deși un SUV nu este cel mai interesant stil de caroserie, Alpine a făcut o treabă bună în a-l „condimenta”. De exemplu, decupaje triunghiulare în bara frontală găzduiesc o duzină de LED-uri pe fiecare parte, în timp ce farurile principale subțiri păstrează vibrația conceptului A390_β. Motivul triunghiular este repetat în spate, în adânciturile barei de protecție, situate sub o bară luminoasă subțire divizată de un logo iluminat.
Prizele mari de aer din față și un spoiler discret spate subliniază și mai mult că Alpine a depus eforturi semnificative pentru a face A390 mai atrăgător vizual decât frații săi cu sigla Renault. Steagul francez de pe stâlpii din spate este un semn clar al locului unde va avea loc producția, la fabrica Dieppe din nordul țării. O proeminentă creastă centrală împarte capota frontală în două secțiuni, ducând la o lamă mare cu deschideri care canalizează aerul dedesubt pentru o aerodinamică îmbunătățită.
În interior, legăturile cu Renault sunt inconfundabile. Aspectul planșei de bord a lui A390 este familiar, prezentând un tablou de bord digital de 12,3 inci alături de un ecran de infotainment de 12 inci, orientat vertical. Ecranul tactil vertical nu a „înghițit” totul; Alpine a păstrat butoane fizice sub afișaj, reluând configurația din Megane și Scenic.
Deși Alpine nu este neapărat un brand premium, versiunile A390 cu specificații superioare vor oferi scaune frontale cu suport lateral puternic, cu funcție de masaj, încălzire și reglaje electrice. Dotările variază de la un sistem audio cu 13 difuzoare la o cameră cu vedere la 360 de grade. Sistemul de infotainment rulează pe Android Automotive și include o funcție de telemetrie, oglindită de o aplicație dedicată pentru smartphone.
Atât A390 GT, cât și A390 GTS dispun de o configurație cu trei motoare, cu un motor în față și două în spate. Chiar și modelul de bază oferă 396 cai putere și 480 de livre-picior (650 Newton-metri) de cuplu, permițând un sprint de la 0 la 100 km/h (0-62 mph) în 4,8 secunde și o viteză maximă de 200 km/h (124 mph). Versiunea mai puternică mărește puterea la 463 CP și un cuplu masiv de 596 lb-ft (808 Nm), reducând timpul de sprint la doar 3,9 secunde și crescând viteza maximă la 220 km/h (137 mph).
Indiferent de versiune, A390 vine exclusiv cu o baterie de 89 kWh, oferind o autonomie de până la 555 de kilometri (345 de mile) în ciclul WLTP atunci când este echipat cu jantele mai mici de 20 de inci. Cu jantele din aliaj de 21 de inci, autonomia scade la 520 de kilometri (323 de mile). Bateria litiu-ion suportă încărcare rapidă DC de până la 190 kW, permițând o încărcare de la 15% la 80% în 25 de minute.
Alpine menționează că poți adăuga suficientă autonomie pentru două ore de condus pe autostradă în mai puțin de 20 de minute. Atât GT, cât și GTS vin standard cu o pompă de căldură. Bateria nu este partajată cu modelele Renault, deoarece utilizează o nouă chimie cu celule și module diferite, proiectate de specialistul francez Verkor special pentru Alpine. Este concepută pentru a susține o putere mare de încărcare pentru durate mai lungi. Încărcarea bidirecțională este, de asemenea, suportată la până la 22 kW.
Cât de mare este? Vă uitați la cel mai mare Alpine construit vreodată. A390 măsoară 4615 milimetri (181,7 inci) în lungime, 1885 milimetri (74,2 inci) în lățime și 1532 milimetri (60,3 inci) în înălțime. Are un ampatament de 2708 milimetri (106,6 inci). În mod previzibil, este și cel mai greu. Chiar și în cea mai ușoară configurație, cântărește 2121 kilograme (4676 de livre), cu o distribuție a greutății aproape ideală de 49:51 față-spate. Asta îl face aproximativ de două ori mai greu decât cel mai ușor A110, A110 R. Cu o capacitate de încărcare de 532 litri (18,7 picioare cubice) cu scaunele din spate ridicate, este și cel mai practic Alpine de până acum.
A390 va fi pus în vânzare în 2026, dar nu va ajunge în America de Nord. Deși Alpine intenționează să intre pe piața americană mai târziu în acest deceniu, o va face cu vehicule mai mari. Sperăm că succesorul electric al coupé-ului A110 cu motor central va ajunge și el aici în cele din urmă. Se așteaptă ca acel vehicul electric de performanță să primească o derivată 2+2 mai practică pentru a „desprăfui” denumirea „A310” folosită ultima dată acum peste 40 de ani.










